Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Är det Dennerbys "Pep" som lyft landslaget?

Lundhs blogg

Tänk att Zlatan måste ha åkband precis som vi vanliga, dödliga:

***

Sverige spelar VM-semifinal mot Japan i kväll och att döma av alla frågor jag får när jag är hemma mellan matcherna så har Lotta Schelin o Co och deras prestationer gått hem i tv-rutan och i tidningarna.

Landslaget får helt enkelt uppmärksamhet och uppskattning efter fyra raka segrar i Tyskland och många undrar om chanserna i nästa match, och berömmer spelet och framför allt Schelin. Häftigt med ett landslag som överträffar förväntningar.

Rätt fascinerande att det i stora drag är samma spelare och ledare som nu klarar av att vara bäst när det gäller, till skillnad från i EM 2009, OS 2008 och VM 2007. I många tidningar har jag nu läst hyllningar av den tidigare ifrågasatte Thomas Dennerby.

Annons

Samtidigt undrar jag om inte en förklaring är Ann-Helen Grahm? Hon är fotbollsnörden från Tomelilla som gjorde karriär i Skottland efter många år med svenska u-lag och kom in som assisterande förbundskapten inför detta år när Lille Persson gick vidare till andra uppdrag.

Ingen vill naturligtvis säga att Grahm betytt så mycket (no shit, Sherlock) men Dennerby säger att han och Persson var rätt lika men att Grahm är mycket mer inne i detaljer och att hon fördjupar sig i dem på ett annat sätt.

Caroline Seger säger att många av landslagets unga spelare hade lätt att anpassa sig till Grahm eftersom de haft henne i olika flicklandslag och på elitläger, och att den nya assisterande dessutom infört nya övningar vilket varit bra sett till att Dennerby kört på i fem år.

Ofta kan det vara små saker som sätter större processer i omlopp. Vi kan naturligtvis diskutera HBK:s sparkade Pep Clotet Ruiz under lång tid men fakta är att MFF tog SM-guld med honom och Roland Nilsson efter att laget underpresterat under två tidigare säsonger.

Annons

Ingen kan säga att MFF överpresterade under 2011 heller när spanjoren försvunnit.  Klart är att många spelare dock talade om ett lyft när MFF bröt med Nilssons assistent Hasse Gren och satsade på Pep.

Själv vill Anne-Helen Grahm inte säga mer än att hon bara gillar fotboll och gör sitt jobb. Naturligvis finns inget säkert sätt att ta reda på vad hon betytt och det är alltid känsligt att få folk att tala om det.

Ta bara hur Pep-fansen lyfter fram spanjorens inflytande i MFF och där Rolle Nilsson tonar ner hans roll, det ligger helt enkelt för många intressen i att framhäva olika delar.

***

Alexander Gerndt satte sig i en dum situation när han med 30 månader kvar på kontraktet sade att bara FC Köpenhamn gällde. Trots allt så behöver inte Helsingborg sälja och då har man målat in sig i ett hörn när FCK handlar annat.

Annons

Nu blir det tufft att börja om och få upp intresset, men som tur är spelar han bra i allsvenskan och det borde inte vara omöjligt att hitta nya vassa alternativ. Utrecht är en okej klubb och det kan vara rätt språngbräda på vägen ut i Europa.

För egen del hade Premier League lockat och då en klubb som lever på spelvändningar och där hans skarpa avslut kommit till sin rätt. Det finns en fin fallhöjd om man inte lyckas, men Gerndt kanske gör rätt som själv nobbar spel i den engelska högstaligan.

***

Förstår att Markus Rosenberg ville hem till Bundesliga efter det ekonomiska haveriet i Racing Santander. Kan också bara lida med Kennedy Bakircioglü som äntligen hittade rätt och då vek klubben ner sig ekonomiskt.

***

Kan trots allt beundra att Fredrik Ljungberg vill spela vidare för att han älskar fotboll. Det handlar naturligtvis också om att det är svårt att hitta något bra efter karriären.

Annons

I den bästa av världar slutar spelare på topp och det är alltid vackrare, men om man inte vill lägga skorna på hyllan måste det vara fritt. Samtidigt blir det lite löjligt när Ljungberg framställer det som att ingen fattade varför han inte fick spela i Celtic och att han hade otur och så vidare.

Också spänd på vilken klubb som tar honom nu? Kanske är det MLS som gäller, trots allt. Jag vet att Ljungberg verkligen, verkligen ville till NY Redbulls men vill Hasse Backe satsa på en spelare som haft så lite speltid?

***

Undrar hur mycket John Guidetti och Manchester City fick betala Twente för att komma loss från en jobbig process? För holländare ger sig aldrig i affärer.

Oavsett så borde han se till att bli utlånad en hel säsong till en bottenklubb i Premier League eller till en toppklubb i Championship. Han behöver speltid och kontinuitet.

Annons

***

Undrar hur många klubbledare i Sverige som bannar sig själva efter att ha missat Teteh Bangura? Svaret är många. AIK:s succéanfallare studerades av en radda klubbar men ratades. Tänk att Trelleborg hade Bangura i provspel men ändå nobbade honom.

Så här sa Lasse Larsson: “Jag hade sett honom i en match med Köping. Då såg han loj och ointresserad ut. Vi fick möjlighet att testa honom, men det gick inget vidare. Dessutom tyckte han själv att det gått väldigt bra vilket gjorde att man satte frågetecken för hans självbild.”

Publicerad 2011-07-13 12:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto