Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ett par brev får svar

Lundhs blogg

Fotbollskanalen Europa går i kväll i TV4 Sport, alltså inte i TV4, och det startar 23:00. SÅ TV4-SPORT, 23:00. Bara så att ni vet och inte missar helgens toppfotboll från runt om i Europa. Påföljande söndag har vi uppehåll – det är EM-kval – och sedan är vi tillbaka i TV4.

***

Rasmus Elm! Trea i den holländska skytteligan efter nytt mål.

***

Malmös och U21-landslagets Pontus Jansson hatade John Guidetti när den dåvarande Manchester City-talangen blev utlånad till BP. Inte blev det bättre efter Guidettis mål på MFF och där anfallaren firade med att springa runt och undra vilka MFF var.

Till slut fick Jiloan Hamad medla mellan Jansson och Guidetti. Kolla in mer i senaste programmet av Ekwall vs Lundh:

Ekwall%20vs%20Lundh:%20Med%20Pontus%20Jansson

Extramaterialet från Pontus Janssons visit i Ekwall vs Lundh-studion hittar du HÄR.

Ni kan för övrigt vinna biljetter till Sverige-Holland genom att kolla på programmet och svara på en fråga i det och gå in på vår Facebook-sida och skriva ner svaret.

Annons

***

I framgång blir det inte sällan känsligt kring vem som ligger bakom framgångarna. Har hört från ett par håll att det finns några olika tolkningar inom Helsingborgs IF om vem som ligger bakom SM-guld, cupguld i fjol och försäljningar av spelare för många miljoner. Jesper Jansson, hävdar en del. Conny Karlsson och Reine Almqvist, hävdar andra. Eller så finns det Paul Myllenberg som gärna är med på ett hörn.

Kanske inte så konstigt att HIF inte ens tagit upp diskussionen om nya kontrakt för Karlsson/Almqvist?

***

Får många e-mejl och en del kan innehålla intressanta frågeställningar även för andra så därför svarar jag på två av de senaste mejlen här på  bloggen:

Brev nummer ett:

Kort men koncist (förhoppningsvis) till Olof Lundh,  

Jag heter Carl T och är en av detta fantastiska fotbollslands förlorade talanger. Jag börjar med att inleda så eftersom jag en gång var en talang i en allsvensk klubb men nu är jag förlorad för fotbollen. Jag vet inte hur långt jag hade kunnat gå inom fotbollen och jag anser att min chans att få visa min potential förstördes främst p.g.a. det som kallas utbildningsbidrag.
Annons
Jag lyckades som 17-åring spela mig till ett “lärlingskontrakt”. Mitt löfte till klubben var att göra mitt bästa och klubbens löfte var att ge mig de verktyg som behövs för att jag skulle kunna uppnå min potential som fotbollsspelare. Jag vill poängtera att trots att jag tyvärr var skadad större delen av mina två år som lärling så tog klubben, under gällande förutsättningar, hyffsat väl hand om mig.
De sista månaderna innan mitt kontrakt gick ut var jag skadefri och utlånad till en division tre klubb. Jag spelade även i u21-allsvenskan en del men mina prestationer den hösten räckte inte till förnyat kontrakt.  Här börjar problematiken.
Om nu t.ex. en division ett klubb skulle vara intresserad av att knyta mig till sig skulle den allsvenska klubben ha rätt, enligt gällande regler, till ett utbildningsbidrag på mer pengar än vad jag enligt marknaden är värd. Ingen division ett klubb skulle betala de summor som nämndes vid den tidpunkten för en intressant talang som inte går in i startelvan, ingen annan icke startspelare heller för övrigt. Detsamma gällde division två.
Annons
Jag vet att det fanns en tid då både division ett och två klubbar var intresserade av mina tjänster men att deras ekonomiska situation inte gjorde det möjligt att betala det jag kostade. Jag vet också att spelare som varit bättre än mig fallit i samma hål och jag skulle vilja att någon ifrågasätter den svenska modellen.
Kan det vara du Olof? Om du har någon uppfattning eller synpunkt så hade jag uppskattat den! Frågor mottages med glädje! Hälsningar Carl T

 

Klart att det är trist att utbildningsbidraget gäller även om en klubb släpper en som spelare. Det är ju bisarrt att spelare hamnar i kläm och där måste större klubbar vara generösa och släppa spelarna utan att kräva in utbildningsbidraget, som ni kan läsa mer om här. En lösning skulle vara att om man är klubblös och utan kontrakt i sex månader så borde man kunna flytta gratis utan att utbildningsbidraget kan utkrävas av den större klubben.

Annons

Brev nummer två:

Bäste Olof,
Tack för intressanta kommentarer från dig om svensk och internationell fotboll i TV 4, fotbollskanalen.se, bloggar mm.
I egenskap av f d sekreterare i HIF-s styrelse (styrelseledamot 1988 – 1996) vill jag betr HIF och Helsingborgs stad lämna följande information.
Efter vår återkomst till Allsvenskan 1993 uppfördes Olympias huvudläktare för en kostnad av ca 30 miljoner kr, delvis finansierad av s k Dunkermedel (Östra sittplatsläkaren med ca 6.500 platser byggdes 1997 helt genom kommunala medel för en kostnad av ca 30 miljoner kr; Huvudläktaren ändrades/kompletterades 2001 med restaurang, konferenslokaler mm för – vill jag minnas – ca 15 miljoner kr, finansierat genom kommunen; vår gamla Stödförening, HIF Vännerna, samlade in uppemot 1 miljon kr och finansierade helt själva klubblokaler, serveringsutrymmen  mm i Östra läktarens bottenplan). Stora investeringar har även gjorts betr elljus (bland Europas bästa och starkaste) och planen, som lades om 2008 för en kostnad av ca 8 miljoner kr, förskotterat av HIF.

Annons

Åren 1994 och framåt betalade HIF den överlägset högsta planhyran i svensk elitfotboll (5 – 7 miljoner kr per år, vilket kan jämföras med MFF och IFK Norrköping ca 2 miljoner kr vardera per år!). Vi övertog förvaltningen av Olympia (personal mm) 1994 och detta pågick till 2004 och HIF:s kostnader under dessa tio år låg ungefär på samma nivå; sälunda 5 – 7 miljoner kr per år. Dessa för HIF jämförelsevis höga kostnader glöms nästan alltid bort när det gäller det ekonomiska förhällandet mellan HIF och Staden.

Klubbens ekonomi efter satsningen på Champions League år 2000 och UEFA-cupen 2001 (med dyra och utmärkta nyförvärv som Santos, Jesper Jansson, Matovac, norrmännen m fl) försämrades påtagligt under 2002, vilket ledde till att bankerna (tre st), Helsingborgs stad och vårt dåvarande riskkapitalbolag under våren 2003 beslöt att efterställa tillhopa ca 28 miljoner kr; allt för att kunna klara elitlicensen, vilken då var i fara. I detta ärende använde HIF sig av  några av sina välrenommerade experter i Helsingborg, bl a dåvarande advokaten, numera hovrättsrådet och vice ordföranden i Fotbollförbundets disciplinnämnd Staffan Anderberg och auktoriserade revisorn Willard Möller, SET revisionsbyra, och HIF:s huvudrevisor sedan 2003 jämte en synnerligen kompetent civilekonom från ett då helsingborgsbaserat börsnoterat företag. HIF: s rekonstruktionsplan godkändes naturligtvis av licensnämnden med den kompetente ordföranden Khennet Thallinger i spetsen.

Annons

Därefter har HIF gjort upp med bankerna och riskkapitalbolaget och gjort avbetalningar inkl marknadsmässiga räntebetalningar till Staden, vars återstående fordran uppgår till knappt 16 miljoner kr inkl ränta.Den i maj 2003 nyvalda styrelsen med ordf Sten-Inge Fredin i spetsen hade som sin främsta uppgift att reglera klubbens skuldbörda, vilket medförde sämre förutsättningar för den sportsliga verksamhetem. Denna fungerade ändå hyggligt – vissa år strälande – mycket tack vare klubbens dåvarande vice ordförandes riskkapitalbolag, som bl a finansierade Henrik Larssons återkomst till HIF i juli 2006.Vi får inte glömma de förnärmliga resultaten i UEFA-cupen 2007-2008, där vi bl a besegrade Galatasaray (då topplag med bla Sukur och Linderoth i laget) i Istanbul med 3 – 2 efter en fantastisk laginsats och med Henrik i storslag (jag var på plats på Hedersläktaren!). Tillsammans med Bordeaux gick HIF vidare från gruppspelet till 16-delsfinal mot PSV Eindhoven, som i februari 2008 tyvärr blev för svåra.

Annons

HIF:s ordf Claes Ohlsson uttalade igår att styrelsen inför årsmötet 2012 kommer att lägga fram förslag om återbetalning till Staden av – troligen – hela återstående efterställda lånet å ca 16 miljoner kr.
Av ovanstående redogörelse torde framgå att HIF efter bästa förmåga hela tiden försökt göra rätt för sig gentemot Staden. Det skall härvid framhållas att HIF:s förbindelser med Staden både vad gäller den politiska ledningen och chefstjänstemännen har varit synnerligen “angenäma”. I HIF.s styrelse har under modern tid suttit kommunala toppkrafter som Börje Skarstedt  och Arne Linder (båda ordf 1963 – 1970 resp 1977 – 1982) samt Jerker Swanstein (sekr och vice ordf 2000 – 2003).

Olof, slutligen vad gäller dina åsikter i ett TV-inslag häromveckan om Ängelholms FF-s överraskande dåliga ekonomiska ställning och ev hjälp från kommunen med efterställt lån efter Helsingborgsmodellen enligt ovan vill jag starkt betona att vi följt aktiebolagslagens regelverk till “punkt och pricka”. Att tillämpa andra regler i idrottssammanhang är helt främmande för svensk rättstradition; sålunda anser jag att du vid lämpligt tillfälle bör komma med ett tillrättaläggande/ uttalande, så att ÅFF kan känna sig “lugnare” inför framtiden, som i och för sig ser ljus ut för våra grannar, som HIF har ett bra samarbete med. Trots förlust igår mot J-Södra tror jag att ÅFF kan bli 3:a och sålunda kvalspel till Allsvenskan; jag håller tummarna för ÄFF.

Annons

Med hälsningar från Sundets Pärla, där vi njuter av vårt sjunde allsvenska guld och ser framtiden an med tillförsikt; såväl sportsligt som ekonomiskt.

Kaj Stenberg, Bankdirektör, jur.kand

Tack för det fylliga mejlet. Jag har aldrig hävdat att inte HIF gjort rätt, enligt reglerna. Det jag ifrågasatt är att man kan få kapital av kommunen utan säkerhet, vilket var ett måste för att klara elitlicensens krav på ett positivt eget kapital. Trots allt kunde de miljonerna ha försvunnit och alla kommunens medborgare var inte för stödet. Sedan kan vi med facit i dag konstatera att det var ett riktigt beslut för HIF kommer att kunna betala tillbaka de sista 16 miljonerna och under åren har man genererat andra intäkter, avgifter och skatter till stat och kommun.

När det gäller Ängelholm så måste man väl kunna lyfta fram problematiken att klubben satsade pengar man inte hade i en förhoppning att ta in sponsorintäkter, och när det inte gick så vände man sig till kommunen och bad om hjälp. Vilket naturligtvis inte upplevs som okej av de andra klubbarna som inte får samma stöd från sin kommun. Dessutom är det inte första gången ÄFF har problem med elitlicensen och stålarna.

Annons

Naturligtvis hjälper olika kommuner sina olika klubbar på olika sätt, men det betyder ju inte att vi inte ska ta upp fall där det är tveksamheter. I det här fallet handlar det om att Ängelholms kommun går in med stålar i ÄFF  utan någon säkerhet för att på så sätt klara elitlicensens krav. Något exempelvis inte Örebro SK upplevde när klubben åkte ur allsvenskan. Jag vet att ÄFF inte är ensamt om att ha fått det här stödet, men två fel gör inte ett rätt.

Publicerad 2011-10-02 15:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto