Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Är striden över för att valberedningen vill ha Nilsson?

“Dirty campaigning” gäller i kampen om att efterträda Lars-Åke Lagrell. Blev förvånad över att Lars-Christer Olsson så tydligt pekade ut Bengt Madsen som källan för skitsnackandet när jag på allsvenska upptaktsträffen frågade om händelserna som ska ha skett i samband med finalen i U21-EM i Malmö, då Michel Platini ska ha krävt att Olsson skulle lämna VIP-loungen.

Uppgifter som Olsson förnekar, och han säger att problemen med Uefa och dess president Platini inte är värre än att man reder ut dem på tio minuter. Bakgrunden är ju att Olsson, som dåvarande vd för Uefa, stöttade Lennart Johansson i valet 2007 då Platini besegrade den svenske Uefa-presidenten. Dessutom ger ju Lagrell sitt stöd till Lars-Christer Olsson.

Kan ju även notera att Bengt Madsen inte dementerar att han ligger bakom skitsnacket, men de som känner honom säger att han inte kan SMS:a så han kanske fick hjälp?

För egen del är jag av uppfattningen att inte ska Michel Platini bestämma vem som styr i svensk fotboll. På samma sätt som det svenska förbundet, som ju också stod på Lennart Johanssons sida, respekterade valresultatet 2007 så ska Michel Platini respektera att Lars-Christer Olsson tar över om han nu blir vald.

Värre för Lars-Christer Olsson är ju att det i förbundets stadgar (§26) står att för att vara valbar måste man varit permanent boende i Sverige de tre senaste åren. Det har ju inte Olsson varit, han har inte flyttat hem än utan valde att stanna i Schweiz av skatteskäl, fallskärmen från Uefa var inte att leka med.

I Bladet för två veckor sedan sade valberedningens ordförande Börje Sandgren apropå den delen:

Det är korrekt att den formuleringen finns i stadgarna och den är ett problem om Olsson blir valberedningens val. Vi och han är medvetna om regeln. Personligen tycker jag att den här delen av stadgarna är ålderdomlig. Det går att ändra på stadgarna. Regeln har funnits för att ingen helt utifrån ska kunna röstas in som ordförande.

Grejen är att det fordras en stadgeändring och ett förslag på det måste vara lämnat 1 december och sedan ska två tredjedelar rösta igenom det. Tror knappast att det blir aktuellt, för Lars-Christer Olssons motståndare kommer att göra allt för att stoppa det, även om jag delar Sandgrens uppfattning att den är ålderdomlig.

Notera att Börje Sandgren säger att “formuleringen är ett problem om Lars-Christer Olsson blir valberedningens val”. Enligt vad jag hör nu är Karl-Erik Nilsson den som valberedningen har som kandidat. Nilsson har uppbackning av Bengt Madsen och Gunnar Larsson och även stöd av motståndarna till ett skifte av 51%-regeln.

Frågan är bara om Lars-Åke Lagrell accepterar att valberedningen vill ha Nilsson? Den sittande ordföranden ville från start ha Susanne Erlandsson som sin efterträdare, men fick rejäl bakläxa på det. Hon har inte tillräckligt stöd i SEF och inte heller i alla distrikt, och därför har Lagrell tvingats över i Lars-Christer Olssons hörn.

På andra sidan finns som sagt Lagrells fiender Larsson och Madsen som tvunget vill ha en socialdemokrat som ledare för förbundet (Karl-Erik Nilsson har rätt partibok). Jag undrar om Lagrell ger sig i en av sina sista strider som fotbollsbas, och det mot två av sina värsta fiender? Tveksamt och kampen är inte över än.

Sedan kan jag tycka att det är på gränsen till tragiskt att gamla gubbar inte kan släppa greppet om makten utan måste vara med och styra. För mig är det knappast Larsson, Madsen och Lagrell som ska bestämma hur framtidens ledare för svensk fotboll ska se ut. Yngre folk än dem borde vara aktiva i kampen.

Låt även kandidaterna berätta vad de står för och hur de vill förändra och förbättra svensk fotboll. Så vi slipper skitsnacket och att man ger oss i media en hel del uppgifter för att sänka de andra. Lägg till att vi bör införa en tidsbegränsning som ordförande på åtta år så att vi inte får en sådan maktkoncentration som det blivit med åren.

***

Uppgifter kring turerna mellan FC Köpenhamn, Malmö FF och Roland Nilsson gör gällande att den senare sagt till MFF att han drar i sommar. Så därför är det bråttom för Malmö FF att hitta en ny tränare, och att Jonas Thern är aktuell förvånar mig. Trodde aldrig att han skulle ta ett sådant jobb igen, men inte mig emot.

Tror att det kan vara ett spännande val även om en del allsvenska tränare jag snackade med på upptakten ställde sig frågande till om han orkade med det? Just det myckna arbetet kombinerat med att man får en hel del skit som allsvensk tränare gjorde att han slutade i Halmstads BK och även nobbade Lars-Åke Lagrell som ville ha honom som förbundskapten.

Intressant att Djurgårdens blivande manager Magnus Pehrsson twittrar om att han är säker på att Landskronas Henrik Larsson tar över klubben. Jag gillar även den tanken, men en del menar att det vore att gå emot klubbens tradition om han kom in med 4-3-3. Dels har man alltid haft framgångar med 4-4-2, dels har man inte material för att spela 4-3-3.

Ytterligare en uppgift placerar Peter Swärdh i Malmö efter jobbet i först Åtvidaberg och sedan Mjällby. Fast han har inte tillräckligt stark profil för att ta över MFF. Han är en typisk tränare som fungerar i en mindre klubb med mindre tryck och inte lika mediaintensivt.

***

Klart med gäst till premiären av Ekwall vs Lundh. Hett? Jepp. Kan det bli rubriker? Jepp. Kan det bli svettigt? Mmm. Missa inte premiären 20:00 på lördag i TV4 Sport. Snyggt blir det också – eller hur?

***

Inlett mitt allsvenska tips, och det är svårmanövrerat i år. Jämnare än vanligt är min känsla. Här är tipsen för Norrköping, Kalmar och Örebro SK.

***

Hur kan det ens vara en grej att ICA försvinner från magen på Blåvitts tröja? Jag är mer upprörd över den rosa andratröjan…

***

I morgon kväll är det dags för landslaget att checka in på Park Hotell och sedan väntar några späckade dagar:

Mar 24 17.00 Press conference
Head coach Erik Hamrén
Scandic Park Hotel Visa karta
Mar 25 11.10-
11.30
Mixed zone Råsunda Stadium, Solna Visa karta
11.30-
13.00
Training session
Open to media
Råsunda Stadium, Solna Visa karta
Mar 26 11.10-
11.30
Mixed zone Råsunda Stadium, Solna Visa karta
11.30-
13.00
Training session
Open to media
Råsunda Stadium, Solna Visa karta
13.00 Press conference
Head coach Erik Hamrén
Råsunda Stadium, Solna Visa karta
Mar 27 11.10-
11.30
Mixed zone Råsunda Stadium, Solna Visa karta
11.30-
13.00
Training session
Open to media
Råsunda Stadium, Solna Visa karta
14.45 Press conference Scandic Park Hotel Visa karta
Mar 28 11.30-
13.00
Training session
Open to media first 15 minutes
Råsunda Stadium, Solna Visa karta
14.45 Press conference
Head coach Erik Hamrén & selected players
Scandic Park Hotel Visa karta
Mar 29 19.00 Sweden-Moldova
UEFA Euro 2012 qualifier
Råsunda Stadium, Solna Visa karta

***

Ogillar verkligen alla holländska skador inför dubbelmötet mot Ungern. Redan är Robben, Huntelaar, Stekelenburg och van Bommel alla borta på grund av skador. Sneijder tränar inte men ska kunna spela. Rysare om ni frågar mig. För egen del vill jag se noll poäng för Ungern i de här matcherna för att såga av dem och stärka de svenska chanserna att bli bästa tvåa.

Kolla in hur det går mellan Ungern-Holland på fredag i Tv4 Sport. Vi kör studio på landslagshotellet med gäster från blågult och det är mer spännande än finalen i Let´s Dance. “Frankie Boys” juckande kan ni ta i reprisform.

Publicerad 2011-03-23 kl 20:15

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons