POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Ingen catenaccio utan italienare, eller?

Tottenhams dröm är över, Real Madrids lever efter 4-0 på Santiago Bernabéu. Var aldrig något snack efter Peter Crouchs osmarta utvisning efter en kvart men det hade nog blivit svårt oavsett.

Spurs var inte med från starten efter problemen med Aaron Lennons blixtsjukdom under uppvärmningen och det tvingade Harry Redknapp till en rejäl omkastningen i startelvan och när anfallaren sedan fick rött var det kört.

Extra bittert för Spurs-fansen när förre Arsenal-liraren Adebayor slog till med två mål. Värsta för Tottenham är att det ser mörkt ut när det handlar om fjärdeplatsen i Premier League som skulle ge klubben en ny chans i Champions League.

***

Redan i januari började Roland Nilsson och FCK att snacka och sportchefen Per Ågren har, enligt Bladet, inget att klaga på när det gäller MFF-tränarens uppträdande mot klubben. Slutsatsen kan bara bli att Malmö vetat om detta i månader.

***

Jag fattar att man vill bli av med olagliga bengaler i svensk fotboll men greppar inte SEF:s nya direktiv om att bryta matcher direkt. Tyvärr lyssnar fans inte på sånt, och man kan ju använda det och stoppa matcher när en lag är i brygga.

Varför kan man inte se till att fansen får bränn bengaler under kontrollerade former? Borde kunna gå att lösa så att alla blir nöjda.

***

Tänk att engelska FA är på väg att stänga av Wayne Rooney för ett par svordomar. Saknar ord.

***

Håkan Mild och många kring Blåvitt är arga på mig, Pontus Kåmark och Anna Brolin efter en diskussion i Fotbollsmåndag-SUPERLIVE om huruvida det går att ta sig fram i klubbens A-lag om man har en invandrarbakgrund.

Vi tittade bakåt och nämnde en del spelare som försvunnit och diskussionen handlade om att IFK:s betoning på kollektivet gått ut över en del individer med rötter i utlandet och som sticker ut och inte passar en kollektiv mall, men det var inte så att någon påstod att man helt saknar spelare med invandrarbakgrund i truppen.

Givetvis får fans och andra i klubben bli irriterade och arga över vår diskussion, jag har fått fyra, fem ilskna mejl, men det måste samtidigt gå att diskutera frågan. Pontus Kåmark har ju spelat i klubben i ett par omgångar och känner många som både spelar och jobbar i den (och inte minst har spelat i den) och han anser att det är så här.

Det finns ingen anledning att Pontus Kåmark bara skulle hitta på det här. Vad skulle han vinna på det? Absolut inget, särskilt inte sett till reaktionerna och ilskan. Det är dessutom en fråga som diskuteras då och då i fotbolls-Sverige (i en del andra klubbar) men folk är försiktiga och vill inte sticka ut och tala om det offentligt, eftersom det lätt blir laddat.

fotbollskanalen.se följde vi i dag upp det med att Håkan Mild fick säga vad han tycker i ämnet och därmed kunde han slå fast han ansåg att vår diskussion var helt fel ut. Det är givet att IFK:s sportchef ska kunna komma med sin bild av klubbens verksamhet och det borde vi gjort tidigare på dagen.

Men om nu IFK Göteborg och alla runt klubben upplever att vår diskussion är helt åt helvete och att de inte har några problem överhuvudtaget med den här typen av frågor så kan ju alla i klubben sitta nöjda med att man gjort ett fantastiskt arbete.

För egen del tror jag att det finns problem med integration mer eller mindre överallt i samhället, inklusive på TV4 där vi inte har den mångfald som speglar Sverige. Att det även finns inom fotbollen är givet. Zlatan Ibrahimovic har flera gånger under sin karriär tagit upp att det varit svårare för honom på grund av efternamnet.

Precis som det uppstår kulturkrockar i resten av samhället så uppstår de inom idrotten, och sedan kanske en hel del sporter på många sätt är bättre på att hantera dem för att där svetsas man samman på ett annat sätt och idrotternas regler är desamma oavsett vad man har för bakgrund.

När radioprogrammet Kaliber granskade Landskrona Bois och hur svårt det var att slå sig fram från ungdomslag till A-lag för spelare med invandrarbakgrund så avfärdade klubben det helt med att spelarna inte var bra nog. Det var så enkelt när ungdomslag som dominerades av spelare med invandrarbakgrund inte fick fram elitspelare med invandrabakgrund.

Svårt att slå hål på det, men det var subjektiva val av ansvariga tränare. Kanske finns där något annat som ligger till grund, för de som uttalade sig från klubben hade knappast invandrarbakgrund? Kanske ska man åtminstone öppna för att kunna reflektera kring det?

***

Ken Fagerberg finns. Målskytt i måndags.

***

Celtic-Hibs onsdag kväll. En av de sista chanserna för Fredrik Ljungberg att spela till sig nytt kontrakt. Nu är han frisk och spelklar igen.

***

Håller med Gustav Svensson om att det är konstigt att Erik Hamrén och Marcus Allbäck inte haft tid att kolla in spelare i Turkiet. Måste säga att det är underligt om landslagets players manager nu även ska hinna med att spela division 1-fotboll i Örgryte.

***

Lasse Nilsson såg skarp ut i återkomsten. Kul.

***

Moestapha El Kabir drar till Cagliari. Mellan 15 och 20 millar till Mjällby och det är starkt jobb att kunna ta en ratad talang i Holland göra honom till Serie A-spelare och sälja genom att ge anfallaren förtroende.

Naturligtvis trist att allsvenskan tappar spelare men det är verkligheten och dessutom ger sådana affärer nödvändigt kapital som kan ge nya värvningar. Bara för Mjällby att börja leta efter nya fynd.

***

Först 0-3 i derbyt mot Milan och sedan 2-5 mot Schalke. Inter under Leonardo är väldigt långt från det organiserade och defensiva systemet catenaccio som klubben spred över världen på 1960-talet under ledning av Helenio Herrera.

Det är överhuvudtaget inte mycket italiensk disciplinerad defensiv över laget, men så var bara en av 14 använda spelare mot Schalke italienare. Det nya globaliserade fotbollsvärlden förändrar fotbollen, och det är inte bara positivt om ni frågar mig.

Bara att bocka och buga för Schalkes spanjor Raúl som efter ett nytt mål nu är uppe i mäktiga 71 mål i Europa. Följs närmast av Inzaghi med 70 och Sjevtjenko med 67. Kvällens snyggaste mål stod dock Goran Stankovic för när han drog på volley från halva plan och chockade Manuel Neuer med en imponerande träffsäkerhet.

***

Efter att Kalle Svensson fått rött kort (två gula) av Daniel Stålhammar så var Håkan Mild irriterad på domarteamet och framförde det. Det får rubriker. Jag förstår inte varför man inte ska få reagera mot domarna när de gör en dålig match?

Publicerad 2011-04-05 kl 23:34

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå