Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hitta Lagrells ersättare utanför "familjen fotboll"

Lundhs blogg

Lars-Åke Lagrell kliver av i mars 2012. Bara några månader innan Svenska fotbollsförbundet inviger en ny nationalarena i Solna. Därmed får förbundsbasen en lämplig kröning på sina dryga 20 år som högste ledare för svensk fotboll. Då har han varit med och ordnat Råsundas efterföljare och förbundet är bara ett drygt år in på ett pengastinnt tv-avtal.

Klokt av Lagrell att varsla fotbollsrörelsen i god tid och även inse att det är tid för honom att runda av. Som jag skrivit tidigare så har han gjort fantastiskt mycket bra för svensk fotboll men att den sista tiden visat att både han och de som sitter i styrelsen inte riktigt hängt med i svängarna. Svensk fotboll rör sig för långsamt och det händer för lite, det är nackdelen när alla ska vara med på alla beslut hela tiden.

Viktigaste jobbet för svensk fotboll nu är att få till en vass valberedning som verkligen kan söka av Sverige i jakt på en ersättare till Lagrell. Är verkligen Börje Sandgren rätt person? Jag är mer än tveksam om den 70-årige Sandgren ska ha den nyckelrollen för svensk fotboll. Han fick platsen bara för att Lagrell verkligen ville få bort Bengt Madsen i fjol sedan den förre MFF-basen drivit en politisk inriktning på ersättare till Lagrell.

Annons

Om svensk fotboll inte bara ska gå i de vanliga cirklarna så kan naturligtvis inte en person som precis suttit tolv år i SvFF.s styrelse sitta som ordförande i valberedningen. Gärna någon stark klubbledare som inte har ambition att ta över efter Lagrell men som kan ta sig an det viktiga uppdraget.

När det gäller ersättare till Lagrell så ser inte jag någon i styrelsen som är lämplig att ta över och försöka överträffa honom, för precis som många andra starka ledare så har hans energi, vitalitet och driv att synas och verka skapat ett klimat där inga andra kunnat växa till sig.

Givetvis är Lars-Christer Olsson och Karl-Erik Nilsson de hetaste namnen inom rörelsen, även om Susanne Erlandsson också finns med där, och där är Nilsson i frontlinjen. Han kliver in i styrelsen för SvFF i vår och är tänkbar efter ett lyckat U21-EM.

Annons

Susanne Erlandsson blir bara en Lagrell light och det är inte vad svensk fotboll är i behov av. För egen del gillar jag Olsson bäst i den trion eftersom han verkat i en annan miljö (Uefa) ett antal år och där lärt sig saker som vi kan ha nytta av och dessutom byggt ett internationellt nätverk samtidigt som han känner svensk fotboll.

Om jag hade fått styra helt så hade jag helst sett någon än mer utifrån den svenska fotbollsfamiljen. Nej, inte Thomas Bodström, det är inte trovärdigt. Utan en person som kan komma med nya impulser, i allt från utbildning, organisation, teknik, marknadsföring och så vidare. Någon som vågar tänka annorlunda och vika av från det SvFF har varit fram till den dag Lagrell slutar.

Dessutom är det inte säkert att svensk fotboll mår bäst av en Lagrell-liknande ledare. Det vill säga en person som lägger sig i allt och verkligen vill styra i de flesta områden och därmed göra det svårare för tjänestemännen eller generalsekreteraren. Även om man får ge Lagrell att han verkligen kan bjuda på sig själv:

Annons

[youtubeplay id=”c1Od9opUJW0″ size=”large”]

Istället hade jag kunnat tänka mig en ordförande som verkar utan att synas hela tiden (även om det är guld för oss journalister) och som kunde få in en vassare, piggare och rappare generalsekreterare att driva SvFF framåt. Allt för att få in en ny dynamik på kansliet i Solna.

Vem? Ett namn är Bosse Johansson i Elfsborg som varit delaktig i den revolution hans klubben genomgått utan att fastnat i fällan att han måste synas. Han är en tänkbar person om han verkligen velat även om hans quick-step när det handlade om 51-procentsregeln drar ner hans betyg.

Var finns fotbollens Hans Vestberg? Den tidigare handbollspelaren på elitnivå som nu är koncernchef för Ericsson. Det är en sådan person som fotbollen behöver hitta och som kan komma in från sidan och inte bara fastna i hur vi alltid har gjort. Bara att börja leta efter denna person.

Annons

***

SUPER-LIVE på fotbollskanalen.se med allt från kvällens matcher i Europa League drar i gång 18:00. Mål, kebab, situationer, snack, svar på frågor och feelgood-tv.

***

Andreas Alm är installerad i en av svensk fotbolls svåraste stolar, AIK:s. Jag säger som Uno Hedin och Per Ahlmark: “Lycka till!”

Nej, skämt åsido, det är ett klokt val i det läge som klubben befinner sig i. Alm kan AIK både som spelare och ledare och förstår media bättre än de flesta i fotbolls-Sverige. Dessutom kan han fotboll. Därmed har han goda förutsättningar att hantera jobbet, även om truppen ser en aning tunn ut.

***
Vi laddar för Uppesittarkväll i TV4 Sport, måndag 21:00-24:00:

Publicerad 2010-12-16 16:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto