Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Andreas Alm blåste mig i direktsändning

Lundhs blogg

Verkligheten hann ikapp FC Barcelona och man var tvungen att sälja reklamplatsen på sin tröja. Med närmare fyra miljarder i skulder fanns inte mycket handlingsfrihet kvar för nye presidenten Sandro Rosell, särskilt inte sett till Uefa:s nya finansiella regler som är på gång.

Pengar styr i fotbollsvärlden. Svårare är det inte.

Så det var bara att ta Qatar-stålarna på runt 250-300 miljoner kronor om året och le ett brett leende. Nu är Barcelona precis som alla andra klubbar. Mer än en klubb? Jo, det är klart att man fortfarande är det men det är också ett företag som måste få fart på kassaflödet och få ner skulderna.

Zlatan Ibrahimovic fel? Nej, det var inte han som värvade sig själv direkt. Däremot satte den taskiga ekonomiska affären ökad press på Barcelona. Och det är inte en värvning som byggt upp skulder på fyra miljarder utan det kostar för en medlemsklubb att konkurrera med ägarstyrda klubbar som Inter, Milan, Chelsea, Manchester City och framgångsrika företag som Manchester United, Arsenal och Bayern München kostar på.

Annons

Real Madrid är ett eget kapitel och det är inte ens tio år sedan staden Madrid räddade klubben genom att köpa träningsanläggningen för tre miljarder och på så sätt fixade Real till sina skulder. Sedan beror på det på om man är Real-supporter eller ej när det gäller att tycka till om det var en korrekt affär eller ej. Därefter har den spanska storklubben fortsatt bygga skulder, i daglsläget kring 2,5 miljarder, precis som många andra klubbar i La Liga.

Därför var det bara en tidsfråga för Barcelona. Visst är det trist att den sista tröjan i fotbollsvärlden föll, samtidigt var väl den generösa dealen med Unicef något som öppnade för att trycka dit ytterligare namn på Barcelona-tröjan. Så cynisk är världen. Nu blir det en stiftelse i Qatar som köpt platsen och till ett pris som är det högsta för en fotbollströja i världen.

Annons

Det handlar naturligtvis om att det lilla emiratet vill bli mer och mer känt i världen för att skapa mer än bara en oljebusiness. Inget snack om att Qatar ser fotbollen som en väg dit, först köpte man VM 2022 och nu plockade man Barcelonas tröja. Som sagt, money talks.

***

December är en sjuk månad. Allt ska pressas in under några skälvande veckor. Inte nog med att man ska jobba undan så att man kan sänka tempot över julhelgerna, även en rad olika julaktiviteter med polare, kollegor, i barnens skolor, jobbet ska in i schemat.

En del anser även på fullt allvar att man ska hinna handla julklappar, släpa hem en gran, rulla köttbullar, steka och frysa in, slakta, baka, lägga in sill och så vidare. Pust. Jag som trodde att det var stressigt när den svenska fotbollssäsongen kolliderade med de andra europeiska ligorna.

Annons

***

Sir Alex Ferguson och jag är överens om halsdukarna.

***

Bra sammanställning i Bladet om den ekonomiska krisen som slår mot de allsvenska spelarna. Tufft, tufft och för många av spelarna som vant sig vid en livsstil som få av deras jämnåriga haft blir det kämpigt att inse att fotbollen kanske måste kombineras med ett riktigt jobb.

Onekligen en rejäl sväng åt fel håll för spelarna, men för svensk talangutveckling är det en sund utveckling. Glöm inte att IFK Göteborg var hårt ekonomiskt pressat när Arne Erlandsen (minns ni honom?) var tvungen att satsa på Berg, Wernbloom och de andra.

***

Tänk så ofta vi kritiserar amerikansk idrott för att den är för kommersiell. Ändå ser du ingen reklam på tröjorna i NFL, NHL, NBA och MLB.

***

Boka måndagen 20 december 21-24. Då är det Uppesittarkväll i Tv4 Sport med Ekwall som Leif “Loket” Olsson, rimstuga och en radda grymma priser: fotbollsresa till Zlatan-land, signerade bollar, tröjor och skor och en massa annat.

Annons

Så här såg det ut i fjol:

***

Alltid en kamp i presspacket om vem som är först med vilken nyhet. Jag vill vara noga med att ge Expressen credd för att man var först med Andreas Alm som ny tränare i AIK. Nu hakar alla andra på, till och med trötta DN hänvisar till säkra uppgifter och skriver om utnämningen.

Jag har alltid gillat Andreas Alm eftersom vi jobbade rätt mycket ihop på TV4 när han körde expertspåret i tv, och han är saknad där. Rak, orädd, smart och samtidigt med distans till sig själv. Lite fräck också och bakom svärmorsfasaden finns en kille som har en hel del tricks för sig.

Glömmer inte när vi repade direkt före sändning av Fotbollsmåndag för ett par år sedan och fick frågor av Ola Wenström och drog våra svar. När kameran väl gick i gång på allvar så tyckte Alm uppenbarligen att mitt svar hade varit bättre och snodde det rakt av – och där satt jag som en fiollåda och fick svamla fram något. Äta eller ätas, det gillar jag.

Annons

Har egentligen inte förstått att Solna-klubben ratat Alm tidigare och satsat först på Björn Wesström och sedan Alex Miller. Tredje gången gillt nu? Sedan vet ju inte jag hur han är inför gruppen, men det är inget snack om att han vet vad det innebär att spela och verka i AIK, något som är en förutsättning för att man ska kunna lyckas.

Dessutom tror jag de flesta olika grupperingar som vill påverka klubben har förtroende för honom, åtminstone initialt. Han är en person som inte gör sig till, det är ingen posör för att rida på Börje Ahlstedts sätt att klassificera folk. Andreas Alm är den han är och inget annat.

Ingen nackdel heller att Alm är gammal journalist och har en bra känsla för hur medier fungerar. Det är en nyckel till att kunna styra AIK framgångsrikt. För Sveriges största klubb är alltid intressant för redaktörer på tv-, tidningar-, nät- och radioredaktioner eftersom så många bryr sig om klubben.

Annons

Samtidigt är tränarfrågan i AIK underordnad ekonomin. Krisen i svensk fotboll slår ju hårt mot alla, och de svenska mästarna från 2009 måste ha fram stålar på något sätt och frågan är vilka som kliver fram när man ska tillsätta en ny bolagsstyrelse i december och hur mycket pengar de har med sig?

Det behövs många miljoner bara för att hålla klubben vid liv.

***

Stormvarning utfärdas lokalt i Småland i eftermiddag och kväll. Ekwalls Tv-lag har julfest. Tyvärr fick jag inte plats med den.

Publicerad 2010-12-11 10:32

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto