Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Klarar FC Köpenhamn att både gasa och bromsa?

Lundhs blogg

Häftigt att se ett skandinaviskt lagbygge som FC Köpenhamn spela så säkert, kontrollerat och resultatinriktat när Panathinaikos kom till Parken. Okej för att det grekiska laget helt saknade motivation men i sådana “måste-matcher” kan nerver spela en för stor roll, men det brydde sig inte Ståle Solbakkens lag om.

Det danska storlaget är klart för åttondelsfinal i Champions League ihop med 15 andra klubbar. Oerhört stort. Även om Rosenborg har gjort det två gånger tidigare och IFK Göteborg en gång så är den här prestationen mäktigare. Konkurrensen är mycket större och skillnaderna mellan ligor och länder har bara ökat i Europa, även om Platinis regler öppnat för fler lag från mindre ligor.

Mycket snack om pengar, och det är givet. Champions League är en grym kassako och redan nu har FC Köpenhamn dragit in mer pengar än vad Fulham och Atletico Madrid gjorde tillsammans i förra säsongens Europa League och då gick man ändå till final och ett av lagen vann.

Annons

Porto var den klubb i 2009-10:s  Champions League som fick ut minst pengar utav de klubbar som nådde åttondelsfinal. I prispengar och marknadsandelar blev det 19 miljoner euro (i dagens kurs 180 miljoner kronor) och det är väl rimligt att tro att FC Köpenhamn hamnar där även om man åker ut direkt i åttondelen, och det sistnämnda är ju inte ens säkert.

Vill ni kolla vad alla klubbarna drog in senast så finns det här.

Lägg ovanpå det publikintäkter och allt runt omkring som höjda sponsorintäkter, mer försäljning av prylar, öl och pölse och så vidare. Inget snack om att det klirrar till rejält i den danska mästarklubben och man kan nog räkna med det dubbla och då handlar det om flera hundra miljoner kronor, och klubben har redan skrivit upp prognosen för 2011 med 32 miljoner kronor.

Samtidigt är det bara att inse att FC Köpenhamns förre vd Flemmin Östergaard, mer känd som Don Ö, har vräkt in pengar i lagbygget. Det finns ingen klubb i Norden som ens är nära i vad ledningen för den danska klubben pumpat in för att bygga en storklubb och äntligen ger det effekt. Detta i en tid när företaget som äger FCK och även Parken och en del annat har ekonomiska problem.

Annons

Så den stora utmaningen för FC Köpenhamn blir att kunna dra in alla dessa pengar och samtidigt inte öka på utgifterna för mycket. Av de tre svenska klubbar som varit i Champions League (IFK Göteborg, AIK och Helsinborg) så har det följt ekonomisk härdsmälta när de sportsliga framgångarna haltat.

För det är inte lätt att hålla i slantarna när de rullar in. Det är lätt att man bygger ut allt kring laget och sedan är det inte svårt att dras med när spelare, fans, sponsorer, medier vill ha mer, mer och mer. Högre löner, längre kontrakt och nya spelare och så vidare. För det rullar ju in kulor och många har svårt att inse vad som sker den dagen då framgången.

Förstår om en del svenska klubbledare blir oroliga över att FC Köpenhamn fyller på i kassakistan. Det kan innebära att det går fler flyttlass till den danska huvudstaden. Och allt talar för att det danska segertåget bara börjat, för det är nära att Danmark får en garanterad plats i Champions League.

Annons

***

Jag som gillar civil olydnad tycker det är humor att Eric Cantona vill att alla ska ta sina stålar från bankerna.

***

Tänk om Lars-Åke Lagrell eller någon i SvFF-borgen i Solna kunde sträcka upp handen och säga: “Ok, om vi nu inte ens talat med Wanderson och samtidigt skriver att han inte vill vara med i vår utredning så är det ett misstag från vår sida och det ska vi kolla på.”

***

FC Köpenhamn ska lottas mot en gruppetta men slipper Barcelona. Kan bli Tottenham, Schalke, Manchester United, Bayern München, Chelsea, Real Madrid och antingen Arsenal eller Sjaktar Donetsk.

Bästa lottningen vore Tottenham eller Schalke, resten får man svårt mot.

***

Så här hade aldrig Cantona gjort – men här ställer Ryan Giggs o Co upp i spritreklam:

[youtubeplay id=”-7pgjAWbiQQ” size=”large”]

Annons
Publicerad 2010-12-08 12:38

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto