POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Går det ens att utse världens bäste?

Efterspelet till Ballon d’Or är verkligen underhållande, betydligt roligare än själva galan i Zürich. Bara att kolla in listorna över hur folk har röstat. Och se att inga lagkaptener eller ledare från Argentina, Irland, Indonesien, Irak, Nordkorea har röstat.

Var det en taktik från Argentinas sida? Att inte behöva rösta på någon annan än Lionel Messi? Vi lär aldrig få veta det.

Eller som att kunna konstatera att ingen svensk gav Lionel Messi en enda poäng. Varken förre lagkamraten Zlatan Ibrahimovic, förbundskapten Erik Hamrén (som hade Puyol som världens nästbäste i fjol) eller Offsides chefredaktör Henrik Ystén.

Eller som det läsarbrev jag fick:

Tjena Olof!
Sitter och läser vilka lagkaptenerna röstade på till FIFA Ballon d’Or. Det slår en ganska tidigt att det är tämligen mycket “kompisröster”. Interspelarna verkar ju vara ett sammansvetsat gäng trots att det gått mindre bra på planen. Exempel: Pandev röstar på 1. Sneijder 2. Maicon 3. Julio Cesar, alla Inter.
Stankovic väljer 1. Sneijder 2. Eto’o 3.Maicon.
Eto’o själv väljer Sneijder som nr 1 följd av Xavi och Iniesta, bara spelare han spelat med eller spelar med.
Chivu anser att Sneijder är bäst i världen.
Banayoun ger Drogba dennes enda röst som nr 1.
Vermaalen är ensam om att tycka att Fabregas regerar i fotbollsvärlden (bland lagkaptener vill säga, tror att många Gunners skulle säga emot det påståendet).
Casillias lägger sina röster på spelare som antingen spelat i eller spelar i Real Madrid, Sneijder, Robben och Ronaldo.
Men värst är ändå van Bommel. Som du säkert uppmärksammat blev ju hans första två röster diskvalificerade eftersom de gick till landsmännen Sneijder och Robben. Deras förbundskapten hade ju dessutom en ogilitg han med!
Vad vill jag då säga med detta? Jo, att det kanske inte vore en dum idé att gå tillbaka till hur priset tidigare delades ut, utan FIFAs inblandning. Det är väl ganska tydligt att priset tappat i objektivitet då det lönar sig att spela i ett lag där många kan rösta på dig. Det fick ju ingen betydelse i år då Sneijder som jag nämnt mest frekvent inte ens kom med bland top tre. Men just den, hoppas jag, objektivtet och frihet från politiskt tryck som ni journalister har tycker jag gjorde priset mer demokratiskt och rättvisande. Detta trots att fler röster blir hörda genom det nya röstningssystemet så är det just den minskade opartiskhet som i längden kanske kommer skada prisets anseende mest.
Inte för att de spelare jag nämnt inte är fantastiska spelare som förtjänar att nämnas i disskussionen om världens bästa fotbollsspelare! Men hellre då under bättre vilkor än vem som har mäktigast lagkompisar!
Kom gärna med motargument om du inte håller med mig 🙂
Daniel C

Jag håller med om att Fifa:s inblandning i Ballon d’Or har gjort priset sämre. Undrar vad Fifa och Blatter fick betala till France Footballs ägare för att de skulle gå med på att slå ihop prisen? Gick räkningen möjligen till Qatar?

Aspekten med lagkaptener är intressant. Sedan börjar jag undra om det ens går att utse världens bäste? Jo, Messi är världens bäste på många sätt, men Xavi borde vunnit sett till att man ska se till vunna titlar och där är de lika på klubbnivå men spanjoren tog ett VM-guld. Och var kommer då Sneijder in?

Dock är jag glad att man träffade rätt kring José Mourinho. För portugisen må vara en osympatisk person (en del tycker ju det) men han är världsbäst på att leda fotbollslag till framgång.

Inte så att jag vill slopa priset, men för mig är det rejält devalverat. Fast det är insynen jag gillar bäst, som att Casillas hellre röstade på Robben och Sneijder före lagkamraten Ronaldo och vi vet ju alla att just Ronaldo och Casillas har varit oense.

***

Reklamfilm eller allvar? Börjar luta åt det förstnämnda…

[youtubeplay id=”dV8ozxliySQ” size=”large”]

***

Jocke Persson som tränare i Ängelholm. Kan onekligen spraka till.

***

Hade Mark van Bommel rökt på när han röstade i Ballon d’Or? Eller gick han “all in” på sig själv med två röster? Klart är att bara en av hans tre röster räknades. Och körde han ihop med svärfar Bert van Marwijk? Hollands förbundskapten fick en röst ogiltigförklarad.

Okej, de röstade på holländare men det var ju ganska klart att man inte fick om man var spelare eller ledare. Kanske var allt det också en taktik för att slippa ge bort poäng till andra?

***

Sebastian Larsson sitter i ett guldläge. Ett batteri klubbar jagar honom och det handlar bara om vilken av den som ska göra honom ekonomiskt oberoende för resten av livet.

Tänk, för majoriteten av spelare är det inte lika lätt. Hur många är utan kontrakt bara från allsvenska klubbar i fjol? Och en signal om hur det står till i fotbolls-världen fick de när Ljungberg provspelade för Celtic.

Bistra tider, och värre blir det med Platinis lönetak i form av en licens.

***

Snön faller utanför rutan i Stockholm. Tror inte det är sant att vintern bara maler på. Jag är glad och tacksam att jag får jobba i Sydafrika från och med lördag. Livet On Tour har onekligen sina fördelar.

***

Att Bladet och en lokaltidning plötsligt får bekräftelse om att en i fotbollsrörelsen rätt okänd kraft, Jörgen Eriksson, fått en intresseförfrågan från förbundets valberedning är bara ett tecken på att kampen om Lagrells post fortgår.

När fotbollskanalen.se skrev om liknande saker i mellandagarna var Lagrell förbannad för att uppgifter om valberedningens jobb läckte ut. Nu går en av hans handplockade styrelsekillar ut och bekräftar att han fått frågan från valberedningen. Är det okej?

Skulle bli mycket förvånad om Jörgen Eriksson får tillräckligt stöd för att ta över efter Lagrell. De nordligare distrikten har svårare att få gehör sett till att fotbollen har svårare där uppe.

Förre Uefa-vd:n Lars-Christer Olsson är ett namn som drivs fram av en del i SEF, han konsultar ju åt Svensk Elitfotboll och kan bygga broar där, samtidigt är han inte välkommen i Uefa där han ju stred mot Platini och det är en nackdel för honom.

***

Van Bommel till Milan? Mmm.

***

Puyol!

***

Publicerad 2011-01-12 kl 10:51

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå