Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Haglund, SvFF-kamp och j*vla Blackpool

Magnus Haglund fick som väntat lämna Elfsborg. Under sina åtta år bidrog han onekligen till att klubben tog ett rejält kliv och etablerade sig i den allsvenska toppen med SM-guldet 2006 som kröning. Tyvärr har det därefter blivit för klen utdelning i form av titlar, eller rättare sagt: noll stycken, om man inte räknar Supercupen 2007 vilket inte jag gör.

Om det får anses vara att “jobbet är gjort och uppdraget slutfört” kan man diskutera. Sett till det manskap som Magnus Haglund basat för och med de ekonomiska möjligheterna han haft så kan man inte säga att jobbet gjorts de senaste åren. Då borde det blivit betydligt fler titlar.

Magnus Haglund har nu anlitat agent och är på jakt efter nytt tränaruppdrag. För några år sedan ville Ålborg gärna ha honom men han fick ett bättre kontrakt i Elfsborg. Återstår att se hur het han är på marknaden i Danmark och Norge för längre ut i Europa än så kan han inte fundera på?

Bröndby, Odense, Fredrikstad och Lilleström är alla klubbar som kopplats ihop med Haglund. Kanske även Stabaek efter att Jörgen Lennartsson lämnat? Nja, jag tror knappast Haglund tänder på den klubben vars arenaflytt och andra affärer fullständigt dränerat klubben på kapital.

Det är som sagt ingen hemlighet att Jörgen Lennartsson är en av kandidaterna att ta över Haglunds jobb, och allt snack om att Elfsborg inte förhört sig med den förre U21-förbundskaptenen får man nog ta lätt på. Klart att parterna har känt på varandra och vet var man står när det handlar om ungefärlig lön, kontraktsläge och filosofi.

Om Lennartsson är rätt? Svårbedömt, för fortfarande har Elfsborg ett vasst manskap men det är också många både starka och erfarna spelare som vet hur de vill spela fotboll. Det gäller att den nye tränaren hittar rätt kring Anders Svensson, Stefan Ishizaki o Co för att verkligen kunna lyckas.

Sett till jobbet som Lennartsson gjorde i U21-landslaget så var det i alla fall under hemma-EM 2009 rätt framgångsrikt, offensivt med en bra koll på defensiven och han var framgångsrik även i Häcken innan han hoppade av. Frågan är om det inte är för mycket handbroms emellanåt, eller?

Samtidigt är Lennartsson en person som verkligen brinner för fotbollen och det kan vara rätt av Borås-klubben att satsa på en spelare som har en grund i den svenska modellen men som varit öppen för nya metoder och nya karaktärer som kommit in i fotbollen de senaste tio åren. Spelare som ibland har mer fokus på sig själva än på laget.

***

Svänger i den här branschen, Danmark-Sverige tv-sänds i Canal Plus Sport 1 och England-Sverige går i TV4-Sport.

***

Karl-Erik Nilsson har som tidigare skrivits många gånger greppet om ordförandeklubban efter Lars-Åke Lagrell. Något Lennart Johansson satte på pränt i Aftonbladet torsdag morgon och som motkandidaten Lars-Christer Olsson bekräftade för fotbollskanalen.se kort därefter och han hade i princip gett upp.

Jag kan bara konstatera att många inom SvFF inte vill ha öppenhet eller en kamp där kandidater går till val på vad de vill åstadkomma och ändra på inom svensk fotboll. Eller där kandidater kunde svara på hur de ser på ordningsstörningar, avbrutna matcher, 51-procentsregeln, allsvenskans status och så vidare.

Istället är det gamla maktpampar som Gunnar Larsson och Bengt Madsen som sitter och dra i trådarna när SvFF ska välja en ny ordförande, och skrämmer folk med att om Lars-Christer Olsson bli vald då kommer inte Michel Platini gilla Sverige. Precis som om Platini har rösträtt och är svensk…

Jag har hela tiden sagt att jag vill ha nya influenser och helst av allt hade jag sett en ordförande som inte direkt kommer från familjen fotboll. Lars-Christer Olsson har trots allt varit verksam i en helt annan värld och skulle kunna komma med en del nya grepp och därför var han den jag hade valt sett till vad jag vet om kandidaterna.

Karl-Erik Nilsson är nyinvald i förbundets styrelse och gjorde ett väldigt bra jobb med U21-EM men problemet är att man inte vet alls vad han vill. Dessutom är det illa när partipolitik spelar en roll, för det har varit givet för den falangen som driver Nilsson att en socialdemokrat ska ta över efter Lagrell.

Sedan gillar jag inte maktspelare som Nilsson som i julas inte överhuvudtaget ville spekulera i att efterträda Lagrell fastän han körts fram redan till årsmötet 2010 och dessutom hade han träffat valberedningen. Så agerar bara slipade maktmänniskor som är sugna på att smyga sig till en större position.

Att sedan distrikten i både Götaland och Svealand gått ihop om Nilsson och sedan inte ens bjudit in de andra kandidaterna talar ett tydligt språk. Det är inte öppenhet eller demokrati som man är ute efter utan det handlar om att Nilsson ska kunna ta över utan problem efter Lagrell.

Tänk att Gunnar Larsson och Bengt Madsen ska få styra svensk fotbolls utveckling när den tar sikte mot 2012 och framåt. Inte känns det så lovande direkt.

***

0-5 hemma mot en badort…Leeds fria fall bara fortsätter. Inte konstigt med en sådan målvakt. [youtubeplay id=”0hzqKXcCXuI” size=”large”]

***

Skönt att David May själv minns det som att han såg till att synas mest och bäst på bilderna efter Uniteds bragd i CL-finalen 1999.

Publicerad 2011-11-03 kl 15:02

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons