Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Så tar man finnj*vlarna

En av mina största idrottsminnen har inte med fotboll att göra utan handlar om längdskidor. Thomas Wassberg slog Juha Mieto i en spurtstrid i OS i Lake Placid.

ANNONS

Så besegrar man finnarna, och det spelar mindre roll om det är knappt eller hur det ser ut:

[youtubeplay id=”0m8sh1Zz5tA” size=”large”]

Rivaliteten med finnarna finns ju främst i käppakriget och andra vinstersporter, och för äldre generationer även friidrott. I fotboll har Sverige genom åren varit snäppet vassare och på 84 matcher är det 64 svenska segrar, elva oavgjorda och nio förluster med målskillnaden 287-93.

***

Gillar att Rasmus Elm vill ta straffarna.

***

Kan inte undanhålla er detta smakprov på när Patrick Ekwall generöst nog bjuder på sig själv:

Patrick%20Ekwall%20p%C3%A5%20l%C3%B6pbandet%20p%C3%A5%20fort%20Boyard

***

Uefa har nu ändrat reglerna igen gällande play off och om Sverige eventuellt går dit har man ingen fördel av att seedas när det kommer till hemmamatcher och bortamatcher. Tidigare år fick det seedade gänget alltid avsluta hemma men det är borta nu.

ANNONS

***

Aldrig varit i Helsingfors tidigare. Bara varit i Tammerfors tidigare, i samband med EM-genrepet 2004, och det som gjorde starkast intryck på mig då var: 1) En fredagsfylla bland folket som inte jag ens upplevt trots min uppväxt i en studentstad 2) Hotell intryckt i en bensinmack 3) Att det är omöjligt att förstå finska.

Att Sverige slog finnarna, att Jari Litmanen var ganska kritisk till Zlatan Ibrahimovic och att Johan Mjällby tackade nej till EM i Portugal på grund av knäskada men ändrade sig efter övertalning av Söderberg/Lagerbäck är mer sådant som jag måste tvinga fram ur minnet.

Den fyllan. Jesus.

Undrar hur det blir på fredag när Camp Swedens färjan anländer. Känns som att den matchen mellan Finland och Sverige kan sluta med oavgjort.

***

Oroande att höra Elfsborgs andretränare Peter Wettergren prata om Finlands landslag i dag. Han är spion och Erik Hamrén och ger bilden av ett finskt landslag som hittat hem igen och uppträder med en stram defensiv i julgransform och där man lever på andras misstag.

ANNONS

Låter som det svenska landslag Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck byggde upp inför och under EM-kvalet till Holland och Belgien 2000. När jag på den tiden drog fram en av deras hemliga pärmar så var det just en julgran som gav bilden av det svenska landslaget.

Historiskt sett har Sverige alltid haft svårt för att föra matcher och vara den som tar tag i taktpinnen. Ändring på fredag i Helsingfors? Viktigt att poängtera att innan Sverige kan tävla om att bli bästa grupptvåa så måste man bli tvåa i gruppen och det fixar man med tre pinnar på fredag.

Publicerad 2011-10-05 kl 13:44

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto