Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Är Håkan Jeppsson bara "Bengt Madsen in disguise"?

Lundhs blogg

Aris Saloniki fick förstöra alla matchprogram inför mötet med Manchester City. Varför? Den grekiska klubben hade tagit in en skämtbild på Citys spelare utan att fatta det och blev upplyst av Citys vd Gary Cook.

För er som kollar noga så kan ni se Rooney, Messi, Özil, Kaká, Ibrahimovic, Drogba och även Waldo. Bilden är från ett av många skämt som the Guardian kör när man samlar in bilder från folk.

***

Om en vecka är det årsmöte i Malmö FF. Ett möte där föreningens medlemmar ska rösta fram en styrelse som ska leda verksamheten och ta ansvar för den under det kommande året. Sett till att det blev SM-guld i höstas borde det naturligtvis vara en festlig MFF-tillställning där ordförande Håkan Jeppsson bara drar in ryggdunkar och ser hur valberedningens förslag fyller hans styrelse.

Men, det finns ett stort men, och det är att Malmö FF backade 30 miljoner kronor. Förlusten gick från runt 10 miljoner i början av december till 30 miljoner minus i slutet av januari. När jag i dessutom läser på lite om förra årets årsmöte så lade avhoppade vd:n Pelle Svensson då fram en tuff budget exklusive spelarförsäljningar som skulle ge nollresultat. Jo, tjenare.

Annons

Ja, ja, det sägs så mycket på årsmöten, det är aldrig någon som följer upp det ändå. Jag glömmer aldrig när dåvarande MFF-basen Bengt Madsen på årsmötet 2004 blåljög för medlemmarna om att finansieringen av Afonso Alves var fixad och att vi på Expressen, som skrivit tvärtom, hade helt fel. Att det senare visade sig vara precis som vi skrivit var det ingen som ville bry sig om.

Demokrati är härlig i teorin, tyvärr fungerar det sällan i föreningar. Förre MFF Support-basen Tony Ernst är kritisk i till föreningen i en krönika på SvenskaFans 0ch han ligger på många sätt rätt. Jag har tidigare skrivit om att Bengt Madsen går på styrelsemötena och deltar i diskussioner och beslut, trots att han blev bortröstad.

Ja, jag vet att årsmötet i fjol gjorde honom till hedersordförande men jag tror knappast att krafterna som då ville ha bort Madsen insåg att han skulle vara med och styra ändå. Att de flesta i styrelsen trots allt kommit in under Madsens tid i klubben och därmed har en viss skyldighet gentemot honom är något som glöms bort.

Annons

Vem tror att Håkan Jeppsson står fri? Inte jag. Han har suttit i MFF-styrelsen sedan 2004 och ingår i samma gäng som håller ihop i både uppgång och nedgång. Han viftar ju bara bort den stora ekonomiska förlusten.

Det är ju inte heller någon medlem som klarar av att ställa någon av del ledande till svars. Om man kliver utanför linjerna så anses man inte passa in och vilja ha något själv och så vidare. Lex Tony Ernst. Det passar sig inte att sköta det offentligt, utan det ska skötas i en valberedning och på rätt sätt och så vidare.

Det må heta demokrati, men är sällan det. Sjävklart påverkar styrelsen valberedningen och vice versa. Det är en enda röra där det handlar om en en mer eller mindre regelrätt maktkamp men utan insyn för medlemmarna. Så funkar det i de flesta föreningar. Förre IFK Göteborgs-basen Gunnar Larsson, som även är hedersordförande, har i många år lett valberedningen och därmed även klubben, och det gör han inte för att vara snäll.

Annons

I Svenska fotbollsförbundet är det likadant, styrelsens medlemmar är naturligtvis uppknutna till Lars-Åke Lagrell och vi såg alla vad som hände med Bengt Madsen som var ordförande i valberedningen men hamnade i strid med Lagrell. Om ni missade det så åkte Madsen ut med huvudet före och i stället kom Börje Sandgren som suttit under Lagrell i förbundets styrelse i alla år.

Det handlar naturligtvis om lojaliteter och där skiljer sig inte föreningar åt från arbetsplatser. Chefer och ledningar omger sig ofta av folk de jobbar bra ihop med och som drar åt samma håll, och kanske säger ja, ja, ja. Dock kan det på arbetsplatser bli rätt rejäla omskakningar om det inte går bra, och där får hela ledningar sluta när ägarna inte är nöjda.

Inte så att vi sett samma omskakningar i Malmö FF, eller hur? Enbart Pelle Svensson har fått bära ansvaret. Rätt eller fel? Ja, rätt så till vida att han var ansvarig. Samtidigt har styrelsen i det närmaste underkänt sig självt sett till att man inte har bättre koll. Eller ska de skylla det på den gamla styrelsen?

Annons

När medlemmarna inte är nöjda är det svårt att göra sig gällande. Valberedningen ska fånga upp det, men när de mer opolerade fansen ska påverka blir det naturligtvis en krock. Och det blir sällan så häftiga rörelser i föreningar. På ett sätt smart eftersom någon trots allt måste axla ansvaret, kontinuiteten och man kan inte kasta ut all erfarenhet på en gång, för då går det ofta utför.

Samtidigt fungerar inte längre det här smusslandet som man kallar föreningsdemokrati. Det hade varit mycket bättre med en öppnare kamp om makten i föreningar och förbund. Så att kandidater verkligen fick förklara vad de står för och att medlemmar kunde ta ställning. Jag tror en vinst av det hade blivit aktivare medlemmar.

För även om det jäser i Malmö FF så tror jag inte det händer mycket om en vecka. För medlemmarna vet alldeles för lite om vilka skiljelinjer som finns och om Håkan Jeppson verkligen har en egen linje eller om han bara är “Bengt Madsen in disguise”?

Annons

***

Förstår inte vad alla Liverpool-fans hetsade om? Lagets bortamatcher i Europa League har hittills genererat två mål och 0-0 matchen i Prag var inget som avvek från det gängse schemat.

***

Malmö FF gör för övrigt det rätta om man nu inte vill utnyttja möjligheterna att ta in kapital om RF:s stämma i maj luckrar upp 51-procentsregeln. Klubben ändrar stadgarna så att föreningen alltid ska ha majoritet vid eventuell bolagsbildning.

I debatten om ett för eller emot ett slopande av 51-procentsregeln så glömmer man bort att föreningarnas medlemmar bestämmer vilken väg man ska gå.

***

Efter tappad poäng i ligan och förlust mot Arsenal så har medierna i Barcelona en radda förklaringar till svackan, enligt LaLigaLoco på twitter: “Puyol’s injury, Pep’s contract renewal, Piqué banging Shakira and refs being Mourinho’s mates.” Undrar om Mourinho håller med om att han är polare med domarna?

Annons

***

Apropå Gattuso så har han ju en vana att spåra ut, även om det debatteras om han är arg eller bara vill elda på sin tränare Lippi:

[youtubeplay id=”ZW2OqyAm6kU” size=”large”]

Fascinerande att Milan går ut så hårt i ett pressmeddelande och stöttar spelaren efter bråket med Joe Jordan och lovar att ge honom understöd i kampen mot UEFA sett till hans få röda kort: “Gattuso has played 104 games in Europe and has been sent off once, in 2003 after a clash with (Zlatan) Ibrahimovic, who is now his team-mate. In 25 years, since (Silvio) Berlusconi became president of the company, Milan’s conduct has been exemplary. We are not thinking of stripping the vice-captaincy from Gattuso.”

Sedan vet jag inte om man just i dag vill ta rygg på Berlusconi sett till hans Bunga Bunga-kör?

Annons

***

Ola Toivonen höll PSV Eindhoven i liv i Europa League. Ska han ta ett kliv vidare i karriären i sommaren så behöver det fortsätta så här under våren:

***

Min kollega Ekwall har varit oerhört bekymrad över mitt skägg och min lätt bångstyriga frisyr och till slut fick han bara nog. Han bokade in mig hos en frisör som heter Hannah och jag gick dit så att hans pump inte ska ta mer stryk. Hannah gjorde ett synnerligen gott jobb. Eller vad säger ni?

Killen i bakgrunden? Ja, han är bara avundsjuk och vill också klippa sig hos Corinne och hennes vänner.

***

Även om AIK haft en del positiva nyheter de senaste dagarna med nya avtal med PEAB och Åbro så är bokslutskommunikén ingen rolig läsning för alla som drömmer om att AIK och kanske även en del andra svenska klubbar ska närma sig Europa och hela snacket om alternativa intäkter.

Annons

Ta bara att AIK förlorade 1,3 miljoner på att sälja souvenirer under 2010, att restaurangen backade 1,5 miljoner och att klädaffären the Terrace gav en miljon i förlust. Ser även att AIK planerar och budgeterar för en plats bland de fyra bästa i allsvenskan, så Andreas Alm har ett styvt jobb framför sig.

Mohamed Bangura heter den kortsiktiga räddningsplanken och om han får vara skadefri – hur dåligt skulle AIK-ledningen inte må om hans korsband gick? – så kan hans försäljning i sommar ge klubben ett visst andrum. Och för en gångs skull för klubben behålla större delen av pengarna som kommer in då inget riskkapital finansierade köpet.

Totalt backade klubben nio miljoner. Emissionen på 20 miljoner räcker ju ingen vart, det handlar bara om att släcka de bränder som flammat upp mest, och om inte Bangura flyttar för en bra slant kommer AIK att gå back även 2011. Det egna kapitalet på knappa tre miljoner är därmed hotat. Fast det är klart att om Alm får fart på AIK och vi ser något som liknar toppstrid så kan det se bättre ut i kassan, men det motsatta vågar man knappt tänka på – då är det Örgryte-läge.

Annons

Apropå PEAB så skrev byggbolaget bara ett ettårskontrakt med AIK. Kanske ingen slump? Under året ska klubben besluta om var man ska spela sina hemmamatcher från och med 2013. PEAB bygger som bekant Nationalarenan och ser gärna att att AIK hänger med dit för att spela sina matcher där…och sett till att man nu skickar in cash i ett år och kan köra med piska och morot så blir det väl en flytt.


Publicerad 2011-02-18 10:25

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto