Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tröttsam Zlatan-diskussion

Lundhs blogg

Frågan om Zlatan Ibahimovic vara eller inte vara i landslaget har återigen dykt upp efter att Sverige slog Holland med 3-2. En del anser att landslaget alltid är bättre utan honom, och att landslaget kan åka till EM i Polen och Ukraina med en trupp som lämnar Milan-stjärnan hemma.

Det vore mycket synd. För även om Zlatan inte alltid är bra i landslaget, senast var han direkt svag mot Finland, så är det väl självklart att han ska vara en del av landslaget. Den rätt svart-vita diskussionen är tröttsam för ingen kan väl på allvar anse att Sveriges bästa spelare inte ska med till EM.

Om han inte alltid presterar på topp i landslaget är det till stor del en ledarfråga. Det är helt enkelt ett misslyckande för Erik Hamrén om han inte kan få till ett spela som passar Zlatan och som lagkaptenen känner sig en del av. Samtidigt kan det inte heller vara så att Zlatan inte ska kunna bytas ut och så vidare.

Annons

Att sedan landslaget höjer sig i en del matcher är väl rätt enkel psykologi. Om ett gäng spelare i landslaget lever i ständig Zlatan-skugga och förlitar sig inte sällan på att han ska göra det. När de får möjligheten att visa vad de kan så växer spelarna. Likt HIF:arna gjorde när Henrik Larsson försvann.

Återigen handlar det om landslagets tränare som måste se till att Zlatan får en stark roll men samtidigt inte är tillräckligt taggad och tänd. Vad det handlar om för mekanismer när Zlatan inte vill jobba eller pusha sina medspelare det vet egentligen bara Milan-stjärnan själv och de i landslaget.

Den löjliga kritiken om att INGEN vågar kritisera Zlatan för att han inte skulle ge intervjuer går ju bara att skratta åt. Han ger väldigt få intervjuer och alla är i från podiet och där är det upp till alla att ställa valfria frågor. Jag tycker att han får både tuffa och kritiska frågor.

Annons

Dessutom är det inget snack om att han får kritik efter svaga matcher. Jag vet ingen som hyllat honom efter höstens olika EM-kvalmatcher. Jag har sett honom få beröm efter i en match i höst, och det var mot Viktoria Pilzen i Champions League, där han också uppträdde som jag gärna sett honom varje match i landslaget – det vill säga att han slet och kämpade.

Att hans försäsong sedan varit allt annat än optimal och att han börjar komma till åren och möjligen, möjligen känner bristande motivation är givetvis något som drar ner honom. För mig handlar det om att Erik Hamrén måste se till att Zlatan har en viktig roll i en svensk EM-trupp när det drar ihop sig nästa sommar.

***

Fult? Ja, visst men tre matchers avstängning är en parodi. Free Wayne Rooney!

[youtubeplay id=”UHyPsSbEEfY” size=”large”]

Annons

***

EM-lottningen 2 december kan bli en rysare. Min drömgrupp är Polen, England och Irland, även om Ukraina också är okej ur första seedningsgruppen. Min mardröm är Spanien el Holland, Tyskland och Frankrike. Samtidigt är det förbannat skönt att kunna se fram emot en EM-lottning istället för ett ovisst play off.

Fasar en aning för inlandsvärmen i Ukraina i juni – gissar att känslan blir att vara jagad av en hårtork – men det  blir väl en skön kontrast till vinter-VM senast i Sydafrika då man frös mer än vad som är skönt.

***

Lars-Åke Lagrell är lördagens gäst i Ekwall vs Lundh och den avgående förbundsbasen bjuder på ett erkännande. Missa inte 20:00 i TV4-Sport lördag. Bra uppladdning inför Milan-Palermo som drar i gång 20:45.

***

Vi tackade av Pontus KåmarkBrasserie Rouge och förutom en formidabel middag var det en kväll i skrattets tecken. Den gamle landslagsbacken har onekligen genererat en strid ström av sköna stories och upplevelser för alla oss som jobbat med honom genom åren, och en del av dem kom upp. Jag tror att det är bäst att Kåmark sparar dem för sina memoarer och avgöra vilka som passar sig i tryck.

Annons
Publicerad 2011-10-14 10:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto