Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Att dela ut Guldbollen 2011 är knivigt

Har alltid trott att den svenska Guldbollen skulle gå till den spelare som varit bäst under det senaste året. Fast det är inte så enkelt för juryn som träffas tisdag kväll för att besluta om Zlatan Ibrahimovic ska få den för sjätte gången och då även den femte i rad, eller om någon annan ska ha den?

ANNONS

Aftonbladets huvudkrönikör Simon Bank är ju med i Club Calcio och när han var på redaktionen i söndags så frågade jag honom om kriterierna. Fick till slut en del mejlat till mig, men klart är att det inte finns något riktigt klart nerskrivet om vad som gäller – det här är grunden:

“Fotboll är ett lagspel och att det är samspelet, lagarbetet, som ger bästa utbytet och som skall premieras. Inte själviskhet och målsugenhet.”
Här gäller det inte premiering av en spelare efter någon särskild match utan efter en hel säsongs insatser, och i bestämmelserna för priset trycks det särskilt på att det är den för LAGET nyttigaste spelaren som skall ihågkommas.
Man kan också en sån här gång passa på att dra fram det som står i de ursprungliga, numera förskingrade, Guldbollen-stadgarna: “…med skickligt och föredömligt spel främst bidragit till sitt lags framgångar och hedrat sin klubb och sitt land.”
ANNONS

 

En viktig fråga är om det är prestationer bara under 2011 eller om det är efter Fotbollsgalan 2010 och fram till Fotbollsgalan 2011? För ingen kan säga att Zlatan var stark efter jul under Milans mästarsäsong och han gjorde bara ett spelmål. I landslaget var han grym mot Finland hemma i juni, i höst var han långt från toppstöt.

Efter att jag sett kriterierna, eller rättare sagt grunderna till dem, så inser jag att namn som Kim Källström, Olof Mellberg och Andreas Isaksson kan vara aktuella att ta upp kampen med Zlatan Ibrahimovic. Där är Mellberg den ende som fått Guldbollen, och det var 2003.

Mellberg har starkast “case” sett till klubblaget eftersom Olympiakos vann ligan till skillnad från PSV och Lyon och mittbackens betydelse i landslaget vet vi. Källström och Isaksson har bägge varit tongivande i landslaget och Källströms mål och assist och en plats i EM-kvalets dream team talar för honom.

ANNONS

Alla tre är lagspelare och det gör att de stärks i kampen om Guldbollen och det när Zlatan inte alltid visat den bästa inställningen när det gäller att slita för laget i landslaget. Onekligen kan det bli en jämn diskussion och även om det inte ska spela någon roll att Zlatan fått den så många gånger så kommer det säkert att göra det.

I min rankning över Guldbollen-aktuella så är Zlatan ändå nummer ett. Mycket för att han trots allt presterade på en högre nivå och Milan vann ligan, dessutom var han klart delaktig i landslaget EM-avancemang, och det oavsett Hollands-matchen. Fast jag kommer inte kedja mig utanför Aftonbladet om de ger Guldbollen till någon annan – men här är min rankning.

1. Zlatan Ibrahimovic

2. Olof Mellberg

3. Andreas Isaksson

4. Kim Källström

Vi snackade Guldbollen i “Fergie Time” i går kväll och då lät det så här:

ANNONS

Fotbollskanalen%20Europa:%20Fergie%20Time%20om%20guldbollen

***

Det finns inga orättvisa segrar och Syrianska är verkligen att gratulera för att man förblev allsvenskt efter dramat mot Ängeholm. Özcan Melkemichel o Co har först imponerat genom att ta kvalplatsen och i kvalet så reste man sig trots förlust och gjorde vad det krävdes.

Samtidigt förstår jag ÄFF-spelarna som är besvikna över domaren Stefan Johannessons oerhört ojämna insats. Han missade ett solklart rött på Peter Ijeh och hamnade sedan fel i situationen där Marcus Lindberg fick rött kort. Något som gjorde det nästintill omöjligt för Ängelholm.

Samtidigt kan egentligen Ängelholm bara gräma sig för att man inte avgjorde kvalet i hemmamatchen. Nu blir det en tuff och oviss vinter för klubben vars ekonomi är i gungning. Att kommunen klivit in innebär knappast att det blir några större satsningar framöver.

ANNONS

Säkerheten i Södertälje är tyvärr bristfällig och det visade sig på alldeles för många sätt. Naturligtvis måste SvFF ta tag i frågan och se till att klubben gör än mer. Jag förstår alla de frustrerade fans till andra klubbar som nu regelbundet hör av sig så fort någon klubbs fans beter sig illa och undrar hur de ska straffas.

***

På lördag är det den årliga tennisturneringen på TV4-Sporten och som vanligt är jag inte inbjuden. Oklart om det är min Roscoe Tanner-serve som skrämmer eller om det är äta-eller-ätas-inställningen? Från arrangörerna är det helt tyst för fjärde året i rad.

Ni som är för unga för Tanner får googla jänken som servade hårdast i världen och brukade träna precision med att träffa läskburkar.

***

Undrar om AIK-basen Johan Strömberg bara sysslade med käppakrig när svensk fotboll körde med en mästerskapsserie? Det var inget lyckat experiment. Visst kan man diskutera om allsvenskan ska ha 16, 14 eller tolv lag, men svensk fotboll har betydligt större problem.

ANNONS

För att hålla oss i 08-området så tror jag att klubbarna är betydligt mer hämmade av den brist på kontinuitet som ofta följer när resultaten uteblir. Kolla bara omsättningen på ledare i de tre stora klubbarna så inser man varför det inte blivit större framgångar.

***

Fotbollsgalan ska även Årets mål utses och mitt favoritmål är Marie Hammarströms från i somras, som trots allt gav ett VM-brons. Oavsett om du håller med eller ej så kan du rösta fram de fyra mål som ska tävla om att bli Årets mål på Fotbollsgalan:

%C3%85RETS%20M%C3%85L%202011:%20Alla%20kandidaterna

***

Twitter växer och växer och här har ett mexikanskt lag gått ett steg längre – spelarnas namn står i twitterform på tröjorna:

***

Publicerad 2011-10-31 kl 14:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto