Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Valet av Janne Andersson är minst sagt överraskande

Lundhs blogg

IFK Norrköping satsar inför klubbens allsvenskan comeback på en manager. I dag presenterade man Janne Andersson som den person som ska fylla den rollen. Efter tuffa förhandlingar så löste sig allt i dag, och sett till att Andersson ville ha en miljonlön plus bil och lägenhet och en del annat smått så var det ingen billig lösning.

Om jag suttit i IFK:s styrelse är inte Janne Andersson det namn som jag fastnat på. Kanske visar det sig vara ett snilledrag? Fast det är inte svårt att bli skeptisk till hans färdigheter som tränare sett till resultaten i Halmstad på slutet och fjolåret i Örgryte.

Ska vi tala för Andersson så är det stora silvret med HBK 2004 och att han där fick ut det mesta av Markus Rosenberg som så när sköt guldet till bollklubben det året. Man gick bra i Europa hösten 2005. Dessutom var Halmstad en stabil leverantör av utlandsproffs under Anderssons år vid rodret: Tahirovic, Peter Larsson, Dusan Djuric, Thorvaldsson och så vidare.

Annons

Negativt är att man kan undra vad Andersson själv tillförde? Under 2004 tog han över Jonas Therns HBK och kanske var det grunden till medaljen? För därefter hade HBK en rad av misslyckade år och var inte så sällan indragit i bottenstriden, och man måste ju utgå från att Andersson satt mer och mer prägel på truppen och då gick det bara sämre och sämre.

Lägg där till floppen med Örgryte i år som hade ett vasst manskap men som föll samman och aldrig riktigt var inblandat i den toppstrid och allsvenskt avancemang som ledningen dumt nog budgeterat med. Följden blev att Öis ville skicka Andersson, eller åtminstone trycka ner hans lön.

Ja, nu är alltså Janne Andersson den man som ska etablera IFK Norrköping i allsvenskan. “Janne Pedant” kan det här med detaljer men den klubb han tar över har inte i närheten av den tradition och struktur som HBK hade sett till allt från organisation, scouting och talangutveckling. Lägg till att i IFK får han ett helt annat tryck på sig än han hade i Halmstad.

Annons

Lycka till, för svensk klubbfotboll behöver ett starkt IFK Norrköping. Har tidigare gillat det jag sett och hört av ordföranden Peter Hunt och det blir spännande att se om Andersson är rätt man på rätt plats? Eller om det ska sluta som senast en gammal HBK:are var manager i föreningen?

***

Kampen om att arrangera VM 2018 och 2022 är precis så snuskig som man kunde föreställa sig. Fifa och Sepp Blatter måste vara bäst i världen på att fullständigt skita i vad folk tycker, skriver, säger och hur ledamöterna beter sig, tar emot pengar eller tjänster.

I morgon kan du på fotbollskanalen.se följa utnämningen direkt från 16:00. Vem som ska få det? Ja, jag tror Spanien och Portugal får VM 2018 och att USA tar VM 2022. Hade gärna sett ett VM i England också och det är helt okej om man kö det spåret men jag är osäker om engelsmännen fixar det trots Beckham, en av prinsarna och David Cameron.

Annons

Går det att hetsa upp sig för trasslet i Fifa? Ja, givetvis men det är hopplöst. Problemet är att det sitter en massa gubbar som inte vill släppa makten och pengarna och därmed ge insyn i processen och finanserna. Inte ens de som sitter högt upp i Fifa vet vad Blatter gör med alla stålar.

Alldeles för många är intresserade av vad Fifa kontrollerar för att jag kan se några trovärdiga reformer i min livstid. Som den omröstning som pågår, där nog alla länder som sökt VM beredda att göra en deal med djävulen om han kunde garantera ett stort mästerskap.

Så är det i alla sådana organisationer, det är ingen skillnad på FN, EU, Uefa, IOK eller vad det nu handlar om för internationell sammanslutning. Kampen om makt, stålar och strålglans gör att man med lätthet knallar över en del lik, och det får man nog bara svälja.

Annons

Det var inte så att när Sverige ordnade sitt enda (och sista?) fotbollsmästerskap i modern tid, att det bara trillade ner på svenskarna efter en trevlig kampanj. Då hade blivande Uefa-presidenten Lennart Johansson varit smart nog/slipad nog/beräknande nog/vänlig nog (take your pick) att stötta Uefa-delegater från öst-Europa på olika sätt och tacket blev att EM 1992 gick i Sverige. Och att han blev president för Uefa efter det.

***

Missa inte SUPER-LIVE med ALLA mål från Europa League i morgon. Vi kör på fotbollskanalen.se med start 18:00 till efter midnatt. Tipsa oss om någon som kan kebab eller kom och leverera i studion?

***

Klas Ingesson är klar. Tobias Linderoth är i princip klar. Snacka om att Elfsborg funnit guld när det gäller att förstärka ledarsidan för klubbens talanger. Klockrent att plocka in erfarna spelare som kan utveckla lovande lirare. Stora möjligheter att det blir en succé. Se bara vad Jonas Thern gjort med Värnamo och vad Henrik Larsson gjort i Landskrona.

Annons

***

Böterna som Real Madrid och spelarna fick och avstängningen av José Mourinho i en betydelselös match är egentligen skrattretande. Fast det blir allvarligt när man ser vad AIK fick för straff av Uefa efter det som skedde i Europa League-kvalet och sedan jämför med vad kortcharaderna gav. Då förstår jag ingenting.

***

Rita in måndagen 20 december. Då är det Uppesittarkväll i TV4 Sport med rimstuga och fina priser som lottas ut. Var en klassiker med styrkt rimstuga i fjol och i år satsar vi ännu hårdare.

***

Inser att jag är gammal, men herregud vad Spotify är grymt. Upptäckt musik igen.

***

Ekwall har tagit ut mig till jippomatch i innebandy i Globen. Undrar om det är rätt? Min inspiration så fort jag har en klubba i nävarna är ju Dave Schultz och Broad Street Bullies – och är du under 18 år får du inte kolla:

Annons

[youtubeplay id=”nTlSqdC1nbc” size=”large”]

Jag lärde mig spela innebandy (det lilla jag kan) i Lund, i det gigantiska betongkomplexet Spartas innandöme, där vi skolelever spelade i en serie för studenter i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. De fåniga innebandyregler som slagit igenom sedan var vi inte ens nära. Istället satt folk fastnaglade i ribbstolarna efter rusningar som skulle fått Schultz o Co att nicka belåtet.

Publicerad 2010-12-01 18:27

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto