POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Zlatan är inget offer i Raiolas klor

Gjorde en liten, liten insats i dag i Nyhetsmorgon och påbörjade en karriär som blodgivare trots rädsla för både nålar och blod. Vill ni kolla in hur jag hanterade så ser ni det här, kolla fem minuter in:

Det var inte så farligt, eventuell blekhet beror på att vitbalanseringen inte var hundra. Enda gången jag darrade var när Lennart Modig drog till med att det “Oj, det bara sprutar” om nålen i min arm.

***

Svenska fotbollsförbundet gick på onsdagen ut med ett nu klassiskt pressmeddelande och angrep där dels Johan Esk DN, dels förklarade man att det är ingen ny regel som ligger bakom att man bryter matcher vid bengaler. I själva verket har den regeln funnits länge.

Jaha, varför har man inte följt den regeln tidigare? Konstigt är också att domarbasen Bosse Karlsson, SEF-höjdaren Tommy Theorin och domaren Jonas Eriksson alla svarade mig att det var nya direktiv kring bengaler efter att man bröt derbyt på Råsunda flera gånger.

***

Jeffrey Aubynn står uppenbarligen på Pontus Kåmarks sida i diskussionen om Blåvitt när Expressen följer upp diskussionen från Fotbollsmåndag SUPER-LIVE. Under onsdagen höll även Bladets Gbg-reporter Michael Wagner med Kåmark.

***

Nu skriver Sydsvenskan det fotbollskanalen.se och Bladet skrivit tidigare, att Roland Nilsson kommer att kliva av MFF-jobbet så han kan börja i FC Köpenhamn i juli om inte förhandlingarna mellan klubbarna löser sig.

***

SUPER-LIVE med kvartsfinalerna i Europa League i kväll. Vi drar i gång 18:30 och kör till 23:30 och det ska väl till ett mirakel om PSV Eindhoven ska vända hemma mot Benfica.

***

Författaren och redaktören Gunnar Persson skriver om Zlatans framtid i Idrottens Affärer och framställer Milan-anfallaren som ett offer i Mino Raiolas klor och att de höga prislapparna är på väg att förstöra hans karriär. Bland annat slår Persson fast att om Milan vinner lo Scudetto gör man det trots Zlatans dumheter i form av röda kort och vinner man inte är det på grund av Zlatans dumheter.

Slutsatsen från Persson är att Zlatan återigen kommer att säljas – även om Persson har fel om att den utlånade Zlatan kan tvingas tillbaka till Barcelona, för det finns i kontraktet med Milan att klubben ska betala Zlatan 24 miljoner euro om man inte löser honom från Barcelona – och att Zlatan i sommar troligen hamnar i en sämre engelsk klubb med rika ägare.

Det återstår att se, och jag är inte alls övertygad om att Milans missnöje är så stort som en del vill göra gällande. Vinner nye tränaren Allegri Milans första ligatitel sedan 2004 så kommer alla veta att utan Zlatans höst och vinter så hade man inte gjort det. Då drog han laget på egen hand i flera matcher.

Sedan är det inget snack om att Zlatan inte alltid är bekväm att ha att göra med, men så är det med fler spelare i världstoppen. Hade Wayne Rooney varit svensk hade det låtit likadant. Okej för att Zlatan drara på sig många kort men han har visat sig vara en vinnare på många plan och även om Barcelonas ratande fortfarande svider så kan man inte framställa honom som så misslyckad.

Dessutom tror jag inte på Zlatan som ett offer. Sett till hur Mino Raiola uttalat sig flera gånger och inte sällan på ett hårt sätt så är jag övertygad om att Zlatan inte accepterat det om han inte gillat vad Raiola sa. Rätt eller fel om Pep Guardiola, det är i dag rätt tydligt vad Zlatan tycker om tränaren som Raiola ville ha inte på mentalsjukhus för ett år sedan.

Mest fascinerande är ändå hur Persson beskriver personerna i ett möte våren 2009 mellan Inters ägare Massimo Moratti och Zlatans agent Mino Raiola: “Moratti såg säkert med avsky på den lille mannen mitt över bordet. Han, en reslig norditaliensk industriledare, pressades ner i brygga av den kortväxte sonen till en syditaliensk utvandrad pizzabagare. Han han inte mjöl på händerna också?”

Massimo Moratti hade uppenbarligen inga problem med Mino Raiola när klubben köpte Zlatan från Juventus 2006 och inte heller när man omförhandlade hans kontrakt under tiden i Inter. Eller problem och problem? Vilka spelare vill inte ha mer, och får deras agenter att agera därefter. Det är som på den svenska arbetsmarknaden, vem vill inte ha mer?

Det finns naturligtvis inget tvång i att gilla Zlatan eller de som hjälper honom och inte heller måste man uppskatta Zlatan för vad han gjort och inte gjort. Fast man kan knappast bara lasta en part för affären som tog Zlatan från Inter till Barcelona, alla har väl ett ansvar för att man har gjort hemläxan så det ska funka. Även Guardiola och Barcelona har ett ansvar för att man torskade så mycket pengar.

Vi kan ha alla möjliga åsikter om Mino Raiola och jobbet han gör och grejerna han säger, men det är lågt att lasta honom för vad hans farsa eventuellt hade för jobb och att hans farsa lämnade Neapel för Holland. Är det bättre att som Moratti ärva sig till rikedom och makt än att kämpa sig till det genom hårt jobb?

Apropå Zlatan så snackade jag om en del rykten kring honom i Nyhetsmorgon i morse.

***

Brukar ju följa upp mina tips och i Champions Leagues kvartsfinaler var jag bara 50-procentig och det är för svagt:

Real Madrid-Tottenham

Kan bli öppna och spektakulära matcher. En bra lottning för Jose Mourinho för jag tror att Tottenham kommer att ha svårt att hota Realsom är av en annan klass än vad Milan var. Harry Redknapp har dessutom fullt upp på hemmafronten för att försöka fixa en fjärdeplats, det är nästan viktigare att nå nästa Champions League. Visst blir det extra laddat för Rafael van der Vaart att komma tillbaka och försöka sänka Real men med en pånyttfödd Benzema, en bruten förbannelse kring åttondelen och en gryende form så blir det Madrid som går till semifinalen.

Barcelona-Sjaktar Donetsk

Det blev Barcelona som fick den “lätta lottningen” sett till att man drog Sjaktar. Inget snack om att det katalanska laget är storfavorit att gå vidare och det vore en stor skräll om det ukrainska laget knep platsen i semifinal. Det som talar emot Barça är att det är svårt att åka till Donetsk och vinna. Sjaktar har tagit stora kliv de senaste åren och vannUefa-cupen 2009 och tränaren Mircea Lucescu har under sina år där skapat ett starkt lag med många brassar och par skarpa kroater. Om Barcelona presterar som mot Arsenal hemma så blir det dock inget snack.

Chelsea-Manchester United

Räkna med tajta, tuffa, målsnåla och hårda bataljer. För tre år sedan möttes lagen i finalen i Moskva och straffar krävdes för att skilja dem åt. I ligan så slog Chelsea nyligen United i en laddad match som fick Sir Alex Ferguson att såga domaren och dra på sig en avstängning. Två avEnglands tungviktare gör upp en plats i semifinal mot lättare motstånd (Inter eller Shalke 04). Chelsea har en fördel av att man har färre grejer på talriken (inte Premier League-strid än och ingen FA-cup), en uppåtgående trend och Torres som bör bli vassare. Dessutom verkar United få köra utan många skadade försvarare. även om David Luiz inte heller får spela. Grymt svårtippat, men under pistolen väljer jag Chelsea.

Inter-Schalke 04

Ett öppet möte mellan skakiga Schalke som kickade Felix Magath och bragd-Inter sett till vändningen mot Bayern. I det perspektivet ärLeonardos Inter min favorit. För även om Schalke övertygat i Europa och skickade ut Valencia så blir titelförsvarande Inter för svårt. Under Leonardo har det italienska mästarlaget fått bättre fart i anfallsspelet och bara Samuel Eto’o räcker ganska långt. Manuel Neuer får att göra och om han presterar samtidigt som Jefferson Farfan, Raúl och de andra hotar så kanske, men jag tror det blir Inter i semifinal.

Om jag tippar rätt blir det Chelsea-Inter och Real Madrid-Barcelona i semifinalerna och när jag drar från höften innebär det Barcelona-Chelsea i final på Wembley. Vilket lag som vinner? Ja, det blir Barcelona som återerövrar pokalen.

Nu väntar istället Manchester United-Schalke 04 och Barcelona-Real Madrid i semifinalerna och tipset om Barcelona som segrare kvarstår. Även om José Mourinho är en tränare som skulle kunna vända på det som han gjorde med Inter mot Barcelona för ett år sedan, men det är 75-25 i Barcelonas fördel.

Tänk att Mourinho redan nu börjat sätta tryck på domarna genom att säga att det ofta blir spelare utvisade mot Barcelona (precis som spelarna alltid är oskyldiga) och att Real Madrid ska träna på spel med bara tio man. Inte utan att man måste beundra den frenesi som Mourinho jobbar med.

Den andra semifinalen är mer oviss, även om man sett till form, lagstyrka, erfarenhet ganska lätt gör United till favorit så har Sir Alex Ferguson o Co svårt mot tyska lag. Undantaget är segern mot Bayern i Champions League-finalen 1999, annars har de blivit utslagna och besegrade, senast mot Bayern för ett år sedan.

Schalke 04 är ett storlag på många sätt (publik och stjärnor) men inte när det gäller att vinna titlar. Den tyska ligan har man inte vunnit på över 50 år, däremot har man tagit ett par cuptitlar och även en Uefa-cupseger från 1997. Frågan är om nye tränaren Ralf Rangnick kan åstadkomma ännu ett mirakel? Under Rangnikc har laget vunnit fyra raka, Och Raúl har i varje fall visat att han inte passerat sitt bäst-före-datum, åtminstone inte än.

Fast mitt finaltips blir Manchester United-Barcelona, oavsett den tyska förbannelsen över United.

Publicerad 2011-04-14 kl 11:27

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå