Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Skönt att någon vågar såga valprocessen - synd att det är för sent

Mycket är förbjudet är på fotboll i Qatar, eller rättare sagt det mestaoch den här skylten sitter vid entrén till Al-Gharafa-stadion.

***

SEF-basen och tillika Elfsborgs ordförande Bosse Johansson gick i dag in och sågade upplägget kring valet av en ny ordförande efter Lars-Åke Lagrell. Johansson kritiserade hemlighållandet och att ingen får reda på vad kandidaterna vill och inte vill i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Förvisso är det liknande synpunkter som avhoppade, och nu eventuellt påhoppande kandidaten, Lars-Christer Olsson haft, men till skillnad från Olsson så har Bosse Johansson en starkare bas i svensk fotboll. Däremot är det ju så att Johansson är för sent ute och dessutom är det ingen hemlighet att han vill ha Lars-Christer Olsson.

ANNONS

Ändå är det på tiden att någon i ledande position ryter till. Visst är det som Lars-Åke Lagrell säger, att om man är missnöjd så får man lägga ett förslag, men det kan också handla om att det är uppenbart att processen är för sluten och tillknäppt, och att få egentligen vet vad kandidaterna står för.

Ta bara Karl-Erik Nilssons utspel om att inför en Robin Hood-modell i svensk fotboll, där de stora klubbarna ska dela med sig till de små. Jag undrar om Malmö FF och IFK Göteborg, vars gamla pampar Bengt Madsen och Gunnar Larsson gjort allt för att Nilsson ska bli vald, verkligen står bakom det förslaget.

Jag hade velat se en öppen debatt, varför inte en tv-debatt, mellan kandidaterna och där de verkligen kunde berätta om sina visioner för svensk fotboll. Kliva fram i ämnen som talanger, arenor, elitklubbar, allsvenskan i Europa, landslaget, damer vs herrar, juniorer, 51-procentsregeln och så vidare.

Istället sitter Börje Sandgren och några till och samlar in intryck från olika distrikt och organisationer inom svensk fotboll och sedan är det ett stängt köpslående mellan några få människor. Dessutom kan några ledare också stänga ner demokratin helt inom svensk fotboll i det perspektivet att ingen egentligen vet vad den nye ordföranden står för.

ANNONS

I valet av de som fanns var Lars-Christer Olsson min kandidat, men han är inte hundra för han stöter sig med en del och helst hade jag velat att någon mer utifrån skulle komma in, en person utan för många bindningar och kopplingar till de andra i familjen fotbolls toppskikt.

Bosse Johansson vill tyvärr inte, annars hade han varit perfekt. Det jobb han gjort med Elfsborg och nu gör med SEF är precis det SvFF hade behövt. Det hade behövts en styrelse som lade fast stategin och sedan en vd och en radda proffs på olika områden som skötte själva arbetet.

Om svensk fotboll ska lyfta på flera plan så måste organisationen moderniseras. SvFF o Co måste lyftas från tidigt 1990-tal och in i 2012 i ett huj och det betyder att många i dagens blazerbrigad inte hade fått likadana uppdrag, och det är därför de håller emot och vill att Karl-Erik Nilsson ska komma in och låta det vara “buisness as usual”.

I kväll har valberedningen möte och det är garanterat så att man kommer att slå fast att Nilsson är kandidaten och allt talar för att det blir totalt tyst fram till att han väljs på årsmötet i mars. Därefter får medlemmarnas i Sveriges största idrottsrörelse reda på vad han vill göra med svensk fotboll.

ANNONS

Det låter mer som Nordkorea än som en öppen och demokratisk process. Bara för att alla andra idrotter och föreningar kör på samma sätt betyder inte att det är rätt. Ta bara att en del ledande socialdemokrater ifrågasätter sitt system, som är uppbyggt på liknande sätt och efterlyser öppenhet.

***

Jag erkänner. Jag ljög på twitter om att qatarierna målat om arenan i blått och gult inför matchen mot Bahrain. Den var sådan.

***

A-landslaget hade ledig eftermiddag i Doha och det talades om shopping. Spännande.

***

Läser i Aftonbladet att John Guidetti tycker det ger mer att spela i holländska ligan än att möta halvdant motstånd i Qatar. Visst, det är inte dumt att spela i Feyenoord och att göra det så bra som han men det är inte heller fel att åka på turné med landslaget och lära sig Erik Hamréns upplägg, spelsystem och så vidare.

Bladet lyfte fram fem spelare i dagens landslag som nått dit utan att ha varit med på en vinterturné. Men jag skär ner det till fyra för Zlatan Ibrahimovic var med på en samling med framtidslandslaget i Småland i januari 2001 och debuterade då i A-landslaget mot Färöarna och hoppade in mot Finland.

ANNONS

Färöarna är nog sämre än Bahrain som Sverige möter i morgon och det har gått rätt bra för Zlatan, Kim Källström, Christian Wilhelmsson och Kennedy Bakircioglü och en del andra som var med på de landskamperna mot halvdant motstånd.

Att sedan landslaget drog på ännu en turné 2001, till Bangkok och Thailand, och att Zlatan Ibrahimovic inte platsade där men Kim Källström fick följa med efter att nuvarande TV4-experten Anders Andersson tackat nej på grund av skada är en helt annan sak.

De fyra som gått hela vägen utan en vinterturné är Olof Mellberg, Sebastian Larsson, Martin Olsson och Jonas Olsson och naturligtvis är det så att om du är bra nog når du dit oavsett om du varit på en vinterturné eller inte, men jag är rätt övertygad om att de här resorna har en del i att Sverige gått till så många mästerskap sedan 1998.

Jag ser gärna att John Guidetti blir nummer fem i den listan till EM i Ukraina i sommar, för om han håller den här formen är det inget snack om att anfallaren bör ta en av de sista tröjorna i Erik Hamréns trupp, och sedan kan vi strunta i hur folk tar sig till landslaget.

ANNONS

***

Ryktas om att landslaget ska ut i öknen på torsdag. Skönt om de får se annat än affärer när de är lediga.

***

Startelvan blev den vi i Qatar kunnat läsa ut på landslagets träningar. Pär Hansson – Adam Johansson, Pontus Jansson, Niklas Backman, Erdin Demir – Anders Svensson, Oscar Hiljemark – Jiloan Hamad, Stefan Ishizaki, Niklas Hult – Tobias Hysén.

Mycket Elfsborg på mittfältet och mest spänd är jag på att se Oscar Hiljemark bredvid Anders Svensson och Pontus Jansson i backlinjen. Just Hiljemark gjorde ett oerhört imponerande intryck som person när jag intervjuade honom. Målmedveten. Driven. Fokuserad. Utan att vara pushig. Tänk bara att han var delaktig i att Elfsborg nobbade bud på upp emot två miljoner euro.

***

Erik Hamréns kostguru Henning Svendsen går hårt åt onyttigheterna på landslagets hotell. Croissanter, muffins och en del annat gott åker bort efter att han ingripit. Mindre populärt.

***

Kan värvningen av Rami Shaaban var Sveriges sämsta affär någonsin? Eller finns det någon annan? Quirinho? Oavsett så har målvakten spelat klart och blir nu extremt välbetald scout och assistent till målvakstränaren. Deppigt och dyrt slut för en gammal landslagsmålvakt.

ANNONS
Publicerad 2012-01-17 kl 16:18

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto