Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Så ska Qatar värva ett VM-lag till 2022

Berättar en del i lördagens Fotbollskanalen On Tour om hur Qatar ska få fram ett VM-lag i världsklass till VM 2022 och programmet, som även innehåller en genomgång av de offensiva mittfältarna i landslaget, kan ni se här:

Fotbollskanalen%20on%20tour:%20Med%20Qatars%20vansinniga%20VM-planer

Mer fakta om Aspire Academy, som Qatar-projektet heter och som många tror ska användas för att ta fram ett slagkraftigt landslag till Qatar till VM 2022. Pengar är som ni vet inget problem i det lilla emiratet och redan i dag har man närmare 7000 anställda. Scouter. Tränare. Kostexperter. Och så vidare.

ANNONS

Inga kostnader sparas. Vi talar om cutting edge på alla områden och alla från Pep Guardiola till Lionel MessiZinedine Zidane och Alex Ferguson har varit på plats och tagit del av utbildningen och möjligheterna som det lilla emiratet skrapat ihop. VM 2022 är bara en del av den satsning på idrott som Qatar gör.

Det är inte heller så att man ska träna upp de 3-400 000 medborgarna i landet, utan snarare värva in utländska talanger som ska vara grunden till landslaget i VM 2022. För värdarna i Qatar vill inte bara erbjuda det mest spektakulära VM-slutspelet utan även visa att man kan ta upp kampen med de stora länderna.

Man har under namnet Aspire Football Dreams startar akademier i 15 länder i Sydamerika och Mellanamerika (Paraguay, Guatemala och ett par andra länder) i Afrika (Mali, Senegal, Kenya, Rwanda, Tanzania och så vidare) samt i Asien (Vietnam och Thailand). Från 6-700 000 unga talanger väljer man ut ett 20-tal som får komma till Qatar och få den yppersta fotbollsutbildningen man kan få.

ANNONS

Qatar-projektet seglar under en välgörenhetsflagg men många kritiker är naturligtvis undrande till att man bara dammsuger fattiga länder på fotbollstalanger och ofta bara 12, 13 eller 14 år gamla. På ett sätt en fantastisk chans, samtidigt ett cyniskt utnyttjande av många ungas drömmar. Ingen lätt ekvation.

Spelarna får förutom utbildning även 5-7000 dollar i månaden under tre år och även deras familjer får betalat för att deras barn kommer till akademien i Qatar. Officiellt säger Qatar att man inte har en tanke att använda spelarna för att få ihop ett landslag, men landet har en historia av att värva utländska medborgare till sina landslag.

Kinesiska schackspelare, bulgariska tynglyftare, brasilianska fotbollsspelare och kenyanska löpare har alla blivit qatarier, trots att det nästan är omöjligt. För att jag en ska komma i fråga för att få qatariskt medborgarskap behöver jag bo i Qatar, snacka arabiska och avsäga mig mitt svenska medborgarskap.

Fast, det finns ett undantag och det är att Emiren har fritt blås och konstigt nog har de medborgarskapen gått till idrottare som kan leverera framgångar.

ANNONS

Tanken med Fotbollsdrömmarna är säkert att kunna vaska fram en ännu större talangpool och på så sätt få talanger från andra länder att spela i Qatar och på så sätt vässa landslaget. Inga kostnader sparas när man ordnar 50 000 matcher runt om i världen (ja, mest i fattiga länder så klart) och på så tar fram de bästa av de bästa.

När man drog i gång det 2007 så kom talangerna i Aspire till en ungdomsturnering i Nordirland och i finalen krossade Aspires afrikanska ungdomar Manchester Uniteds talanger med 5-1. Framgångarna har fortsatt för de vassa talangerna som vaskas fram från ett 15-tal länder.

Naturligtvis kan man som ung talang på plats i Qatar inse att en karriär i Qatars liga och/eller landslag lär innebära att man säkrar sin ekonomi för en lång ti framöver. För de styrande på Aspire kommer kanske inte behöva be fattiga talanger om att spela för Qatar, de kommer fatta själv var sedelbuntarna finns.

Här kan ni se ett CNN-inslag om Aspire:

[youtubeplay id=”rx20-QngrJw” size=”large”]

ANNONS

Qatars styrande har inte sparat något kring Aspire Academy dit även andra idrotter kan komma och träna och verka. Man har byggt ett helt område med anläggningar, Aspire Zone, och den största inhomhusarenan i världen.

***

Besökte W i Doha för att käka middag och det är där man klubbar i huvudstaden, enligt Kentaro-Doris. Bilparken som rullade in vid midnatt när vi lämnade efter tonfisktartar, burgare med brie, tryffelmajonäs och sparris och en mjuk chokladbomb med glass var imponerande.

Tydligt att det skulle gå en del skumpa bakom skranket när vi åkte hem till vårt torrlagda hotell och gick till sängs. Det är andra tider nu. Inte som när Olle Nordin 1990 tog sitt landslag till ett torrlagt emirat i Förenade Arabemiraten och en mäkta upprörd profilerad journalist rasade mot SvFF med orden: “Det hade aldrig hänt på Tore Brodds tid.

***

I dag toppade Gulf Times tidningen med att en F1-bil kört tio varv längs strandvägen. Shells direktör för berätta hur viktigt oljebolaget är för Qatar och att man gärna bjuder på motorshower. Heja. Håkan Juholt? Nej, han fanns inte med i dag heller.

ANNONS
Publicerad 2012-01-22 kl 09:02

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto