Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Vem blir kvar i HIF, egentligen?

Getafes porriga kampanj för att skapa fler fans är minst sagt offensiv:

[youtubeplay id=”rIi6BTzxWII” size=”large”]

Kanske något för Häcken?

***

Joel Ekstrand försvann redan i vintras ihop med Marcus Lantz. I sommar har HIF sålt Alexander Gerndt och Marcus Nilsson. Ovanpå det drar Wolfsburg hårt i Rasmus Jönsson. Lägg till att FC Köpenhamn nu spelar “hardball” kring inlånade mittbacken Peter Larsson.

Jag fattar de fans som undrar vem som blir kvar i Helsingborgs IF? Okej för att man värvat in Alvaro Santos och tagit hem Sebastian Carlsén samt bytt till sig Jörgen Skjelvik men det är trots allt kamp på tre fronter för Helsingborg och nyförvärven är inte i klass med vad som försvunnit. Tänk på att klubben toppar allsvenskan, är i kvartsfinal i Svenska Cupen och har bara 0-1 inför returen i play off till Europa League.

ANNONS

Även om det kan vara svårt att hålla tillbaka spelare som vill vidare och/eller sitter på utgående kontrakt så måste man ju se till att få in lite fler och vassare ersättare när man släpper dem. Risken är nu att Ekstrands inlånade ersättare Peter Larsson försvinner och då har man även tappat Nilsson under tiden. Visst, Baffo har varit bra men man måste ha fler alternativ än Hannu Patronen.

I Rasmus Jönssons läge är det svårt eftersom han bara har 18 månader kvar på kontraktet och absolut inte vill förlänga. Det pågående transferfönstret är en fin chans att dra in okej med pengar för redan i vinter sjunker summan som klubbar är villiga att betala för att få in spelare mitt i säsongen. I det perspektivet kan man inte riktigt förstå att HIF sålde Gerndt med tanke på att han hade längre kvar på kontraktet.

Bäst för HIF är väl att sälja Jönsson nu och få behålla honom över hösten om nu spelare och klubb går med på det så att alla får en viss säkert. Kostar antagligen ett par miljoner men kanske är det värt det att inte ge upp kampen om SM-guldet.

ANNONS

En direkt försäljning av Jönsson i augusti signalerar att man ger upp en rejäl satsning att både ta SM-guld och nå Europa League.  I varje fall om man inte plockar in ett riktigt etablerat namn som verkligen kan ta vid där Jönsson och Gerndt verkat. För även om man har en stor skuld till kommunen (16 miljoner kronor) så måste de affärer man gjort hittills räcka till att amortera där och spel i Europa League ger betydligt mer.

Oavsett kan inte en Jönsson-försäljning vara aktuell förrän efter returen mot Standard Liège på torsdag. Om HIF slår ut det belgiska mästarlaget så innebär spel i Europa League att man har råd att hålla emot när Wolfsburg bjuder och stoppa en direkt försäljning av Jönsson. Om Europa-äventyret är över på fredag så är nog även Rasmus Jönssons tid på Olympia det också.

Vad är då HIF:s chanser? Ja, det var grymt synd att man inte fick in ett bortamål, samtidigt går det inte att klaga för mycket på 0-1 med tanke på att Standard hade två träträffar och en räddad straff (som förvisso var för billig). Klart att Helsingborgs hopp lever, för så starkt var inte Standard, som själv går igenom en tuff tid med stjärnor som försvinner, och det viktiga är att ha tålamod och inte släppa in något tidigt mål.

ANNONS

Och oavsett så får vi utgå från att sportchefen Jesper Jansson jobbar med mobilen för att få till förstärkningar i tid till att transferfönstret stänger om drygt tio dagar.

***

José Mourinhos bästa gren är verkligen att skaffa sig fiender.

***

West Ham-Leeds i TV4 Sport 14:15 på söndag. Låter tyvärr bättre än vad det är.

***

Jag trodde Hammarbys ledning slog in på en långsiktig väg när man tog Roger Franzén förra hösten. Sett till att han kom från klubbens talanglag så utgick jag från att man hade grym koll på vad han stod för och vad han skulle göra. Även om man värvade så är det inte så att det slagit gnistor kring Sinan Ayranci, Paulinho och Björn Runström de senaste åren ocgh de var chansningar.

Istället så kickade klubben tränaren för tredje hösten i rad och det är självklart att laget underpresterat och tränaren har del i det, men en tränare måste få mer tid på sig för att kunna bygga något. Expressen skriver att Sören Åkeby är ett tänkbart tränarnamn, och jag vet att en falang i Hammarby velat ha honom i många år. Samtidigt undrar jag vad han lyckats med efter Djurgården?

ANNONS

Hammarby måste framför allt få till en stabil sportslig organisation där man drar åt ett håll – inte det det inbördeskrig som präglat klubben de senaste åren – och sedan undersöka vilken tränare man ska ha och därefter rekrytera den. Fördelen klubben har är att alla ser dess potential (utom möjligen Mikael Stahre) och det kommer att finnas bra alternativ.

Framtiden är ljus om falangerna bara lägger ner striderna, annars kan Bajen simma omkring i superettan ett bra tag till vilket varken är bra för klubben eller svensk fotboll.

***

Inte förvånad att Henrik Larssons sommarprogram är det som folk lyssnat mest på. Har du missat det, då kan du lyssna HÄR.

***

Förstår inte hur Syrien kan bli diskat efter att George Mourad spelat för Sverige? Den förre Blåvitt-anfallaren har inte gjort några tävlingsmatcher för Blågult. Sedan kan det finnas andra skäl till att kasta ut Syrien sett till hur regimen behandlar medborgarna, men det är en annan fråga.

***

Kan inte sluta fascineras av att en del fans beskyller oss journalister för att vi dödar fotbollen. Då har man ett ganska snävt synsätt på problemen på läktarna. Givetvis kan medier bevaka det hela på ett mer mångfacetterat sätt på samma sätt som förbundet, klubbar och SEF kan göra sitt jobb bättre. Fast det betyder knappast att det är okej att bete sig som en del gör på läktarna.

ANNONS

***

Helt slut efter första dagen på jobbet. Ja, ja, det är inte så många kvar till det är sommar nästa gång.

Publicerad 2011-08-19 kl 16:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto