Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Jag väljer Isaksson

Andreas Isaksson vs Johan Wiland. Det är kampen som målats upp på sistone efter att den förre Elfsborgs-målvakten gjort det bra i FC Köpenhamn. Kanon att den givne Isaksson känner mer flås än han någonsin gjort under sina år i landslaget, men att redan nu kasta in Wiland i en tävlingsmatch fattar jag inte.

Det är inte ens en diskussion. Åtminstone inte för min del.

Andreas Isaksson är etta och han kan givetvis utveckla sitt offensiva spel men för mig är en målvakts viktigaste uppgift att se till att Sverige håller nollan. Hittills har han skött den uppgiften i blågult på ett strålande vis, och det har inte sällan varit han som har hållit oss kvar i matcherna.

Jag vet att många suckar, stönar och pustar varje gång Isaksson får bollen på fötterna – jag kan göra likadant – och att Wiland hanterar det bättre. Dessutom visade ju Wiland mot Chelsea att han även är en vass keeper. Fast för mig spelar det ingen roll, Isaksson ha hållit en så hög nivå i landslaget att han ska fortsätta stå i mål.

Om han däremot skulle gå bort sig vet vi att Johan Wiland är en vass ersättare, och förhoppningen är att hans flås tvingar Isaksson att höja sig ytterligare.

***

På dagens träning gick det att se att Mikael Antonsson har greppet om en plats bredvid Andreas Granqvist. Tydligt är att Erik Hamrén har “Granen” som given, och att han sedan alternerade med Antonsson, Jonas Olsson och Michael Almebäck. För min del är det svårt att se hur Granqvist kan vara så given från ett Groningen som läckt betänkligt på sistone.

Får inte Jonas Olsson starta är det ett hån. Även om jag inte var lika imponerad av mittbackens insats mot Cypern som han var själv (han sa så i mixed zone i varje fall) är han given i detta läge.

Mikael Lustig har problem med ett svullet knä och tränade inte på fredagen, därför fick Sebastian Larsson fylla platsen som högerback. Kan alltså bli en helt ny backlinje mot moldaverna, men det ska ändå inte vara något problem att slå dem.

I och med att Larsson fick kliva ner ett hack i planen så petade Hamrén in Alexander Gerndt som högerytter. Coolt. Då kan han kliva in i planen och avsluta, och han söker ju gärna ytor på kanterna. Inget snack om att HIF:aren imponerat på förbundskaptenen och han är nära spel, nära inhopp. I dagsläget är han före både Marcus Berg och Markus Rosenberg, vilket är rätt raskt marscherat.

Sett till träningen kommer Sverige till spel med följande startelva på tisdag: A Isaksson – S Larsson, A Granqvist, M Antonsson, O Wendt – K Källström, P Wernbloom – A Gerndt, J Elmander, E Bajrami – Z Ibrahimovic.

Kan Lustig spela så innebär det att Larsson spelar till höger och att Gerndt hamnar på bänken.

***

Missa inte Ungern-Holland i TV4Sport – 20:00 i kväll – och jag och Ekwall kör studio från landslagets hotell med Norge-hånaren och tillika Sveriges förbundskapten Erik Hamrén i studion.

Han vill ha kryss i matchen, jag vill ha en tvåa. Jag har gett upp förstaplatsen till Holland och tror det vore bättre för landslaget att sikta på att bli bästa tvåa i Europa och därmed slippa play-off. Då är det bra om Ungern sågas av nu.

För det är ju som ungrarnas storstjärna Balázs Dzsudzsák säger inför mötet med Holland: “Vår största rival i gruppen är inte Holland utan Sverige”.

***

Många Moldavien-minnen poppar upp inför EM-kvalet eftersom jag gjorde ett sex sidor långt reportage – på Expressens sportsidor – om Europas fattigaste land inför Sveriges VM-kval i Chisinau för tio år sedan. Den misär som jag och fotografen Jonte Wentzel mötte under fem dagar där var skakande.

Ingen kunde lita på någon och allt var till salu, verkligen allt: människor, kroppsdelar eller något annat. En tjej som hjälpte oss var verkligen villig att göra allt för att få hjälp att lämna landet. Det var skrämmande. På hotellet där vi bodde ringde rumstelefonen en gång i kvarten och en anonym röst undrade: “You want girl?”

Det var också då SVT:s utsände körde en enklare journalistisk väg under sin enda dag i landet inför matchen. Han promenerade längs huvudstadens paradgata och pekade på några av de märkesbutiker, som låg där och möjligen servade de krmininella och den lilla politiska eliten, och slog fast att det inte var så farligt fattigt i Moldavien.

***

Ekwall vs Lundh har premiär på lördag – TV4 Sport, 20:00 – och landslagets Alexander Gerndt är gäst. Bra snack med skyttekungen om de flesta ämnen.

***

Imponerad av både Bladets och Getingens allsvenska bilagor. Innehåller oerhört mycket fakta och de är väl värda stålarna.

***

Jag har alltid tyckt att Fifa:s ranking är rena Kalle Anka-köret. Om England kan vara sexa i världen så fattar väl alla att den omöjligt är rätt kalibrerad.

***

Kylan på Råsunda i dag var värre än när vi mötte Moldavien borta i mars 2001, och då bjöd de på sprit i pressrummet i pausen. Vi fick en kopp java och ingen infravärme på läktaren.

Dessutom heter det i väderprognosen att det ska bli snö och minusgrader på tisdag kväll. En väderlek som passar moldaverna som ett par storlek 8-handskar passar mig. Tajt men perfekt.

Publicerad 2011-03-25 kl 16:03

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons