POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Mourinho har en poäng

Fotbollen är på stark ingång i USA, eller åtminstone i New York där jag är nu, och det var Champions-el clasico både här och där när vi letade efter ett ställe i går eftermiddag. Det var inte svårt, och det verkar som FC Barcelona dominerar. Jublet i baren på Coffee Shop vid Union Square var högt och hödes ut på gatan efter att Messi gjort 1-0 på Real Madrid.

Tänk, att de visar en fotbollsmatch på det gamla modellhaket. Inte nog med det, Lionel Messis mål finns med långt framme i en del sportnyheter. Nej, det är inte så att det dominerar nyhetsflödet men de finns med där. Och vid en bardisk i södra New York satt bartendern Warren i en Real-tröja och deppade, även om han trodde på seger i returen.

Tidigare har givetvis fotbollen funnits i New York, men det var mer som en gerilla-rörelse där man fick sniffa sig fram till “safe houses” där de visade matcherna. Som jag ofta gjorde när jag bodde här 2002-04 och ville se Leeds haverera ännu en gång. Då blev det tio dollar i dörren på en sylta på tredje avenyn i gryningen och så fick man se matcherna.

Så är det inte bara längre, för även om det finns safe houses kvar, så är fotbollen är med på ett helt annat sätt. Det är fotboll överallt på ett annat sätt, inte minst i kabel-tv-paketen. Även i sportaffärerna finns mer fotbollsgrejer. Lite häftigt att se, men konkurrensen från andra sporter är trots allt enorm.

Överhuvudtaget är det makalöst så mycket sport man kan ta in i USA. Det är verkligen dygnet runt och det är allt: matcher,, presskonferenser, nyhetssändningar, talks-shows, diskussionsprogram och det på alla plattformar som finns: tv, radio, nätet, mobilen och i taxibilarna där man kan knappa in sig på det senaste. Ja, jesus, det är nästan för mycket, även om jag gillar sport.

***

Inte mycket slår känslan av att gunga fram i en gul taxbil och se hela Manhattans skyline torna upp sig. Inte blir det sämre av att chaffisen är från Ghana och har grym koll på fotboll. Men jag undrar om det stämmer att hans brorsa spelar i Ghanas landslag, och i Bundesliga? Detta ska va vår taxichaffis brorsa.

***

José Mourinho må vara Spaniens mest hatade man i dag, dels för grisfotbollen, dels för attackerna på Barcelona. På ett sätt kan jag inte anklaga honom för grisfotbollen för när han försökte spela mot Barcelona i höstas blev det fem insläppta och en av de mest förnedrande kvällarna för honom. Dessutom vann de cupen på det sättet och då verkade rätt många Real-fans nöjda.

Värre är kanske attacken på Barcelona, men han har en poäng. Jag vet inte hur Barcelona lyckats med att alltid framstå som sportsliga och härliga, när de är lika cyniska som alla andra. Dani Alves kan det här med att filma och utvisningen av Pepe var fel. Det finns givetvis mer, och där är alla lika goda. Och jämför bara reaktionerna på när Real-spelare tog varningar för att bli avstängda i rätt matcher och när Barcelonas spelare gör det samma.

Inget snack om att Barcelona är ett bättre fotbollslag och har fantastiska artister. Men de är inte alla Guds gåva till Fair Play och ta bara att Barcelona satte på vattenspridarna när Inter firade att man slagit ut just Barcelona. Ja, överhuvudtaget har några av de senaste el clasicos varit allt annat än bara reklam för fotbollen och Fair Play.

Däremot är det inget snack om att rätt lag är på väg till final, men jag köper inte att Mourinho redan gett upp. Dessutom kan man säga att han gjorde sig själv en otjänst på presskonferensen efter matchen. För han skapade rubrikerna, och då framstår han och hans lag som ännu värre än vad de egentligen är.

***

Hoppas John Guidetti väljer rätt. Ett viktigt val han står inför och han måste till en klubb där han får spela mycket och regelbundet.

***

Veckans Ekwall vs Lundh (på lördag 20:00 i Tv4 Sport) är inspelat och det var länge sedan jag hade så roligt under den knappa timmen. Bobbie Friberg José de la Cruz var härligt öppen och ärlig och Norrköpingsbacken gick hårt en hel del, bland annat en av Sveriges hetaste landslagsmän.

***

Helt mållös efter Patrik Sjöbergs avslöjande.

***

Måste vara konstigt för Rami Shaaban att kämpa för comeback när Hammarby på många sätt hade mått bäst av att han slutade på grund av skada. Vi talar då ekonomi och det handlar om flera miljoner som klubben skulle spara om han inte kunde spela mer.

***

Bommar SUPER-LIVE i dag. Tyvärr. New York kallar.

***

Ingenstans faller så stora och tunga regndroppar som i New York. Eller förresten, kanske är de större i Texas?

***

För mig obegripligt och orimligt att RF ska bestämma om fotbollen ska kunna ändra på 51-procentsregeln eller ej. Varför? Det är ett förmynderi som är fel. Det måste vara upp till klubbarna och dess medlemmar.

Publicerad 2011-04-28 kl 14:16

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå