Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

El Clasico blev El Masacre

Känslan är densamma som efter Holland-Sverige. Hur kunde jag vara så naiv? Hur kunde jag tro att Real Madrid skulle kunna stå emot BarcelonaCamp Nou? Redan efter tio minuter stod det klart att Xavi o Co inte skulle gå att stoppa efter att just Xavi skickat in 1-0 och Messi haft en chipp i ribbkrysset.

El Clasico blev ganska snabbt El Masacre och jag var efteråt förvånad att det dröjde till i slutskedet innan någon i Real Madrid helt tröttnade och sparkade till sig ett rött kort. Inte vackert av Sergio Ramos, men jag förstår hans frustration. De blev ju i perioder förnedrade och tänk att matchen var en utklassning med över en halvtimme kvar att spela.

Den bollkontrollen som Barcelona visade upp, med ett löjligt överlägset passningsspel och en fyndighet och fantasi som…ja, det var Playstation-fotboll och om Pep Guardiola var tonårskillen som levt med spelet och med koll på alla knappar, varianter och tricks så verkade José Mourinho inte veta ens var skottknappen satt.

Säger en del att Mourinho aldrig förlorat så här stort  karriären, han har tre stycken 3-0-förluster, en med Benfica, en med Porto och en med Chelsea. Portugisens lag kollapsar inte på det sättet utan håller ihop laget och spelet och dammen brister inte som det gjorde i Barcelona. Jag fattar att han höll en låg profil efteråt, även om han lade tonvikt på att man gett bort två “löjliga” mål.

Att det bara slutade 5-0 ska Real Madrid-spelarna vara tacksamma. Visst, de gjorde säkert en dålig insats men de mötte spelare som nästan var omänskliga under 90 minuter. Spelade inte någon roll hur de försökte för i ett periodvis mäktigt tempo hade Xavi, Iniesta, Busquets, Messi, Pedro, Villa och de andra alltid ett rörligt alternativ eller så hade de ett ryck, en fint eller skott.

Vi fick se passningar som inte borde vara möjliga att slås gå fram perfekt. Vi fick se löpningar, dribblingar och ja, det var skrämmande så bra Barcelona var. Vi vet alla att det inte går att spela så en hel säsong och att även Guardiolas lag kan förlora, men efter en sådan kväll är det bara att inse att inget lag är bättre än Barcelona, det är omöjligt för någon att slå laget när de var som under måndagen.

Jag fattar att Casillas, Pepe, Ramos och Carvalho och de andra i vitt emellanåt skällde, emellanåt blängde på på varandra och inte verkade ha förstått vad som hade hänt. För de blev omdansade att små, snabba killar med bollen klistrade vid fötterna och som gjorde som de ville därefter. Därför small det i det närmaste konstant nere kring Casillas målbur.

En aning komiskt att den store målskytten Messi inte gjorde något utan agerade betjänt i stället och det var Villa, Pedro, Jeffren och den magiske Xavi som stod för de fem målen. Som sagt, de borde gjort fler även om jag fattar att de inte hade hundraprocentig skärpa efter att det var avgjort.

Att det hettade till en del, som när Ronaldo knuffade till först Pep Guardiola och sedan Puyol och Victor Valdes kom flygande i värsta NHL-stilen, eller på slutet efter Ramos röda kort, ja, det är inte något att hetsa upp sig för. Den hettan ska ju en sådan match ha. Måste säga att domaren Eduardo Iturralde Gonzalez – som Mourinho klagat på – hanterade matchen kungligt.

Är det avgjort i Spanien nu? Inte en chans. Mourinho och hans mannar kommer tillbaka. Real-spelarnas tysta vandring till spelarbussen efter den förördmjukelsen kommer att sitta i länge och det ska spelas ett El Clasico även i Madrid, och då blir det en annan match.

***

Vem är förvånad över BBC:s anklagelser om nya mutor i Fifa-familjen? Ingen kan vara det. Frågan man måste ställa sig: är det värt att gå med på alla möjliga och omöjliga krav för att arrangera ett VM-slutspel i fotboll och sedan låta Fifa gå hem med stora delar av vinsten?

Svaret är nej. Problemet är att de som svarar ja är sådana som själva plockar in en del vinst men slipper räkningen. Den hamnar hos helt andra, mer ovetande.

***

Svenska Dagbladets sportchef nöjde sig med att lämna ett meddelande på en telefonsvarare i fredags eftermiddag efter att ex-agenten Oliver Cabrera skyllt förbundets dom mot honom på TV4. Därför står det i artikeln att TV4 inte gått att nå.

Ja, det är inte mycket att göra åt att man jobbar så på en morgontidning. Naturligtvis fattar alla att TV4 inte ligger bakom domen i disciplinnämnden, men det är ändå beklämmande att ingen från TV4 ens får bemöta de anklagelserna om nu SvD:s sportschef tycker att det är en relevant vinkel på artikeln om domen.

***

Har ni jobb på Sydsvenskan? Eller på TV i Malmö? Eller på Kvällsposten? Jag klarar inte kyla här i norr, i Stockholm. Så här var det aldrig i Skåne? Det går inte att cykla och bara det är för djävligt, för just tunnelbana och korta promenader i ishavskyla är inte min grej.

Publicerad 2010-11-30 kl 09:26

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons