Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ska nu FIFA göra det svårare för Sverige att nå VM?

10å

Om en dryg vecka träffas FIFA:s exekutivkommitté för att ta beslut i en fråga som kan påverka Sverige. Det handlar om hur många platser i VM som de olika kontinenterna ska få i VM 2014 i Brasilien. VM-kvalet lottas i Rio de Janeiro först den 30 juli i sommar, men innan dess ska man fördela de 32 platserna, där brassarnas landslag redan har en.

ANNONS

Alltså handlar det om 31 platser för drygt 200 länder att kvala om under 2012 och 2013. Det är som vanligt kamp om vilka kontinenter som har rätt till mer platser sett till att fotbollen växer.

Inte omöjligt att Europa fortsätter att tappa platser i VM-slutspelet vilket naturligtvis gör det svårare för Sverige. Trycket från många andra länder och kontinenter är stort och man vill ha fler platser, och även om Uefa också blivit större och att man ökat på hela VM så blir det trängre och trängre att nå VM-festen.

Senaste VM i Sydafrika i somras så hade Europa 13 platser, Afrika sex (där Sydafrika ingick), Asien och Oceanien hade fem ihop (Nya Zeeland slog ut Bahrain), Sydamerika hade fyra och en halv och Nordamerika, Mellanamerika och Karibien hade 3,5 platser. I de sistnämnda fallet kvalade Uruguay mot Costa Rica om den sista platsen.

ANNONS

Redan nu har Asien sagt sig vilja behålla sina 4,5 platser och precis som Afrika vill ha sex kvar, dessutom hoppas Sydamerika att man ska få ha 4,5 platser och att Brasilien inte ska räknas in i det. Dessutom vill Nordamerika, Mellanamerika och Karibien slippa kval för ett det fjärde laget och ha det som en given plats.

Matematiken går helt enkelt inte ihop och frågan är vilken kontinent som får släppa ytterligare platser? Europa hade 13 platser under VM 2006 i Tyskland då arrangörslandet gick utanför kvoten. Afrika hade fem, Sydamerika 4,5 och man mötte Oceanien som hade 0,5, Asien hade 4,5 platser och man kvalade mot Nord-, Centralamerika och Karibien som hade 3,5.

Under VM 2002 så var fördelningen: Europa 14,5 varav Frankrike fick en som VM-vinnare och kvalet gick mot Asien (Irland slog ut Iran), Sydamerika fick 4,5 med kval mot Oceanien (0,5 plats), Nord-, Centralamerika och Karibien hade tre, Afrika hade fem och Asien hade 4,5 varav arrangörerna tog två platser och man kvalade mot ett lag från Europa (Iran mot Irland).

ANNONS

Sportsligt är det egentligen inget snack om att Europa är vassast, tre lag i semifinalerna 2010, fyra lag i semifinalerna 2006 och två av fyra i semifinal 2002 och tre av fyra lag i både VM 1998 och 1994 och man har vunnit VM tre av de senaste fem mästerskapen. Undantaget är Brasilien som tog hem VM 94 och 02, annars är det Europa.

Samtidigt är det bara att inse, jag är part i målet och är europé och kanske är det därför att jag inte riktigt kan se varför Europa ska göra det. Samtidigt kan jag inte peka på vilka som ska avstå, utan snarare handlar det om att alla får behålla vad de har, och inte tappa något. Med FIFA vet man aldrig, det finns ingen logik i besluten alltid utan andra värden styr.

***

Mer från det oroliga Aten-derbyt där Olof Mellberg hamnade mitt i fyrverkeriet:

[youtubeplay id=”zscfQSAOoCY” size=”large”]

ANNONS

***

Fotbollen svänger även i toppen. Arsenal slog Barcelona i onsdags och tokhyllades, men på söndagen landade man igen när man släppte in en kvittering mot Leyton Orient i slutskedet av FA-cupmatchen. Okej för att att Wenger luftade ett batteri reserver, det är fascinerande att de inte kan stänga en sådan match.

Är det något Arsenal inte behöver så är det fler omspel. Matcher spelar man så det räcker, och om en vecka väntar Birmingham i Ligacupfinalen vilket naturligtvis är en bonus men ger ett ännu mer späckat matchschema. Och ovanpå det så blev Arsenal lottat mot Manchester United om man nu klarar Leyton Orient?

***

Förre HBK-anfallaren Emir Kujovic måste vara kung i Kayseri i kväll efter inhopp efter pausen och sedan två mål på tilläggstid vilket gav Kayserispor segern. Tre mål på två matcher från start och tre inhopp är klart vasst och han har fått en bra start.

ANNONS

***

Om Björn Runström skriver på för Hammarby, som det mesta talar för, så är frågan om inte han ansluter till det som blir superettans bästa anfall. Och att det talar för toppstrid.

***

Omställningen från Madrid till Halmstad verkar inte gå helt smort. Bara att läsa in sig på Emil Salomonssons passning om att de är “ett annat folkslag” och TFF:s Fredrik Jensen kritik om gnällspikar efter att Trelleborg kört över HBK i en träningsmatch.

Å andra sidan hade jag också varit rätt knäckt om jag lämnat tillvaron i den spanska huvudstaden för mörk och kall svensk vinter. Vi snackar mardröm.

***

Fantastiskt att se reklam för ännu en Henrik Larsson-DVDCeltics hemsida (uppe till höger). Trots allt snart sju år sedan han lämnade klubben, ändå går det att kränga hans mål fortfarande. Säger en del om hans status.

ANNONS

Det är tre år sedan klubben vann ligan senast (en evighet i den Glasgow dominerade ligan) och 3-0 segern mot Glasgow Rangers var viktig för nu har Neil Lennon och Johan Mjällbys lag greppet om bucklan. Dessutom var det aldrig någon riktig match,  de grönvita var klart vassare från start och avgjorde ganska kvickt. Rätt imponerad av den fotboll som man presterade: rappt, aggresivt och effektivt.

Med tanke på att dagens nummer sju, Fredrik Ljungberg, inte tog plats i startelvan i januari och i början av februari när Celtic haft en svagare period bakom sig så är det än mer tveksamt om han gör det framöver. Även om det nu var en muskelbristning som höll honom från en plats på bänken.

***

En resa som ger perspektiv, Newcastles nya anfallare Shefki Kuqis fick onekligen ingen enkel start på vägen till Premier League.

ANNONS
Publicerad 2011-02-20 kl 23:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto