POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Se och lär om Thern Sr, Gerndt och Co!

Jag inser verkligen hur gammal jag blivit när Alexander Gerndt står i Fotbollsmåndag och garvar åt att Simon Therns farsa Jonas en gång i tiden var bra. Bra? Han var en av Europas bästa mittfältare i början av 1990-talet och ledde som sagt Sverige till VM-bronset.

Här är ett smakprov från tiden i Roma, och som visar att han inte var så långsam:

Här slår han till i Old Firm, för Rangers:

Och här kör han en mini-Hamrin IFK Göteborg:

[youtubeplay id=”3-QzZEo6L_Y” size=”large”]

Jonas Thern slog igenom i Malmö FF under ledning av Roy Hodgson tillsammans med en rad spelare som de följande åren skulle sätta avtryck i svensk fotboll: Stefan Schwarz, Martin Dahlin, Roger Ljung, Joakim Nilsson, Patrik Andersson och en del andra. Under 1988 tog han sig in i landslaget och var tongivande till att han slutade 1997.

Utlandskarriären började han i Benfica, klubben spelade Europa-cupfinal mot Milan 1990, och han gick vidare till Napoli (skulle ersätta Maradona där) och Roma och Glasgow Rangers. Kan lugnt konstatera att om vi hade haft dagens teknik när det handlar om medier så hade inte Therns status varit långt efter Zlatan Ibrahimvic i dag.

Serie A var på den tiden den största ligan med de allra största och bästa stjärnorna och då var Thern playmaker i ett par riktiga storklubbar. Han vann portugisiska ligan men inget i Italien och det var kanske titlarna som saknades. Tyvärr satte skador stopp för karriären och det blev inte så mycket spel i Rangers.

Jag inser också att Jonas Thern är stor för mig och många i min generation, men att för dagens unga är han en spelare på samma sätt som jag ser på en Gunnar Gren, Gunnar Nordahl eller Nils Liedholm. En spelare som man aldrig upplevt men bara läst och hört om, och då är det svårt att inse storheten. Samtidigt är det coolt att hans son Simon Thern tar över manteln.

I dag är ju Jonas Thern mannen som förser allsvenskan med nya profiler i en strid ström. Oerhört häftigt att han byggt upp en talangfabrik i Småland och känslan är inte att Simon Thern och Niklas Hult är tomtebloss, snarare är känslan att det kommer mer, och vi får inte glömma att Mohamed Bangura fick starta sin resa hos Thern.

***

Deppiga rapporter från Göteborg om bråk, kastade bengaler och sedan har vi elden på ena kortsidan. Ja, det är ingen hemlighet att svensk fotboll behöver hjälp och det snabbt.

***

Resa bokad till Chisianu och Moldavien för EM-kval 3 juni. Inbokad på hotell Codru. Bodde där även i samband med VM-kvalet 2001 och då ringde det på mitt rum varje kvart och en anonym röst frågade: “You want girl?” Hoppas att man lagt ner det, men sett till rapporterna från Europas fattigaste land är jag tveksam till det.

Vi bodde på hotellet ihop med det svenska U21-landslaget och då ingick en nybliven Ajax-spelare i truppen. Zlatan Ibrahimovic hade bara ett par dagar före resan gjort klart med en flytt för 82,6 miljoner kronor. Det var klassiskt när Radiosportens expert Ralf Edström ville ha Zlatans autograf till något barn där hemma.

Denna gång flyger vi reguljärt. Till VM-kvalet för tio år sedan hade presspacket hyrt ett litet propellerplan som mellanlandade i Warszawa för att tanka. Piloten drog då upp “the mother of all” juggebunts i dollar och pröjsade en 30-40 000 cash för att fylla på tanken. Var en mer spännande känsla än att flyga in med Austrian Airlines.

***

Får mycket skit av Liverpool-fansen för att jag backade Roy Hodgson och inte såg briljansen i Kenny Dalglish. Tycker fortfarande att Hodgson fick för kort tid och han fick aldrig chansen att handla, men det tar inte ifrån Kenny att han gjort ett strålande arbete och i det närmaste ordnat spel i Europa League. Något som föreföll minst sagt avlägset när han tog över.

***

David Elm petad. Dyrt.

***

Publicerad 2011-05-10 kl 13:16

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå