Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Ett skott, ett mål för Malmö…och svensk fotboll

Malmö FF-Glasgow Rangers är ännu en i raden av ödesmatcher för svensk klubbfotboll sedan 2000-talets början. Skulle MFF åka ut i kväll och sedan inte nå Europa Leagues gruppspel via bakvägen så betyder inte det att vi stänger butiken allsvenskan.

För precis som de tio senaste åren så går i så fall MFF och svensk klubbfotboll vidare och något nytt gäng siktar på nästa års Champions League och hoppas ännu en gång. Hoppet försvinner aldrig, vilket är skönt på sitt sätt, även om det börjar bli tröstlöst.

Men svensk klubbfotboll vacklar för tillfället och Europa är långt borta, tyvärr. Lägg till tre avbrutna matcher, risig ekonomi både i Sverige och i utländska klubbar samt en svårighet att sälja spelare och få riktigt betalt gör att ramsan: “Ett skott, ett mål…för Malmö” även kan byggas ut till “Ett skott, ett mål för svensk fotboll.

Därför hoppas jag på att Malmö FF klarar av att slå ut det skotska mästarlaget på Swedbank Stadion (och det borde alla i svensk fotboll göra). Om klubben fixar det så är man klart för ett gruppspel i Europa (antingen Champions League eller Europa League) och det betyder inte bara en injektion av pengar utan även självförtroende.

Svensk klubbfotboll behöver både och, och det ganska rejält. För en del av pengarna som då kommer in i MFF sprider sig i det svenska seriesystemet och ger energi och syre till talangutveckling och mycket annat. Fotbollen får en kick som behövs.

Vad är då chanserna? Ja, jag kände 40-60 efter lottningen och nu är det väl 50-50 efter segern i den första matchen. Men bara ett Rangers-mål vänder på skutan till skottarnas fördel eftersom mål efter det blir dubbelt värda.

Samtidigt är känslan att Daniel Larsson kommer att få lägen när ett extremt pressat Rangers (klubben budgeterade med spel i Champions League) måste jaga framåt för att göra mål, och om MFF-anfallaren bara utnyttjar något av dem så bör det räcka.

Ett skott, ett mål för Malmö…

***

Henrik Rydström har helt rätt om klubbarnas löjliga hårdhet mot spelare som inte förlänger kontraktet men gladeligen signerar Bosman-spelare. Att KFF-kaptenen sedan är knäckt för att lojalitet inte lönar sig…ja, det är som det är och är likadant på alla arbetsplatser.

***

Helt rätt av Erik Hamrén att på eget initiativ ge Olof Mellberg och Zlatan Ibrahimovic ledigt över en stökig bortamatch i Ukraina. Naturligtvis slipper de helst en sådan bortamatch och det har landslaget igen vid viktigare matcher.

En del gastande på att John Guidetti skulle vara med i A-landslaget, och det går att köpa, samtidigt vill jag se honom få mer speltid i ett A-lag och hoppas att han blir utlånad snabbt om han inte får spela i Manchester City.

Den största grejen för mig är att Hamrén bara nobbade Martin Olsson. Varför? Obegripligt. Ja, jag vet att Olsson inte var med i EM-kvalen i juni då Moldavien och Finland besegrades.

Men trots allt tackade Olsson nej på grund av familjeskäl men sett till att förbundskaptenen och hans telefonman Marcus Allbäck inte ens snackat med Marcus Olsson efter det så är det en signal om att Blackburn-spelaren inte är högaktuell. Och det fattar jag inte.

***

Har fortfarande inte förstått om Leif Boork på twitter är “the Leif Boork!, men kul är det.

***

En målvakt från Preston och en kontraktslös mittfältare från Portsmouth. Ja, ingen kan anklaga Ken Bates för att försöka köpa Leeds United en plats i Premier League. Kan Bates inte bara sälja klubben? Det är en plåga att följa hans utsugning av Elland Road.

***

Gillar att Karl-Heinz Rummenige och en del andra fotbollshöjdare går hårt åt Fifa. Något måste göras åt Sepp Blatters misskötta pastorat.

***

Även Helsingborg har en stor möjlighet att tråckla sig vidare till Europa Leagues play off efter 0-1 borta mot Bnei Yehuda och det borde man greja hemma på Olympia, men jag ger inte Elfsborg eller Häcken någon chans.

Häcken förlorade med 3-0 i Portugal. Värsta smällen var Elfsborgs 0-4 i Ålesund, jag får inte ihop att det erfarna och vassa laget gick på en sådan stor förlust.

***

Onekligen svårt att vara ledig när det händer så mycket, men det är ett måste att sänka tempot några veckor. Twitter är kanon för det gör att man hela tiden är uppdaterad och hänger med i vad som händer.

Efter fem roliga dagar på Gothia Cup har det blivit några golfrundor och jag har inte gett upp målet att komma under 20 i handicap innan jag återvänder till Tv4-huset och Stockholm.

Fotbollskanalen Europa börjar sista helgen i augusti och veckan före kör jag i gång med Fotbollsmåndag igen, och direkt i början av september väntar EM-kvalet i Ungern och omstart av Ekwall vs Lundh. Bara att bita i kulan.

***

Sydsvenskan sänder MFF-Rangers och jag ser den så. Förstår inte alla som klagar på att det kostar 139 spänn. Om nu tidningen satsar på det här så måste den få en chans att tjäna pengar, annars kan man inte satsa på sådant.

Överhuvudtaget är det svårt att förstå alla som klagar på reklam i tv eller andra sätt att betala för rättigheterna. För om tv-kanaler, tidningar inte får chans att tjäna pengar så hotas deras verksamhet och det gynnar få.

Grunden till problemet att exempelvis SVT inte kan hänga med i kampen om rättigheter handlar ju framför allt om att Fifa, IOK, Uefa, SvFF, Premier League och andra säljare vill ta ut maximalt med pengar, och de enda som kan haka på är kommersiella aktörer och de måste ta hem pengar på något sätt.

Publicerad 2011-08-03 kl 12:54

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons