Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Vilken sjukt galen söndag

En del söndagar under den tid av året då den svenska säsongen samkör med de utländska är helt galna. Det är allsvensk guldstrid från 14 och framåt, Liverpool-haveri och Tottenham-hausse i Premier League och samtidigt plingar det svenska mål i Holland och  sedan är det ångestmatch i superettan samtidigt som Premier Leagues toppmöte på Old Trafford bara exploderar.

Lägg till att på tv:n intill är Manuel Neuer tillbaka i Gelsenkirchen med Bayern M och samtidigt väntar fortsatta galenskaper i Neapel under ledning av en matador, och utan någon älg i sikte, och vi har även Real Mourinhos vidare öden och äventyr. Följt av Fotbollskanalen Europa som ska sammanfatta det hela och även bjuda till under “Fergie Time”.

Inte underligt att man känner mig som överkörd av en truck måndag morgon när klockan ringer och vardagen är på plats. Fast det är förbannat häftigt att följa det hela, om än schizofrent, och jag hade gärna, gärna varit i Manchester för matchen som hade allt.

Manchester United-Chelsea var inget för de två tränarna men för oss som satt bredvid och njöt (ja, inte Chelsea-fansen, då). Wow, det tempot och den attackfotbollen och de chanserna och de drivet och de målen. Sedan går det inte annat än tycka synd om Fernando Torres som gjorde den bästa matchen sedan flytten från Liverpool men den MISSEN….

Starkt av Sir Alex Ferguson att ha fått ihop ett sådant lagbygge utan att värva riktiga megastjärnor. Av de sex lag som i Premier League-historien inlett med fem raka segrar så har två vunnit ligan, Chelsea bägge gångerna. Än är det långt kvar och en skada på antingen Nani eller Wayne Rooney hade tagit hårt.

Chelsea går inte att räkna ut, men Torres var rätt ute när han talade om äldre och långsammare spelare i klubben.Frank Lampard åkte efter första halvlek och Chelsea tappade inget på det. John Terry såg inte helt hundra ut heller i sitt agerande.

Här har ni Fotbollskanalen Europa del 1:

Fotbollskanalen%20Europa:%20Del%201%20-%2018%20september

Här är Del 2

Fotbollskanalen%20Europa:%20Del%202%20-%2018%20september

Här har ni “Fergie Time” där vi snackar om Arsène Wengers vara eller inte vara:

Fotbollskanalen:%20Fergie%20Time%20om%20Wenger

***

Helsingborg imponerar något fruktansvärt. Tänk att ett lag som senaste året tappat Joel Ekstrand, Marcus Lantz, Marcus Nilsson, Alexander Gerndt, Rasmus Jönsson och inlånade Peter Larsson ser till att fylla upp luckorna och prestera omgång efter omgång.

Ta bara backlinjen i går: Wahlstedt, Holgersson, Baffo och Hanstreit. Inte något man hade trott kunnat styra HIF mot SM-guld inför säsongen och att man utan tvekan spelar av Mjällby utan både Erik Edman och Christoffer Andersson.

Inte en förlust på 17 omgångar, det är bara AIK som slagit HIF och den klubben kommer till Helsingborg i sista omgången. Undrar om guldstriden ens lever då? Det är i varje fall sådan rusning på biljetter från Stockholm att HIF börjat begränsa försäljning till 08:or. DO?

Förutsatt att AIK vinner de fem sista matcherna – Djurgården, Malmö (B), Gais (H), Häcken (H), och HIF (B) då – så räcker det nog för HIF att ta sju pinnar mot Elfsborg (B), Gais (B), Norrköping (H), Gefle (B) innan AIK kommer till Olympia.

Jag tror inte AIK kan hinna i kapp men det är ingen diskussion om att AIK är enda reella hotet. För efter Elsborgs tredje raka förlust har jag svårt att se Borås-gänget resa sig. Eller försvinner trycket nu? Ja, det är konstigt att ett så vasst och rutinerat manskap inte kan vinna fler matcher.

Jag ser nu att både Stefan Andreasson och Bosse Johansson försvarar tränaren Magnus Haglund. Ja, vad ska de göra? De försvarar ju sig själva sett till att de gav honom ett både längre och mer välbetalt kontrakt och då måste de backa upp den handlingen. Helt rätt.

Dessutom är inte säsongen över än, Elfsborg är kvar i cupen, och skulle man ta en titel, en allsvensk medalj och nå Europa är det väl i princip godkänt. Samtidigt måste klubben trots allt göra en analys efter säsongen och verkligen vända ut och in på frågeställningen: Kan Magnus Haglund ta det här vidare en nionde säsong?

***

Hammarby. Ja, var börjar man? Ett sällan skådat ras där BP var nästa hack i kurvan neråt och även om många skyller på spelartruppen är min känsla att klubben hade behövt ta in en rutinerad tränarkraft som kunde styra skeppet i hamn under de omgångar som är kvar. Fortfarande har man det i egna fötter.

Namn? Ja, jag nämnde Stuart Baxter på twitter men han är kanske för dyr och tveksam till ett korttidsjobb. Sören Cratz kan klubben. Även Anders Linderoth kan klubben och kraven. Gäller att få en som kan förena alla inför de sista omgångarna och ett möjligt kval.

Många skyller och gnäller på Anschutz. Jänkeägarna har inte gjort mycket efter inköpet men man får inte glömma bort att ingen ville rädda klubben 2001 när konkursen var nära. Då passade de pengarna väldigt bra för Hammarby och alternativen existerade inte.

Därefter är det så att medlemmarna haft makten i klubben och trots allt har en radda ledare avlöst varandra, inte sällan ivägjagade av uppretade fans. Hur lätt är det då att få kontinuitet? Om det funnits kapitalister som velat köpa ut Anschutz så har de väl inte betalat bra nog, helt enkelt.

Jag undrar också vad det är som gör att Hammarby är lika med ekonomiskt kaos? Hockeysektionen finns knappt efter att den sista krisen sänkte den delen. Jag har tappat kontrollen på antalet gånger det hängt ett konkurshot över bandyn och handbollen. Alltid är det räddningar i sista stund.

***

Fotbollsmåndag med SUPER-LIVE i kväll. 19:00 drar vi i gång på fotbollskanalen.se och håller på till 21:30. Vi kör summering i Fotbollsmåndag 23:00 i TV4.

***

Inget fel på nyheten i sig, men det är pinsamt att Nya DN:s huvudnummer i premiärnumret är en gammal SvD-nyhet från i februari. Okej för att man tillför detaljer men man kan inte ha följande rubbe: “Hemliga Planen – Ännu en jättearena byggs i Sthlm.”

Om AIK flyttar till Sundbyberg? Jag tror det när jag ser det. Under de dryga 15 år som jag jobbat som sportjournalist har jag sett alldeles för många och storslagna planer som bara runnit ut i sanden.

Jag får ge AIK att man skickligt fått ut alternativ  pressen för att ge klubben bästa möjliga förhandlingsläge gentemot Nationalarenan och Stockholmsarenan. Att man skulle flytta till Sumpan har jag svårt att tro, mest för att jag inte förstår vem som ska lägga upp pengarna.

Nya DN gör för övrigt som de flesta morgontidningar, behandlar sporten dåligt. Det är en dålig affär. Ta bara Aftonbladet som går åt andra hållet och alltid låten sporten synas på förstasidan. Ja, jag vet att det är skillnad på en prenumererad tidning och en som man säljer i kiosken men jag är övertygad om att sporten – precis som i tv-världen – är något som många vill betala för.

Publicerad 2011-09-19 kl 10:15

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons