Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Är Elmander smart väljer han trygghet före cash

Äntligen har Johan Elmander hittat den målform som gjorde att han hamnade i Bolton. Den engelska klubben pröjsade närmare 100 miljoner kronor till Toulouse och gav svensken en årslön på runt 40 miljoner kronor, om man nu ska tro Bladet på den uppgiften. Under nästan två säsonger hade han sedan det tungt, innan Owen Coyle kom in och både räddade Bolton kvar i Premier League och gav Elmander förtroende.

Det är häftigt att se hur vass han är i sina bästa stunder och bara tanken på att han gjort åtta mål på 14 ligamatcher och stått för fyra assist är svindlande. Detta från en spelare som de flesta dömt ut i England, och då kan det ofta vara svårt att ens få chansen att visa att de hade fel.

Samtidigt kan man säga att Boltons Gary Megson dels var fel tränare för Elmander – svensken gillade inte engelska hårtorkar – och dels trodde den engelska klubben nog att man köpt en riktig målskytt. Fast det är ju så att hans målfabrikation alltid gått i vågor och Elmander är ju ärlig om det själv, att han inte bara är en renodlad avslutare.

Få mål i samband med genombrottet i Örgryte (blott fyra) och en flopp i Feyenoord innan succélån i Djurgården (12 mål på 19 matcher) ledde till nytt lån hos NAC Breda (7 mål på 31 matcher) som följdes av omstart i Skandinavien och 22 mål under två säsonger för Bröndby i Danmark och sedan 22 mål under två säsonger i Toulouse.

I Bolton har det varit 5 ligamål första säsongen, tre andra och nu åtta hittills. Perfekt för Elmander att han prickar in formtoppen några månader innan han är fri att skriva på för valfri klubb. I och med att kontraktet går ut i sommar kan han 1 januari skriva på för en annan klubb och sedan gå som Bosman i sommar och då casha in.

Ja, det är lätt att förstå att Fenerbahce, Spartak Moskva, Marseille eller en annan Premier League-klubb kan locka med ett grymt sista kontrakt för svensken. Det kan klirra till rejält när han flyttar utan att kosta något i inköp och agenten Anders Wallstén sitter i ett grymt läge för sin klients räkning.

För egen del hoppas jag att han stannar. Mest för att Elmander hittat rätt i en klubb och med en manager som satsar på honom och ser hans kvaliteter och inte bara hoppas på mål. Genom ett oerhört uppoffrande och löpande så skapar han mycket för laget och det är den typen av spelare som man vill ha.

Lägg till att det vore kanon för landslaget om han stannade och spelade istället för att chansa och kanske hamna vid sidan i ett nytt lag. För i den form Elmander är i nu är han en given nia framför Zlatan som jag länge velat se som tia.

Givetvis har Johan Elmander inga skyldigheter, Bolton hade dumpat honom om han varit fortsatt iskall. Samtidigt vore det en snygg gest att stanna i en klubb som fortsatt tro på honom och som trots allt langat över ganska mycket stålar till svensken. Det är inte så att han kommer att vara underbetald om han stannar.

***

Fotbollskanalen Europa är ett skönt sätt att knyta ihop helgen – och starta veckan:

***

Fascinerande att La Liga vill ta upp kampen med Premier League när det gäller internationella tv-intäkter. Och så lägger de el clasico en måndag kväll – när ingen i vare sig Asien (mitt i natten mellan måndag och tisdag) eller Amerika (mitt på en arbetsdag) kan riktigt ta del av den. Hål i något, om ni frågar mig.

Dessutom bestämde man det först två veckor in i november. Kul för alla som köpt resor dit som sträcker sig till måndag morgon. Ja, det är spanjorer det.

***

Avsnitt 28 av Ekwall vs Lundh på lördag. Då kommer en het allsvensk spelare.

***

Drar inte vintereländet i gång tidigare? Är det inte värre? Eller är det bara jag som är gammal? Det är förbannat knäckande i varje fall och jag ser inga plus överhuvudtaget med att temperaturen går ner och det är mörkt, vått och isigt om vartannat. Dessutom hotar de med att det ska bli värre. Hur är det möjligt att stå ut? Ja, jag har ju gjort det i snart 44 år men det blir svårare och svårare.

***

Onekligen stilla natt under silly season. Pengabristen är talande tydlig i svensk fotboll. Undrar vem som plockar upp Bamberg från Norrköping?

Publicerad 2010-11-22 kl 23:35

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons