Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Får vi sanningen om Zlatans Bladet-bojkott?

Det är klart, ska Manchester United klara av både Glazers räntebetalningar och även lönerna till Rooney o Co så måste man sälja sig lite. Fast det här är väl på gränsen?

[youtubeplay id=”Q6MkmonoaSw” size=”large”]

***

TV-tips ett: Daniel Nannskog är gäst i Ekwall vs Lundh i TV4-Sport. Den forne skyttekungen är numera expert i norska TV2 och är en person som säger vad han tycker och tänker. Alltid uppfriskande.

***

Inte överraskande att elva EM-länder har valt att lägga sin bas i Polen framför Ukraina.

***

TV-tips två: Svenska cupens final mellan Helsingborg och KalmarOlympia. Två av Sveriges bästa cuplag på senare år (HIF vann 2006 och 2010 och KFF vann 2007 och var i final 2008) gör upp om den sista svenska titeln för 2011.

ANNONS

***

Expressen och Aftonbladet kör på med utdrag ur Zlatans biografi och även om man självklart läser dem, och att blaskorna är att gratulera som fått loss de delarna, så hade jag gärna läst boken från pärm till pärm för att se helheten och känna var tyngdpunkterna ligger.

Klart är att Zlatan naturligtvis vill få ut sin sanning i fallet Barcelona, Lagerbäck, Ljungberg och så vidare. Jag fattar att Barcelona inte svarar på det hela, egentligen räcker det väl för klubben att visa upp titlarna från i våras för att få tyst på snacket, och sedan vet ju alla att det var ett dyrt felköp.

Inte heller är det konstigt att Zlatan kallar Ljungberg för primadonnan. Det har skrivits spaltmeter om att de stora stjärnorna inte drog jämnt under tiden i landslaget. De betedde sig som envisa barnungar på många sätt, samtidigt som det är den inställningen och drivkraften som bidragit till att de nått toppen.

ANNONS

Zlatan var i underläge från start och under EM 2004, som utdraget i Expressen handlar om, så tillhörde han “bara” Ajax medan Ljungberg var tongivande i Arsenal som under 2003-04 gick obesegrade genom Premier League och utan tvekan var ett av Europas främsta lag.

Ovanpå det jämförde man naturligtvis allt, lönekontrakt, skokontrakt, årslöner och så vidare. Klassisk penismätning män emellan och det finns nog alltid i den typen av grupper. Vilket naturligtvis smittar av sig i en grupp och kan vara jobbigt om det går dåligt.

Tupparna rök ihop på träningen inför VM-kvalet mot Kroatien på hösten 2004 då landslaget tränade på Ullevi och Zlatan precis blivit klar för Juventus. Då han utmanade Ljungberg från en ny plattform sett till den italienska storklubben och de käftade med varandra öppet.

ANNONS

Hört om det från spelare som var med på planen och som var förvånade att fotograferna och journalisterna som följde träningen inte uppfattade turerna. Men det nya är givetvis att Zlatan väljer att berätta om sin upplevelse av Ljungbergs divalater, som att han ville ha egen buss för att han hade ont i ryggen och att han körde överklasstuk mot de andra spelarna.

Men jag tror inte alla spelare i EM-truppen 2004 eller i landslaget under de här åren skriver under på Zlatans bild av att “vi var ett fint gäng, bra killar och så en primadonna”. Många spelare ger snarare bilden av att Ljungberg förvisso bara körde sitt eget rejs men att det sällan störde gruppen, annat då med Zlatan och hans crew.

Undrar hur många som kommer att bemöta Zlatans påståenden? Visst hade det varit intressant om en del spelare också delgav sina upplevelser kring hur det är i landslaget, men jag tror inte att det kommer att hända. Möjligen, möjligen att Ljungberg känner sig tvingad att gå ut, eller så har han vuxit i från det där.

ANNONS

Genom att gå ut så här öppet och ärligt om sina upplevelser riskerar Zlatan att stå som förloraren i slutändan. För om det alltid är alla andras fel och allt Zlatans snack om respekt visar sig inte vara mycket mer värt än att en hel del nu blir flådda i en bok så kan nog många människor ändra sin syn på Zlatan.

Men jag gillar att han vågar berätta vad han kände och tyckte om händelser som inte ligger så långt bak i tiden. Sedan förstår väl alla som varit i en konflikt att det knappast är den enda rätta bilden eller sanningen, utan att det handlar om hans sanning.

Fast att våga gå ut med den är rakt och det är uppskattat.

Undrar också om vi får hela storyn kring bojkotten av Aftonbladet? Det heter ofta att det handlade om en fejkad kontaktannons hösten 2003 men det som var en stor del handlar i grunden om ett bråk på Spy Bar hösten 2002 och där Bladet gick så hårt åt Zlatan att han PO-anmälde tidningen men tidningen blev inte fälld.

ANNONS

Efter det gjorde Zlatans dåvarande agent Anders Carlson en deal med Aftonbladet för att lugna ner allt som både handlade om ersättning för marknadsföring och dessutom ingick en lång intervju som Peter Wennman gjorde för Bladets sportmagasin S.

När landslaget laddade inför EM 2004 var Bladet på Zlatan om att han inte fullföljt alla delar i avtalet vilket Zlatan hävdade Han var irriterad på Bladet eftersom han ansåg att han verkligen fullföljt sina delar, och det blev inte bättre när Bladet låg på förbundet för att få Zlatan att göra mer.

På hösten krävde Zlatan på Island inför ett VM-kval att få göra sin presskonferens utan att SVT (som smygfilmat en trilskande Zlatan i Italien) och Aftonbladet skulle få var med i rummet, vilket landslagsledningen gick med på. Sedan bara rullade det på fram till att han som lagkapten helt lyft bojkotten, utom möjligen för en reporter som alltid sitter tyst på hans presskonferenser.

ANNONS

***

En hedersam förlust för Malmö FF i Ukraina. Bara att hoppas för klubbens skull att det betalar sig i form av att spelarna tar ytterligare kliv under 2012 med den erfarenheten.

Publicerad 2011-11-04 kl 12:04

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto