POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Lilla A till MFF för hanterandet

Jag vill se mer av sådant här på allsvenska arenor – att klackar och publik tar avstånd från de som förstör:

[youtubeplay id=”KFnNJ6C-UfU” size=”large”]

På samma sätt måste spelare och ledare ta avstånd från bråken och tydligare markera vilket supporterskap som man vill ha stöd av, och vad som inte är acceptabelt. För alla måste bli öppnare och tydligare i de här frågorna.

Och varför skriver inte klubbarna in i spelarnas kontrakt att de ska besöka en skola, en ungdomsgård eller ett ungdomslag varje vecka för att tala om de här frågorna? Trots allt riskerar bråken spelarnas försörjning i förlängningen.

Jag tror på att vi skulle kunna få en effekt om “Nisse” Johansson kom ihop med Mattias Jonson till 08-skolor och snackade om de här frågorna. Eller Pär Hansson och Daniel Andersson i Skåne? Eller Tobias Hysén och Wanderson i 031-området.

***

Borde haft en krönika efter landslagsuttagningen av Erik Hamrén inför mötet med Moldavien och Finland men det drunknade i en massa annat. Några snabba reflektioner:

* Stort av Hamrén att lyfta Pär Hansson genom att låta honom hänga med till Moldavien. Helt rätt.

* Gillar Hamréns tekniska lösning – eller rättare sagt Paul Balsoms lösning – där förbundskaptenen via Ichat kan gå igenom matchsekvenser individuellt med spelarna och utbyta reflektioner. Låter som ett perfekt sätt att utveckla spelet.

* Respekt för spelarna, förklarar Erik Hamrén sin vägran att avslöja vilka spelare han och Marcus Allbäck kollat på. Så min fråga om de ens sett Kennedy Bakircioglü på plats förblir obesvarad. Sett till att Racing-spelaren häromveckan sa sig inte hört ett ljud så måste det ha varit ett tag sedan, om de ens sett honom. Jag förstår inte att det är respekt för spelaren att inte ge klarhet i och man kollat på dem eller ej.

* Erik Hamrén vill även ogärna svara på frågor om spelare om det kan vara något negativt, som ett slag från Zlatan eller eventuellt bristande form hos Anders Svensson efter operationen? Återigen heter det respekt. Men förbundskaptenen har inga problem att hylla ett konstmål av Z eller säga att Jonas Olsson gjort en kanonsäsong i Premier League men är en sämre bollförare än Mikael Antonsson. Får inte alltid ihop det.

* Tänk att förbundskaptenen däremot vågade säga att Christian Wilhelmsson är med för att han ger truppen mycket energi. En go’ gubbe, helt enkelt.

* Hyllningen av Alexander Gerndt däremot. Wow, Hamrén gillar HIF-anfallaren.

* Bristande motivation fick Markus Rosenberg att tveka om landslaget och då var det rätt av Hamrén att inte att ta ut anfallaren. Det är kanske inte så kul att vara fjärde anfallare i landslaget, och det är säkert så “Rosi” resonerat. Dessutom funkar motivation åt två håll, känner man ingen eldning från förbundskaptenen så blir man knappast motiverad.

***

Östran gör en skön etta:

***

Vem förstår inte att Johan Elmander väljer stålarna och Galatasaray? Jag hade säkert gjort samma val i det läget. Samtidigt är det ett steg ner att gå från Premier League (även om det är Bolton) till turkiska ligan.

Om man jämför spelare som gått till Turkiet och sedan gått vidare till större ligor med antalet som kommit från stora ligor till den turkiska ligan och inte blivit bättre så är den senare kvoten betydligt större.

***

Hur nöjt är ICA med debuten på MFF-tröjan? Ja, första matchen som ny huvudsponsor för Malmö var derbyt mot Helsingborg, eller rättare sagt, den halvtimme som sedan slutade med de tragiska scenerna från Swedbank Stadion.

***

Rasmus Lindgren låter som en klockren värvning för IFK Göteborg. Även om jag undrar om det är dags att vända hem redan?

***

Inte sällan kritiserar jag Malmö FF för hur man hanterar mediala brännheta frågor, men den här skandalen har man hanterat oerhört skickligt. Tydligt och rakt har man tagit ansvar och inte skyllt på någon annan.

Bara det att man nu bjuder på biljetter till första matchen i Champions League-kvalet visar att man försöker kompensera de som blivit blåsta på festen. Naturligtvis kan det inte ersätta derbyt, men det visar en vilja och en ambition som är beundransvärd.

Sedan är det klart att man måste fråga sig hur den 18-årige killen kunde promenera in på planen och sedan attackera Pär Hansson trots ett massivt uppbåd av vakter. Det gör att MFF inte kan få stort A i hanterandet.

***

Att Fredrik Reinfeldt äntligen kliver in i diskussionen är på tiden. Statsministern har lyst med sin frånvaro i frågan och hans regering har varit tydlig i att man bara använt idrotten i populistiska sammanhang och inte velat ta tag i problemen.

Vi ser inte sällan statsministern när det är idrottsframgångar och han var med i TV4-studion under EM 2008 och höll tal inför VM-finalen i hockey och det passade att skriva in i Regeringsförklaringen att Sverige ska söka stora mästerskap – men när det är dags för en ansökan då blir det nobben.

***

Anar trots allt en viss beef mellan Anders Svensson och Magnus Haglund.

***

Rikard Norling hamnade i bakvattnet av skandalscenerna och sett till jobbet han gjorde med AIK så är han en intressant rekrytering. Framför allt fick han effekt som ny tränare och under de första åren och därefter blev det mer och mer motstånd i truppen/gruppen när han ville kontrollera det mesta.

Sett till hur han byggde AIK så har dagens Malmö FF en annan sammansättning av spelartyper, men jag måste säga att det är ett spännande val av klubben. Han vet hur det är att träna en storklubb (blåser mer i AIK än i MFF), viss Champions League-erfarenhet (assistent till Stuart Baxter i AIK) och han har garanterat lärt sig saker med tiden.

Publicerad 2011-05-25 kl 10:53

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå