Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

De allsvenska lagen rankade här och nu

Lundhs blogg

Om 115 dagar är det allsvensk premiär och för tillfället är de flesta spelarna på semester i Thailand, Sydamerika, Spanien, Brasilien, New York eller på andra semesterorter. Klubbledarna däremot jobbar för fullt för att sniffa upp billiga förvärv samt dumpa en del överblivet gods, allt för att vara i trim till avsparken i april.

Silly season är ovanligt stillsam, att Sverige befinner sig i en historisk tillväxt har inte de allsvenska ledarna märkt. Snarare tvärtom, för det handlar om att avvakta och se om det blir några försäljningar innan man kan handla något nytt.

I dagsläget rankar jag de allsvenska klubbarna så här:

1. Malmö FF

Svåranalyserat tapp av spanske assistenten Josep Clotet Ruiz som valde Halmstad men sett till vad klubben presterade under hans enda säsong och spelarnas hyllningar så blir MFF antagligen svagare men än har inte konkurrenterna spetsat till sig. På pluskontot finns att man bara tappat reserven Joseph Elanga och förlängt med Yago Fernandez samt att en del unga spelare (Pekalski, Hamad, Durmaz, Rexhepi) har rätt riktning på utvecklingskurvan. Frågan är om inte ekonomin tvingar fram en försäljning och där är Daniel Larsson och Guillermo Molins hetast. Behöver bredda truppen sett till att man ska slåss på flera fronter och då måste klubben få in riskkapital.

Annons

2. Elfsborg

Magnus Haglund har i kraft av sitt långa och dyra kontrakt fortsatt förtroende, men säsongen 2011 måste vara sista om det inte blir SM-guld. Tränaren har tappat en del makt i transferfrågor efter för många svaga köp och klubben ska förstärka. Ännu har inte Stefan Andreasson skickat upp plånboken och att man tänker sig plocka in Peter Larsson från FCK förvånar inte. Försvaret måste bli starkare för att man ska kunna utmana. Sedan handlar om att trimma truppen på en del spelare som inte räckt till (Joel Johansson, Fredrik Berglund, Jari Ilola). Det är dock inget snack om att man är ett allsvenskt topplag.

3. Helsingborg

Klubben avstod från att förlänga med Marcus Lantz och man kommer allt nämare en försäljning av Joel Ekstrand. Inget snack om att de två tappen gör HIF svagare, även om Markus Holgersson kan vara stand-in för Ekstrand. Mittfältet är osäkrare eftersom det inte finns bedd centralt. Dock förlängde man med Rachid Bouaouzan och han har en potential att bli ännu vassare. Ekonomin är en stark begränsning för Helsingborg och Conny Karlsson och dessutom ska man brottas med helt andra förväntningar än inför 2010.

Annons

4. Syrianska

Den allsvenska nykomlingen kan göra “en Mjällby” 2011 och överraska. Visst, man tappade råskinnet Haris Skenderovic och det försvagar bakåt men backarna Durmaz och Perreira ihop med supervärvningen Sharbel Touma och Johan Arneng väger upp. Stabiliteten finns i ett lag som under två säsonger visade hög klass i superettan och som kommer att bli tufft motstånd för de flesta i allsvenskan. I tränaren Özcan Melkemichel finns en nödvändig kontinuitet.

5. Göteborg

Fortfarande en gåta för mig hur IFK kunde underprestera så som man gjorde under 2010. Efter en rad av framgångsrika år tog det bara slut och inte ens rockaden där Stefan Rehn blev sidsteppad gav så mycket effekt. Fast man har en stark trupp och med Andreas Drugge får man en stabil allsvensk playmaker. Om man tappar mer måste man förstärka annars handlar det om att Jonas Olsson kan få bättre styr på de spelare man har, och att Robin Söder kommer tillbaka i slag.

Annons

6. Örebro

Efter succén under 2010 blir det ett svårare år för ÖSK och Sixten Boström. Inte nog med att man ska ladda för Europa man har även tappat en rad spelare utan att få en enda krona i ersättning: Roni Porokara, Patrik Anttonen och Astrit Ajdarevic. Än har inte Nordin Gerzic förlängt heller och det kan inte vara lätt för den finske tränaren att möta förväntningar med en sämre trupp. Visst, man har kryddat med en del talanger men det andas inte toppstrid än så länge.

7. Trelleborg

Tom Prahl fick ordning på TFF efter VM-uppehållet och tog upp laget på en femteplats. Tappet av Andreas Drugge blir tungt och man är svagare, men sett till att tränarveteranen i det närmaste kan ta sand och göra det till guld så går det inte att räkna bort laget. Stora frågan är om man får behålla målvakten Viktor Noring som är intressant för klubbar ute i Europa?

Annons

8. Mjällby

Andra året är sällan roligt för en nykomling och redan under hösten var det tydligt att verkligheten hunnit i kapp vårens sensation. Sedan lär den viktiga duon el Kabir och Osiako försvinna och om de inte gör det så blir de svåra att hålla nöjda. Marcus Lantz tackade nej och Peter Swärdh har inte helt lätt att rekrytera till Blekinge-klubben om man inte kan locka med mer betalt och då krävs ett antal miljoner från en försäljning eller två. Eller att man hittar rätt med ex-spelare som Zavadil, Johan Persson eller Fejzullahu.

9. Djurgården

Tappet av Sharbel Touma visade att det finns en försiktighet i Dif och en tilltro till manskapet man har. Joel Riddez är tillbaka och stärker laget men det måste hända mer på spelarfronten i fall man ska öka förväntningarna ytterligare. Behöver en forward till och även en poängfixande mittfältare som kan ge laget bättre offensiv kraft. Sedan är Pa Dembo Touray alltid en osäkerhetsfaktor.

Annons

10. Kalmar

Nanne Bergstrand bygger nytt och har varit en sväng i Brasilien för att förstärka KFF. Dessutom rensar han ut en del av de gamla spelarna vilket gör att man tappar. Sett till att KFF-tränaren brukar vilja ge brassarna en säsong så kanske inte det är vettigt att tro på storspel på Guldfågeln Arena redan 2011. Sedan vet man inte vad det är för brassar, senaste storvärvningen förskräcker.

11. Gais

En lovande talang från Karlstad och ett ÖSK-överskott har förstärkt Göteborgs-klubben som letar efter en anfallare. George Mourad eller en annan tyngre anfallare är att räkna med. Sedan får man se om klubben kan behålla Johan Mårtensson.

12. Halmstad

Intressant rekrytering i Josep Clotet Ruiz och det blir ett nytt HBK som han ska basa över när veteraner som Tommy Jönsson och Per Johansson försvinner och Emir Kujovic dragit. Frågan är hur snabbt den spanske tränaren kan sätta sin prägel och om han kan få en del av alla underpresterande spelare att höja sig? För pengar till nyförvärv kan han inte räkna med, men samarbetet med Espanyol kanske kan ta fart? Onekligen blir HBK en klubb att följa för där finns en del kvalitet i Görlitz, Raskaj, Olsson.

Annons

13. Häcken

Andra säsongen i allsvenskan blev en “reality check” för Peter Gerhardsson och Hisingslaget. Nu skiftar man ut en hel del spelare och tappade även Erik Friberg till USA. Blir till att bygga nytt för sportchefen Sonny Karlsson och innan han gjort klart med en del nya ansikten känns inte Häcken särskilt kittlande eller starkt.

14. AIK

Kaoset i Solna-klubben efter fiaskosäsongen har präglat hösten. Om man bara får en lösning på ekonomin och tränarfrågan under december så att man kan börja jobba så blir det lättare att bedöma den sportsliga slagstyrkan. Just nu är det ett rejält försvagat lag när Dulee Johnson och Walid Atta försvunnit från laget som knappt hängde kvar. Frågan är om man klarar av att behålla Mohamed Bangura som är klubbens enda riktiga tillgång? Mest frågor och få svar kring AIK.

Annons

15. Norrköping

Nykomlingen inleder silly season med att byta tränare till Janne Andersson och dessutom modell för att leda laget. Sådant är sällan en bra grund att stå på inför ett kliv uppåt i seriesystemet. Lägg till att nyförvärven hittills (Astrit Ajdarevic) inte väger upp tappet av Daniel Bamberg. Visst är det klokt att inte äventyra ekonomin men det blir viktiga månader fram till den allsvenska starten om det ska bli mer än ett gästspel i högsta serien.

16. Gefle

Räddades till kval av ett Dif-självmål i slutskedet av allsvenskan och därefter hade man inga problem att klara av GIF Sundsvall. Fast sett till att bägge mittbackarna Jawo och Theorin kan sticka och att man tappar en del annat och hittills bara fått in Pär Asp från BP och förläng med Hasse Berggren så känns det som om laget får svårt även 2011.

Annons
Publicerad 2010-12-12 09:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto