Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Laudrups assistent berömde Hiljemark

Se Qatar-Sverige på måndag 14:00 svensk tid.  På TV4.

***

Fotbollskanalen On Tour vilar inte och vi snackar defensiva mittf’ältare, äldre vs yngre och beskriver vår tillvaro i Qatar som rena öken…och det i öknen:

Fotbollskanalen%20on%20tour%20med%20mittf%C3%A4ltsspecial:%20%22Zlatan-klass%20p%C3%A5%20Svenssons%20ilska%22

***

Ett 20-tal svenskar som bor i emiratet var på den svenska träningen och där är Erik Hamrén vass. Bilder ihop med spelare och vänlighet.

***

Bröd och skådespel i Qatar? I dag spärrade de av vägen vid Dohas strandpromenad och lät en av Ferraris F1-kärror ta några vändor där emellan.

***

Vi besökte en ligamatch i Qatar Stars League där gamle Öis– och MFF-brassen Afonso Alves spelade för Al Rayyan och hans lag hade inga problem att slå Al Kharaitiyat med 4-1.

ANNONS

Kvaliteten var minst sagt blandad men i Afonsos lag fanns spelare av hög klass, däremot var det inte bara ojämnt mellan lagen utan även inom lagen. En del av spelarna var riktigt svaga och hade knappast gått in i superettan, men Al Rayyan hade legat i topp i allsvenskan.

Afonso satte ett mål och blixtrade till men brassen är långt i från den form som tog honom till Brasliens A-landslag, men det är kanske inte konstigt. Ålder, skador och mättnad kan dra ner på draget hos de flesta, nu handlar det om att lada pensionskontot.

För någon inspiration av inramningen på arenan fick han inte. Minst sagt fattig. Även om den lilla Al Rayyan-klacken dansen på bra kan det inte ha varit mer än ett par hundra åskådare inne på Al Saad Sports Club som tar 15 000. För övrigt där Sverige möter Qatar på måndag.

ANNONS

Bäst var att speakern påstod att det var 1390 åskådare. Inte ens i den inhemska pressen får ligan någon uppmärksamhet. I dagens tidning fanns en bild och en bildtext från en annan ligamatch, men det är fullt pådrag om ligorna runt om i Europa. Men det är väl något shejkerna roar sig med och det är väl inga större summor för sådana killar.

Vi hade ingen ackreditering men med ett gammalt presskort från 2004 kom jag, Dubbel-Anders och Jarelind hela vägen in till pressläktaren, VIP-läktaren. Där var det sköna shejkfåtöljer och en service värdig en bättre restaurang. Den vänlige Aleksandr från Makedonien (på bilden nedan) serverade oss mycket gott.

***

Efter träningen på lördagen kan man läsa ut följande startelva mot Qatar: Johan Dahlin – Emil Salomonsson, Markus Holgersson, Mikael Dyrestam, Erdin Demir – Anders Svensson, ???? – Jiloan Hamad, Victor Claesson, Jimmy Durmaaz – Tobias Hysén.

ANNONS

Osäker på om Oscar Hiljemark eller Erik Friberg får chansen från start eftersom det bara är 18 utespelare så körde man inte med fullt manskap på ena sidan, men om jag hade bestämt hade Hiljemark fått en ny möjlighet efter den strålande debuten.

Annars är det rätt väntade skiften och det överraskar inte att Simon Thern och Karl-Johan Johnsson och möjligen även Erik Friberg inte får starta några matcher. Däremot kommer Thern säkerligen få hoppa in och debutera, och därmed slå pappa Jonas Thern som var 20 när han debuterade i A-landslaget.

***

Många brassar och spelare från afrikanska länder i Qatar. Men inga svenskar efter att Christian Wilhelmsson åkt tillbaka till Saudiarabien igen, och väldigt ont om spelare från Europa. Förklaringen jag fick av en fransk agent som var på plats när Al Rayyan med Afonso Alves spelade var att man anser att brassar och olika afrikaner har mycket lättare att anpassa sig till det speciella livet i arabvärlden.

ANNONS

Afonso trivs i Qatar, vilket ni kan läsa i intervjun med honom, och efter segern tog han emot hyllningar från några barn till någon i Al-Rayyans klubbledning. De var imponerade av brassens coola fotbollsskor, och jag gissar att deras pappor har råd att tjacka dem några liknande: 

***

Michael Laudrups assistent Erik Larsen var på den svenska träningen i dag. Den tidigare danske spelaren jobbar med Laudrup och senast var de i Mallorca och när de inte har någon klubb så åker Larsen runt och scoutar spelare och förkovrar sig inom fotboll.

En spännande man med raka åsikter (typiskt danskt) och det var lärorikt att höra hans syn på fotboll och talangutveckling. Han berömde Oscar Hiljemark för sättet han agerade på planen, och då även utan boll.

Dessutom ska Larsen hjälpa Odense att scouta spelare, så om några från dagens svenska trupp dyker upp i den danska klubben så kan man misstänka att Erik Larsen haft något med det att göra. Dansken reser åtta månader om året när inte Laudrup är tränare i någon klubb.

ANNONS

***

Efter att ha ätit på restaurang Wok Mee kväll efter kväll på vårt hotell i Doha, en stad som ger ett heldött intryck och där det inte sprakar av krogar, så gav vi oss på jakt efter annan restaurang. Fick tipset om Sheraton och letade oss till slut dit, men det är bara så att INGEN promenerar i huvudstaden, och på hotellet såg de förvånade ut när vi kom till fots.

Väl inne i ett rätt udda och mäktigt hotell så testade vi först ett arabiskt ställe högst upp men en blick på menyn och ett snabbt överslag gjorde gällande att det handlade om minst en njure att gå loss där. Fick bli den udda puben i källaren istället.

Jag hade glömt passet (ett måste på ställen där de serverar sprit) och dessutom satt det en skylt om bara kvinnor och par i kväll, men hinder är till för att passeras. Den engelska managern som var som tagen ur “Lock, Stock and two Smoking Barrels” gick oväntat nog att resonera med.

ANNONS

Vi blev insläppta och slapp till och med att lösa medlemsskap, vet inte om han trodde vi var med i det svenska landslaget eller om han hörde rätt när jag sa att vi var i Qatar med det svenska landslaget. Om han såg oss som två par eller kvinnor låter jag vara osagt.

Väl inne möttes vi av ett coverband som matade på med “Highway to Hell”…kanske Allah som varnade muslimerna som var där och drack? Ja, ja, det blev ett bord i den rökiga puben och jag gick på lax med dillstuvad potatis – fick ett sådant sug efter den typen av mat efter en vecka här – men det ska man inte äta på en falsk engelsk pub i källaren på ett hotell i Qatar.

Fast ölen den var god, så det var ett plus.

***

De bygger häftiga hus i Doha:

 

Publicerad 2012-01-21 kl 14:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto