Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Jag skäms å förbundets vägnar

Lundhs blogg

VM i Tyskland börjar i helgen och för första gången får Sveriges spelare byta tröjor efter matcherna, enligt Expressens story. Wow, vad generöst av Lars-Åke Lagrell o Co i Råsundaborgen som äntligen släppt lös.

Det sista var ironi. Jag skäms å förbundets vägnar (och lite å Umbros vägnar från 2003 och framåt) eftersom man inte ens låtit spelarna byta tröjor efter matcherna. Ja, menar, det är inga stora pengar det handlar om och det om något borde man ställa upp med.

När jag täckte sista veckan av dam-VM 2003 för Expressen ihop med Christoffer Brask och Mats Olsson och vi piskade i gång kravet om en rejäl bonus till landslaget var jag förvånad över hur rädda spelarna var för att uttala sig.

Tänk att förbundet lyckats skapa ett sådant klimat att spelarna inte ens vågade uttala sig. De bara hummade, tittade bort och sa så lite som möjligt. Ämnet var enormt känsligt.

Annons

När vi spelade in Fångarna på Fortet häromveckan skrattade jag, Hanna Ljungberg och Victoria Svensson lite åt det hela, och om hur jag jagade på i dessa frågor både under VM och under OS i Aten året efter.

I efterhand kan jag inte riktigt förstå att de var så rädda för att uttala sig. Tänk om de berättat om att de bara fick byta en enda tröja i samband med ett stort mästerskap, och det efteråt. Och att till ett mästerskap hade de gamla tröjor som var som en spinnacker.

Att de trots allt kan resa hem med 200 000 kronor vid ett VM-guld är trots allt ett steg i rätt riktning. Traktamente på 180 spänn per dag efter att maten är dragen? Nej, det imponerar inte men speglar väl tyvärr de ekonomiska intressen kring landslaget.

Sedan finns det prispengar i VM på drygt 50 miljoner kronor. Vinnande land tar hem sju miljoner kronor och har dessutom fått 600 000 kronor för att delta. Så även om det är långt i från pengarna i herrarnas mästerskap så backar inte SvFF om det blir ett svenskt VM-guld.

Annons

Jag kan ha fel men jag har inte sett kvällspressen flagga för matiga VM-bilagor inför Tyskland. Vilket också speglar att marknaden kring landslaget är begränsad, för just bilagor och sport verkar annars vara lönsamt.

Det är en verklighet som tar lång tid att ändra och där måste det nog till en rad framgångar i stora mästerskap i fall spelarna och landslaget ska ha den kraften alltid, men det kommer säkert.

För kraften glimtar till. Glöm inte att TV4:s tittarrekord är Tyskland-Sverige i VM-finalen 2003, den hade 5000 tittare mer än Sverige-Danmark hade i EM 2004.

Tyvärr gäller nu bara den generösa tröjdealen VM, men jag hoppas att Lagrell, Santoft och de andra i förbundets ledning inser det småaktiga i att inte låta spelarna få namn på ryggen och kunna byta bort dem i A L L A landskamper.

Den här typen av frågor ramlar i slutändan ner till att handla om vad som är rättvist och inte? Är det rätt att Zlatan o Co fick 250 000 kronor bara för att vara med i EM-truppen 2008 och Schelin o Co bara får 20 000 för VM-truppen 2011?

Annons

Ja, det speglar marknaden och det är bara att fatta att landslaget för herrar är ett lok för hela förbundets verksamhet, inklusive för all damverksamhet, och då handlar det om att ge förutsättningar.

Om Zlatan vill ha en egen massör och flyga privatjet så är det okej. Och att ingen vill dela rum längre. Eller att det är kockar, videoanalytiker och en massa annat. För det finns pengar att tjäna.

För alla i svensk fotboll drar nytta av att Sveriges herrlandslag når ett slutspel. Ta bara prispengarna i EM nästa sommar. De deltagande lagen får dela på en prispott på 1,8 miljarder kronor.

Bara för att checka in i EM får man 72 miljoner kronor. En vinst i gruppspelet ger nio millar, oavgjort ger fyra och en halv miljon. Seger i en kvart ger 18 millar, seger i semi ger 27 millar. Som mest kan man dra hem runt 200 miljoner kronor.

Annons

Då har vi inte räknat in att förbundet naturligtvis får en effekt i tröjförsäljningar, souvenirer, drag i landskamper inför EM och så vidare. Givetvis går det av kostnader också men om Sveriges herrar går bra är det en injektion i form av cash.

Livet är orättvist och sedan behöver man inte acceptera orättvisorna, men då hjälper det om spelarna vågar uttala sig och berätta om hur det är. Att gå och mumla och inte vilja svara hjälper inte i den kampen.

***

För 25 år sedan slog han till. Mot England. Diego Maradona. Han stryker ingen medhårs:

[youtubeplay id=”skqSasWQc5c” size=”large”]

***

Svår avvägning för Helsingborg i sommar. Säljer man av ett batteri stjärnor minskar chansen till SM-guld för riskkapitalister ska ha sin del och sedan finns “skulden” till kommunen på närmare 16 miljoner kronor.

Annons

***

Ett segermål i rätt tid för Henrik Larsson.

***

Tio plusgrader när jag tog första morgondoppet på den skånska ostkusten. Bara att bita i kulan.

***

Nog för att Leeds släppte in många mål men att klubben bara sålt Kasper Schmeichel och inte värvat nog gör att jag undrar om inte allt handlar om att stärka Ken Bates plånbok.

***

Deppigt om Genoa inte ens ger Linus Hallenius chansen att visa vad han kan. Då kan man undra varför klubben köpte honom?

***

Tack för alla tips om boende under Gothia Cup. Har löst sig nu. Ståndsmässigt? Jepp.

***

MTG/Viasatsa drog hem Champions League för ytterligare tre år. Enligt mina män i rättighetsbranschen (från tiden på Expressen så jag skrev mer om sånt) så slantade man 210 miljoner euro.

Kul för dem, trist för oss, men det är bara att bita i kulan och gå vidare i kampen. TV4 har mycket annat kul att visa, bland annat EM-kvalen i höst och EM-slutspelet nästa sommar.

Annons

Kan konstatera att det bara finns en riktig vinnare i det här rättighetskriget och det är de som säljer rättigheter. Kanske ska man bli en Rune Hauge ändå?

***

Då och då när jag läser folks motton så undrar jag nyfiket vad mitt motto är? Har egentligen inte haft något och haft svårt att plocka fram ett, men nu är det final mellan “Bite the bullet” och “Livet är orättvist och ju snabbare du lär dig det desto bättre”.

***

André Villas-Boas har en stor fördel jämfört med hans senaste föregångare i Chelsea. Den unge portugisen vet hur det är att jobba i klubben och under Roman Abramovitj.

Succé? Ja, jag tror det. Om han får föryngra spelartruppen så tror jag att Chelsea kan ta ett kliv till. Den tidigare Porto-tränarens framgångar den senaste säsongen visar att det knappast är en lyckträff, sett till att han vann allt.

Annons
Publicerad 2011-06-22 14:41

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto