Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Kan Pep och Rolle stå på egna ben?

10å

Många Malmöbor satte kaffet i halsen i morse. Halmstads BK har snott till sig MFF:s assisterande tränare Josep ”Pep” Clotet Ruiz och han blir huvudtränare i bollklubben. Kul för HBK som får nytt liv och kul för svensk fotboll som får behålla en injektion av nya idéer, tankar och metoder.

ANNONS

Ska man tro Offsides reportage låg katalanen/spanjoren Josep ”Pep” Clotet Ruiz bakom Malmö FF:s förvandling under 2010, där man blev ett guldlag. Han kom in en aning slumpartat i MFF inför säsongen efter att Roland Nilsson tvingats dumpa sin assisterande och tillika best man Hans Gren.

Hur det slutade vet vi alla. Med en guldfest i Malmö. Efteråt har spelarna pratat mycket om att Roland Nilsson var tvungen att kliva fram när Gren försvann och att det blev ett tydligare ledarskap. Men Pep fick styrsel på de fasta situationerna och fick en annan metodik och hjälpte till att utveckla klubbens spel.

I Offside är Pep kritisk till den svenska modellen och hyllar skapande, underhållning och att hålla i bollen. Vilket ju var lite av MFF:s modell under 2010. Avhoppet är ett rejält bakslag för Malmös planer på att ta ett kliv till. De som jag talar med säger att det är kaotiskt bakom kulisserna i Malmö FF med en vd som varken har koll på sporten eller affärerna och det kan ha bidragit till en trasslig förhandling.

ANNONS

Sedan är det aldrig lätt för ett nyblivet mästarlag som ska möta allas nya förväntningar om mer betalt, längre kontrakt och större ansvar och så vidare. Särskilt inte när ekonomin redan är i gungning och där man antagligen måste sälja minst en spelare i januari för att klara av att hålla skeppet stadigt.

Vilken kupp av Halmstad. Starkt. Även om man måste undra vad HBK har för filosofi med tanke på att man gärna ville ha Peps antites Per Olsson också? Samtidigt behöver klubben vid Nissan lite framtidstro och driv och det lär man få via katalanen. Åtminstone om man ser hur han klev fram i Offside och sett till hur MFF förvandlades.

Naturligtvis är det omöjligt att veta vad summorna blir om man delar på Roland Nilsson och Pep Clotet Ruiz. Duon ihop var onekligen framgångsrik men det är inte alls säkert att bägge funkar var och en på egen hand. Ta bara Sören Åkeby och Zoran Lukic som gjorde Djurgården till en framgångsmaskin men som därefter haft ytterst blygsamma framgångar på egen hand.

ANNONS

Risken är störst för Roland Nilsson som måste göra en ny stark säsong för att slippa höra genom åren att han bara hade Pep Clotet Ruiz att tacka för att MFF infriade förväntningar och förhoppningar under 2010. Klarar han det? Ja, det återstår att se under 2011. Min skepsis för Nilsson finns kvar men för svensk fotbolls skull hoppas jag att känslan är felaktig.

Halmstad och Pep tror jag en aning mer på. Katalanen kommer till en klubb som är nerkörd, med ringa hopp och utan ekonomiska muskler. Då kan rätt ledare få fart på gänget kring Örjans Vall, där det fortfarande finns en grogrund för att odla både spelare och framgång utan att känna press om att det måste ske NU.

***

Humor och reklam är alltid uppskattat.

[youtubeplay id=”aqTcL1A3fNM” size=”large”]

Men så bra är inte Turkish.

ANNONS

***

För både AIK:s och Dulee Johnsons skull är det bäst om klubben köper ut honom. För jag har svårt att se honom se sitt ansvar i situationen och kanske avstå lite cash.

***

Lars Lagerbäck kommer närmare Wales. Finland då?

***

Att Fotbollsförbundets utredare inte ens talar med Wanderson efter alla avslöjanden är sin sak.  Det är ju inte klokt men det riktigt graverande är disciplinnämnden skriver i domen om hur svårt det är att få folk att berätta vad de vet och att brassen inte velat vara med. Sedan visar det sig att ingen ens talat med Wanderson. En ren lögn i utredningen alltså.

Jag undrar om utredaren från SvFF ens orkade trycka ut avtalen från fotbollskanalen.se? För en relevant fråga är varför Gais ordförande Christer Wallin i kontraktet där man ger en agent i uppdrag att sälja Wanderson kommer överens om att för hand skriva in att man ska dela på agentens agents fee?

ANNONS

***

I Malmö drar man paralleller med Roy Hodgson som kom som tränare till Halmstads BK efter att Malmös engelsman Bob Houghton rekommenderat sin vän till jobbet. Fast Pep Clotet Ruiz har ju egentligen haft nära till HBK hela tiden eftersom klubben samarbetar med Espanyol.

***

Får Markus Rosenberg chansen i landslaget igen? Om han är i stöt kan han slåss om platsen som spets men jag tror att han måste fortsätta göra mål för att han ska bli aktuell.

***

Janne Andersson var inget förstaval i IFK Norrköping. Klubben ville helst ha Peter Swärdh men han valde att stanna i Mjällby.

Joel Ekstrand till Udinese. I HD framgår att parterna är nära en överenskommelse. Risken är att HIF inte får så fruktansvärt bra betalt, för Helsingborg är minst sagt pressat och kan knappast nobba ett bud över tio miljoner kronor. Fattiga klubbar har svårt att ta betalt, helt enkelt.

ANNONS

Udinese har gjort det till en affärsidé att snappa upp unga spelare från hela Europa. Andreas Landgren, Zlatan Muslimovic och Henok Goitom är några som varit där. Även P-landslagsmannen Gustav Hellman som vände hem i somras. Fast få av dem går hela vägen i den italienska klubben.

***

Chansen att Yago Fernandez spelar för Malmö nästa säsong måste vara liten. Örjans Vall?

***

Telefon, kanske årets juklapp? En roliga Kanon och Kalkon av Max Grinndal:

Publicerad 2010-12-06 kl 10:16

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto