Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Touchdown, Doha

Snön föll på Arlanda när Qatar Airways flight 80 rullade ut från gate 66 och tog sikte på solen och värmen sex timmars flygresa bort. Och det sved inte direkt att precis kliva av på flygplatsen i Doha och känna 14-15 plus i luften trots att det är en ”kall kväll i öknen” och se fram emot en träning i solsken lördag förmiddag.

Även om det kändes gammaldags att bli hämtad i buss och bli slussad till flygterminalen. Passagerarna i förstaklass och business fick åka limousin. Här i Qatar lever klassamhället ända ut på plattan. Nu väntar bilfärd till tornet där vi ska bo under tiden i Doha, och bilderna på hemsidan lovar gott…

ANNONS

Landslaget bor på annat hotell nära flygplatsen och förbundskapten Erik Hamrén har tagit med sig 21 spelare för att vaska fram fynd till landslaget, och då främst med tanke på framtiden och inte sommaren EM-slutspel. EM-truppen är i stora delar satt och i allsvenskan finns ingen Tomas Brolin likt det gjorde 1990. Tyvärr.

Enbart en renodlad anfallare finns med, i form av Tobias Hysén, efter att Mathias Ranégie tackat nej av personliga skäl, och MFF-anfallaren befinner sig istället i Mexiko. Känns som tunt men det är klart att U21-besättningen är mestadels utomlands (John Guidetti, Samuel Armenteros, Rasmus Jönsson) och få i allsvenskan är bra nog.

Fast man får inte glömma att efter EM i sommar kommer säkerligen en del profiler sluta i landslaget och det kommer att bli öppningar. Det kan emellanåt gå väldigt snabbt i fotboll och det viktigaste för spelarna som är i Qatar är att de gjort sin hemläxa och tränat inför resan, och sedan är vassa på träning.

ANNONS

En spelare som Anders Svensson var med landslaget i La Manga i början av år 2000 men han var aldrig riktigt aktuell för EM-slutspelet i Belgien och Holland. Däremot var han med från start när VM-kvalet gick i gång på hösten och gjorde 1-0 borta mot Azerbadjzan.

Efter det har han vart med i närmare tolv år i landslaget. Vem tar det klivet? Hult? Hiljemark? Claesson? Jansson? Backman? Ja, det finns en hel del spelare som har kvaliteter och potential att växla upp.

***

Det går bra att flyga fredagen den 13:e.

***

Harry Redknapp och hans Tottenham håller på att göra det otroliga – att utmana Manchester United+City i den absoluta toppen av Premier League. Förr kunde man skratta åt ”Harry Houdini” och hans vilda köpande och säljande, men under tiden i Spurs har han visat sig kunna bygga lag och även om klubben har resurser är det långt från de riktigt stora klubbarna.

ANNONS

Inte nog med att Spurs utmanar, fotbollen är ganska spektakulär och underhållande. En enorm rörelse och högt tempo kombinerat med teknik och kreativitet. På ett sätt lever man upp till klubbens myt om spelet är prioriterat, och nu ger det även resultat.

Om det räcker? Ja, det går inte att räkna bort Tottenham som tagit mest poäng i Premier League om man räknar bort de första omgångarna – då City och United körde över Tottenham.

***

Saknar Alexander Milosevic här. Ja, jag vet att han blev skadad, men han hade förtjänat en plats här.

***

Vi kör naturligtvis Fotbollskanalen On Tour med start söndag – håll koll på sajten.

***

Som agnostiker är det fascinerande att se troende muslimer gå ner på en matta och be i rikting mot Mecka. Tre man trängde in sig i pentryt och gick ner på mattorna under den långa flygningen till Qatar.

ANNONS

***

Osäker om Glasgow Rangers är rätt för Mervan Celik? Tuff liga att göra sig gällande i.

***

Carl-Gustaf von Rosen, Gryningspyromanen, Mutskandalen på SL, Palme-mordet, Gizmondo och Sveriges flathet under andra världskriget. P3 Dokumentär är alltid lärorikt och under flygresan hade jag två nedladdade avsnitt.

***

Jag kan förstå om Astrit Ajdarevic är frustrerad som blev överhoppad av både Erik Friberg och Simon Thern.

***

För 60 år sedan bodde 25 000 personer på halvön som i dag är Qatar och de levde som beduiner med får och kameler eller som pärlfiskare vid kusten. Efter stora fynd av olja och gas har landet världens högsta inkomst per invånare.

Det bor nu 1,7 miljoner i landet som är av Skånes storlek och uppbackade av rikligt med gästarbetare så är det ett behagligt liv som gäller för Qatars medborgare. Även om landet har obegränsat med pengar är det surrealistiskt att man ska hålla i VM 2022.

ANNONS

***

Nostalgitrippen av att läsa ”Svår, Svårare, Ekwall” och de målande beskrivningarna från olika resor och mästerskap gör att känslan av saknad växer.

Inte heller foto-Soffan som alltid är en klippa är med på resan. Upp till Niklas Jarelind, Rasta-Danne och dubbel-Anders att kliva in.

***

Hårda straff för att ta in alkohol i Qatar men med skön dubbelmoral är det fritt blås på de flesta hotell i Doha. Qatar Airways meddelar att man vid ankomst ska ta en nattfösare på Bubbles on Two at Ramada Plaza eller på Crystal LoungeW. Tror vi hoppar det, det är nya tider i journalistskrået.

Publicerad 2012-01-13 kl 22:07

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto