Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Har HIF inget ansvar när Thern hatas och hotas?

Simon Thern lämnar Helsingborg och går till Malmö FF. En av HIF:s värsta rivaler kan knyta till sig en av svensk fotbolls hetaste talanger utan att behöva betala särskilt mycket. Skälet är att Thern vill få chansen centralt, vilket han upplever att HIF inte ger honom.

Rätt eller fel? Inte alltid lätt att spå men det hade förvånat om Thern gjorde 25-30 matcher för Malmö FF centralt under 2012, men Rikard Norling ser kanske något som inte Conny Karlsson gör? Oavsett har Thern onekligen skaffat sig en hyfsad ryggsäck av utökat tryck genom flytten.

ANNONS

Är verkligen inte övertygad om att det är rätt flytt för honom. Undrar om det inte varit bättre att gå till en mindre allsvensk klubb för att verkligen vara garanterad speltid om nu HIF inte kan ge tillräckliga garantier eller signaler. Alternativet hade varit att vänta in att May Mahlangu försvinner, och därefter försöka ta platsen.

Fast det blev något annat. Simon Thern och teamet bakom honom (pappa Jonas Thern och agenten Patrik Mörk) har långt i från gjort allt rätt. Tror det var fel att inte Thern Jr uttalade sig efter att fotbollskanalen.se avslöjat att han ville lämna klubben och det när han hade kort tid kvar på kontraktet.

Om mittfältaren gett sin syn hade betydligt fler förstått varför 19-åringen lämnar den svenska mästarklubben. Hur han ser på sin roll i HIF och sin vilja till utveckling. Som det är nu blev det ett vakuum där ingen tog Therns parti och istället blir det ännu mer utrymme för missnöje och experter som Ralf Edström att fördöma.

ANNONS

Helsingborg och Simon Thern enades våren 2010 om ett tvåårskontrakt när talangen tillhörde Värnamo. Det har inget med reglerna att göra utan det var en förhandling som låg till grund för tvåårsavtalet. När HIF:s Jesper Jansson i Sportbladet i dag säger att det var Thern som ville ha det så – det vill säga skjuter över skulden – så är det inte hela sanningen.

För det var naturligtvis en förhandling och allt man vill ha får man inte, det lär man sig redan som barn. Snarare var det väl så att HIF inte ville riskera tillräckligt med pengar för att övertyga spelaren om att skriva ett längre kontrakt. ALLT har ett pris och det är klart att klubben kunnat förhandla till sig ett treårigt avtal.

Det är enkel ekonomisk teori: ju större risk man tar desto större möjlighet till vinst har man. HIF gör fortfarande en vinst på en spelare som man bara betalade 100 000 kronor för (rättat!) och dessutom använde under ett år, men klubben är besviken att han inte vill stanna.

ANNONS

Att Jonas Therns arbete i Värnamo via sitt bolag gjorde att sonen Simon kunde flytta för bara 100 000 kronor är en sidostory som naturligtvis bidrar att ge en vinkel av närighet. Och Simon Thern och hans team framställs som slipade när de drev igenom ett tvåårskontrakt och satsade allt på att göra ett bra 2011.

Jo, de är slipade för Thern Sr kan det här, och det ser kanske än mer ut i backspegeln, men tillbaka till den ekonomiska teorin: de tog en hög risk och tjänar nu på sin satsning genom att det gått bra. För om Simon Thern floppat under 2011 eller blivit allvarligt skadad och herrar Jesper Jansson/Paul Myllenberg bestämt sig för att dumpa spelaren så hade ingen reagerat.

Klubbarna kan fortfarande 2011 köra med de hårda tagen där man dumpar spelare vars kontrakt går ut och samtidigt sätta press på de spelare som gör vad de har rätt till. Marcus Lantz åkte bara ut från HIF och även om han uttryckte sin förvåning så var det HIF:s fulla rätt att inte förlänga kontraktet.

ANNONS

Men i en tid när HIF-ledarna varit stenhårda om att vi måste ta avstånd från de mörka krafterna som förstör svensk fotboll så spelar man dem i händerna genom att gnälla om Simon Thern. Han har ett utgående kontrakt som bägge parter skrev under 2010 och HIF har bara försökt förlänga senaste halvåret så uppenbarligen var klubben nöjd under tolv månader.

Ändå ger man fri lejd till alla fans att hata, hota och håna Simon Thern som bara utnyttjar sin rättighet och går till Malmö FF. Istället borde man tackat Thern för hans år i klubben, berättat att han ger en mindre vinst och försvarat hans rätt att byta klubb även inom Sverige.

Fotboll är på gott och ont mycket känslor och fans reagerar sällan med kyla och ifrågasätter man det så är man själv en – välj själva: idiot, bög, hora, medgångssupporter, från Skåne, ingen riktig supporter, kukhuvud, dåre – och därför legitimerar man galna reaktioner.

ANNONS

Värre är när höga fotbollsledare som gärna kräver saker av alla från SvFF och ner till medierna helt tappar huvudet och talar om dagisverksamhet, att spelarna ville si eller så. Humor att Myllenberg exempelvis talar om att få betalt för sina talanger när HIF bara pröjsade Värnamo 50 000 kronor och bara hade honom i ett år.

Affären Simon Thern har idel förlorare vilket är förbannat trist sett till att det viktigaste borde vara att svensk fotboll växer och mår bättre, inte att den hamnar i turer av beskyllningar som ger de mörka krafterna mer bränsle.

***

Får mejl i olika ämnen och svarar här:

Nej, jag har ingen bok på gång. Inte ens nära.

TV4-Sports Uppesittarkväll är nerlagd. Inte av mig och Patrick utan för att man ansåg att man inte hade resurser till det i konkurrens med annat. Tyvärr.

SUPER-LIVE för Europa League har vilat under hösten och vi hade gärna gjort det i vår, särskilt nu med både Manchester United+City, men beslutet ligger högre upp. Vad det handlar om? Pengar, givetvis.

ANNONS

***

Läser att Gary Neville ordnat galen jullunch/fest för alla på Sky Sports. Anders Andersson? Martin Åslund? Vad händer?

***

Kan inte anklaga Kungen för att ge ett begåvat intryck, och ju mer man tar del av hans polares olika snedsteg – Anders LettströmDN Debatt i dag är en riktig klassiker – så växer den bilden i styrka.

***

En gång i tiden hade Sydsvenskan en reklamkampanj att om man sett Malmö så hade man sett världen, men efter det här skakande reportaget om en hisstur så undrar jag om det stämmer?

***

Apropå Simon Thern så är närstående MFF-fans oerhört förvånade över att man värvar mittfältaren. Var ska han spela? Vilken talang ska han knuffa i väg? Till vilken kostnad?

***

Kenny Dalglish hoppar på engelska FA för att man överklagade avstängningen av Wayne Rooney i tre matcher – nu sänkt till två – och många Liverpoolfans känner att klubben är förföljd. Vem i fotbollsvärlden är inte förföljd och utsatt för orättvisa? Häromdagen var Chelseas tränare André Villas-Boas ute i ett tokspel och ansåg att klubben var förföljd.

ANNONS

Jag vill bara lyfta att även vi som håller på Leeds är förföljda. Av vem? Av alla.

***

Lyons vändning är något av det mest underliga jag tagit del av, där 0-1 blev 7-1 på en dryg halvlek, men jag tror inte ett dugg på uppgifterna om att matchen mot Dynamo Zagreb skulle vara uppgjord.Det är ju inte så att det kroatiska mästarlaget tagit Europa med storm direkt.

Och om inte Ajax felaktigt fått två mål underkända mot Real Madrid så hade det inte spelat någon roll för då kanske den holländska klubben möjligen fixat en poäng, och inte ens Juve-Moggi hade fixat att rigga två Champions League-matcher.

Lägg till att de franska reportrarna på plats i Zagreb var oerhört upprörda över att Lyons startelva skvallrade om att Kim Källströms lag hade gett upp på förhand. Naturligtvis var det så att Lyons spelare fick extra energi när de förstod att Ajax var på väg att förlora.

ANNONS

Men sett till historien om Marseille och fransk fotboll – finns mer om Bernard Tapie här – så fattar jag att konspirationsteorierna poppar upp både här och där. Lägg till att Dinamo Zagreb har egna konstigheter, i cupfinalen 2009.

Beskyllningarna haglade ju även efter Danmark-Sverige i EM 2004 och jag tror inte det var uppgjort heller.

***

Öster kan räkna in Jonas Thern efter HIF:s dribblande.

Publicerad 2011-12-08 kl 14:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto