Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Är det så smart att flytta ett halvår före EM?

Lundhs blogg

Pontus Wernbloom kan dra österut, enligt Telegraaf. Ryska storklubben CSKA Moskva ska vara villig att betala runt 35 miljoner kronor för spelaren vars kontrakt med AZ Alkmaar går ut sommaren 2013. Vilket vore en hyfsad affär, man knappt dubblar stålarna man betalade 2009.

I Wernblooms fall blir det naturligtvis ett lyft ekonomiskt och sportsligt. Pengarna i ryska ligan är större än i Holland och dessutom är CSKA kvar i Champions League och rysk klubbfotboll är på frammarsch, även om det har sina sidor att bo i Moskva och leva i Ryssland.

Fast det är klart att konkurrensen för Wernbloom blir tuffare och han går från att vara etablerad i en holländsk toppklubb till att vara ny och få kämpa om en plats i en rysk toppklubb, som väl knappast överlever kamperna mot Real Madrid i Champions League och då finns bara det inhemska ligaspelet kvar.

Inser att man inte kan välja, men en flytt i januari är aldrig en höjdare och frågan är om det är så tajmat att byta klubb ett halvår före EM i Polen och Ukraina i sommar. Pontus Wernbloom har förvisso ingen plats i den svenska elvan, men han är given i truppen så vida han inte skulle spela alls i vår.

Annons

På ett sätt ska man givetvis tro på sig själv och ta sig an utmaningar, och det är bara att hoppas att det går vägen. Samtidigt är det inte så många mästerskap för en svensk landslagsspelare under karriären, däremot kommer det fler möjligheter att byta klubb. Inte så att han blir dyrare genom att stanna i AZ till sommaren.

Av det skälet hade jag inte heller förstått om Rasmus Elm bytte klubb redan i januari. Särskilt inte till en större klubb med osäker speltid när han är nära en plats i en svensk EM-elva. Därför var det också kanon att John Guidetti stannade i Feyenoord våren ut och ser till att få kontinuitet.

***

Fotbollskanalen Europa dröjer till 29 januari. Den som väntar på något gott…

***

Jack Warner är ingen man att lita på, men nu har både han och Fifa bekräftat att han fick köpa tv-rättigheterna till VM 1998 för en dollar. Bra pris. Även VM-rättigheterna för 2002 och 2006 fick han köpa billigt. Skälet enligt Warner är att han hjälpte Sepp Blatter att piska Lennart Johansson i Fifa-valet 1998 och Issa Hayatoe 2002.

Annons

***

Kastade julgranen på torget. Det låg en massa andra där. Måste vara okej, eller? Skönt var det i varje fall att städa ut den.

***

Kan beundra att en del Bajen-fans är ute på Arlanda och möter nye tränaren Gregg Berhalter. Passion!

***

Landslaget drar till Qatar på fredag och det med två MLS-spelare i bagaget. Adam Johansson och Markus Holgersson flyttar bägge västerut och Johansson ska spela för Seattle och Holgersson i Hasse Backes NY RedBulls. Ett äventyr för dem.

Frågan är om det gynnar landslagskarriären? Jag skulle inte tro det för även om MLS håller kvalitet som är snäppet bättre än allsvenskan så är man i skugga där. Förvisso har MLS gjort spelfritt på Fifa-datum vilket är ett steg i rätt riktning men den har svårt att mäta sig med ligorna i Europa.

Den amerikanska proffsligan må ha fått rubriker för David Beckham, Thierry Henry och Robbie Keane men för de flesta är det en liga där lönen är låg och stjärnorna uteblir. Adam Johansson och Markus Holgersson hade aldrig hamnat i USA om de haft bra erbjudanden i Europa.

Annons

I New York RedBulls var bara sju av spelarna garanterade en lön över en miljon kronor. En miljon kronor. Snittlönen i allsvenskan är 720 000 kronor och då inser man att förutom Henry och Marquez så skiljer det inte mycket lönemässigt med att spela i allsvenskan och i MLS.

Malmös nyförvärv Erik Friberg gick som Bosman till MLS och Seattle och hans garanterade lön var 750 000 kronor. Det är tätt över snittet i allsvenskan och jag är övertygad om att det var ett skäl till att han vände hem igen, och han tjänar säkert bättre i MFF än han hade gjort i Seattle.

***

Ser fram emot Qatar och en resa med landslaget för en start på våren 2012 som ska kulminera i Kiev i juni. Finns det några EM-spelare med i landslaget? Förutom Anders Svensson, Tobias Hysén och Pär Hansson är det ganska tunt, men Mathias Ranégie, Ivo Pekalski och Jiloan Hamad kanske kan överraska. Och även Oscar Hiljemark, Niklas Hult och Victor Claesson är spännande.

Annons
Publicerad 2012-01-07 13:12

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto