Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Varför kan inte Hammarby och Djurgården dela arena?

Luiz Suarez stryker inte medhårs.

***

Djurgården lägger lite överraskande sina arenaplaner helt på is. Tydligen är inte Karl-Johan Persson beredd att finansiera det hela till fullo och sett till kraven för att få till en ny arena på Östermalms IP (inte minst geologiskt där det skulle bli oerhört dyrt att täta nog för bygget) så är det övermäktigt för klubben och man satsar istället på Stockholmsarenan.

ANNONS

Klokt drag, även om det naturligtvis leder till protester från en hel del av fansen. Frågan är om Dif-ledningen med Tommy Jacobson i spetsen överlever det missnöjet? Känns som fifty-fifty. Nu måste man dela arena med Hammarby och det på andra sidan stan (fel sida med Dif-ögon) och det är tufft.

Fast det är lätt att glömma bort att allsvenska klubbar inte omsätter mer än en mindre ICA-butik (som ICA Matmäster på Södermalm) och det betyder att resurserna är oerhört begränsade trots att så många människor är engagerade och bryr sig om allt som sker i klubbarna.

Lägg till att Djurgården, till skillnad från ICA-butiken, under de senaste tre åren totalt förlorat 60 miljoner kronor och det förvånar inte om det även blir en förlust för 2011 sett till att man skiftat tränare och värvat en del spelare och skickat ut andra i kylan. Då krävs det en rejäl plånbok för att finansiera en arena OCH ett lag som kan spela där.

ANNONS

Sedan tidigare har delar av Hammarbys fans varit missnöjda med att Djurgården också ska spela på den nybyggda arenan vid Globen. Dels handlar det om känslorna att ha sin egen arena, dels finns det en rädsla att den allsvenska klubben ska ta över och bli viktigare och starkare än superettan-klubben.

Jag förstår faktiskt inte att fansen blir upprörda över att dela arena. Varför inte se möjligheterna istället sett till att två lag kan göra bättre affärer om man delar på driften? Tänk om Hammarby och Djurgården istället kunde samarbeta och försöka pressa fram en bättre affär som gynnar bägge klubbarna.

Visst, det är så att Milan och Inter gärna skulle spela på varsin arena men de har hanterat att spela på San Siro ihop och de har haft stora framgångar under den tiden. Det kan inte vara ett hinder att Djurgården och Hammarby spelar ihop. I dessa tider är det bara för klubbarna att gilla läget.

ANNONS

Eller varför är en del fans så upprörda? Jag är ledsen, men jag förstår det inte. Kanske hade jag fattat Bajens fans mer om klubben spelat i Europa år efter år och var en stark kraft. I dagsläget är varken Hammarby eller Djurgården särskilt starka och de får vara nöjda med att det finns en ny arena.

Det enda jag kan förstå att Bajen- och Dif-fansen blir upprörda över är egentligen att klubbarna måste spela på konstgräs på den nya arenan. Det känns som ett steg tillbaka, men jag kanske bara är konservativ när det gäller naturgräset som jag vill ha på fotbollsplanen.

***

New York Times artikelserie om NHL-busen Derek Boogaards död är en sorglig historia skildrad på ett makalöst sätt. Aldrig sett nätjournalistik på det sättet, och jag fattar att det kostar. Synd bara att varken läsare eller ägare är sugna på finansiera det i Sverige.

ANNONS

***

Tänk att Premier League riskerar att bara få med ett lag i Champions Leagues slutspel. Manchester City är i princip borta men Chelsea och Manchester United är i fara. Valencia känns som svårare än Basel men å andra sidan spelar Chelsea hemma och United borta. Ingen av de engelska jättarna är heller i absoluta toppslag.

***

Precis som en del andra får jag ruggiga vibbar av EM 2000 efter att ha tagit del av rapporterna från den svenska EM-förläggningen som ligger mitt i stycket utanför Kiev. Just förläggningen i lilla Oisterwijk utanför Eindhoven i Holland var en förklaring till att det gick som det gick i EM 2000.

Även då inledde vi mästerskapet mot en taggad hemmanation och fick vi pisk mot Belgien i en rysarmatch med hjärnskakning, rött kort och en del annat. Får hoppas att det inte blir ett liknande upplägg i juni när svenskarna har intagit den ukrainska huvudstaden.

ANNONS

***

Erik Niva fick Guldpennan av Publicistklubben och det glädjer mig. Inte bara för att han är en oerhört skicklig journalist utan för att han även drar en lans för sportjournalistikens utveckling.

***

Skön självdistans när Zlatan Ibrahimovic inte anser sig behöva Ballon d’Or för att ranka sig själv som bäst i världen. För egen del är det jämnt mellan Messi och Ronaldo och då väger titlarna över för den lille argentinaren.

***

Apropå Djurgården så har inte Magnus Pehrsson någon lycka när det gäller värvningar. Erdin Demir är den senaste i raden som försvinner och är på väg till Brann.

***

Publicerad 2011-12-06 kl 13:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto