Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Är det bara en slump att MFF och HIF bytte ut Madsen och Fredin och vann?

Sveriges två bästa klubblag under 2010 var utan tvekan Malmö FF och Helsingborg. MFF tog hem SM-guldet på ett imponerande vis och HIF var med i guldkampen ända in i den sista omgången och blev tvåa och vann dessutom Svenska cupen.

En sak som förenar de framgångsrika klubbarna är att bägge ömsade skinn förra vintern, då både Sten-Inge Fredin och Bengt Madsen lämnade sina poster som ordföranden. Två herrar som skapade en hel del rubriker och inte alltid positiva. Vilket naturligtvis tog energi från både HIF och MFF.

Undrar hur många som i dag kan namnet på vilka som är ordförande i HIF och MFF? Ja, sug på den. Två herrar som hållit betydligt lägre profil än sina företrädare och låtit de anställda tjänstemännen jobba med sina uppgifter utan att mötas med utspel och rubriker från högsta ort i de lokala blaskorna.

“Buffalo” Madsen och Sten-Inge Fredin var sköna profiler för oss journalister. Oftast sugna på att snacka och då gärna i rubriker. Inte så att de vill illa (åtminstone inte varje gång) men de var inte rädda att dra till på volley och sedan fick någon städa upp efteråt när träffen blev allt annat än ren.

Hur många gånger har man inte pratat med tränare, spelare, sportchef i de två skånska klubbarna som bara suckat när man velat ha en kommentar på ett utspel från ordföranden? Ja, det är många även om jag aldrig räknat.

Givetvis har Madsen-Fredins jobb emellanåt gynnat klubben men i längden var det inte nyttigt, och därför var det inte konstigt att de fick flytta på sig mer eller mindre frivilligt under vintern. Tänk att Fredin blev utbuad av HIF-publiken när Henrik Larsson tackades av och att det demonstrerades mer eller mindre öppet mot Madsen.

Är det bara slumpen att klubbarna fick framgång säsongen efter det? Frågan får naturligtvis olika svar beroende på vem du vänder dig till. Madsen, Fredin och deras anhängare anser naturligtvis att de var med och sådde det andra skördat under 2010.

För egen del är jag rätt övertygad om att det hade en viss positiv inverkan. För det är givetvis lättare att jobba i en organisation där alla fyller sina roller och sedan inte kliver utanför dem. Så som Madsen och Fredin gjorde både gärna och ofta, men det betyder inte att MFF och HIF inte kunnat haft framgångar 2010 – fast det blev lättare.

***

Vem är bäst i humorshow?

Här har ni Lars Lagerbäck i SVT:s Robins och den gamle förbundskaptenen ger intrycket av att vara ute på djupt vatten – och en del eftersnack.

Här har vi Erik Hamrén i Hellenius hörna och han bjuder ju till men sexsnacket är…nja, det är inte min grej:

Jag går på kryss i humormötet, mycket för att Lagerbäck är så stel att bara det blir kul.

***

Championship är en prövning. Inte lätt att gå in och dominera i en fotboll som är lite “Aussie rules” och där tempo och hårdhet prioriteras framför teknik och elegans. Blir en värdemätare på John Guidetti när han nu får möjligheten i Burnley. Do or die!

Minns så när dåvarande United-liraren Bojan Djordjic blev utlånad till Sheffield W i Championship och faktiskt hade rätt svårt att briljera.

***

Hur f*n ska Uefa kunna bevisa att José Mourinho o Co gjorde vad de gjorde mot Ajax? Ja, det blir en spännande process men om Real-tränaren och spelarna bara nekar och menar att det var en ren tillfällighet, då fattar jag inte hur Platinis lakejer ska lösa det.

***

Något för de skotska domarna?

[youtubeplay id=”yUuIzD0kcCo” size=”large”]

***

Malmö FF:s ordförande i dag är Håkan Jeppsson och Helsingborgs IF:s är Claes Ohlsson om ni nu inte kunde det.

***

Om två veckor är det Leeds-Burnley. Tv4 Sport, kanske? Jag hoppas, men det är inte jag som bestämmer som en del av er tror.

Publicerad 2010-11-26 kl 10:35

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons