Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Så rankar jag de allsvenska lagen

Djurgården hotar att nobba Stockholmsarenan. Skälet stavas naturligtvis pengar, och den lilla och trånga sektorn av 08-fotboll vet alla att AIK gjorde ett klipp när man spelade ut Nationalarenan vs Stockholmsarenan. Det klirrade till i Solna.

Frågan är om Djurgården har någon reell tyngd i sitt hot? Är det Nationalarenan som är ett alternativ. För att bygga eget är ju mer eller mindre dött, och utan något att hålla som hot så är det svårt att brotta loss pengar från Anschutz.

***

Fan, jag trodde inte de filmade på 1970-talet:

[youtubeplay id=”eaGLlHmYqOY” size=”large”]

Men Leeds filmade i varje fall inte. 😉

ANNONS

***

Island och Serbien är EM-genrepen. Finns många teorier om vad som är bra och inte, men jag lutar mig mot Fredrik Ljungberg som alltid propagerade för att möta motstånd i världsklass.

Island är inte direkt nära den nivån, till skillnad från serberna som kan vara där i sina bästa stunder men lär vara rätt omotiverade nu, och även om det finns en kittling kring Lars Lagerbäck räcker inte det för mig.

***

Turerna kring Carlos Tevez lär hålla på ända till transferfönstret drar igen på tisdag.

***

På söndag 23:15 är Fotbollskanalen Europa tillbaka i TV4. Ni är inte ensamma om att ha längtat.

***

Nyss hemkommen från Qatar och verkligheten pockar på. Vinter, snö, kyla och allsvensk träningsfotboll. Om två månader är lagen i gång igen och så här rankar jag gängen just nu:

1 IFK Göteborg

Håkan Mild har haft plånboken i arbete och har sett till att målvaktsoron är lugnad, backlinjen något stabiliserad och även en kreativare spets framåt. Ja, Mikale Stahre slash Micke Mourinho får leva med Real Göteborg oavsett om Nordin Gerzic kommer eller ej.

ANNONS

2 Elfsborg

Landslaget visade i Qatar att det finns spelare så det räcker och blir över på Elfsborgs mittfält. Jörgen Lennartsson får en svår uppgift att hålla alla nöjda, och truppen är fortfarande för stor, och bakåt finns som vanligt frågetecken. Sedan handlar det om att se till att ordna trepoängare på bortaplan utan att för den skull behöver vara vackert spel. Blir även intressant att se vilken roll Anders Svensson får.

Malmö FF

Wilton är till slut på plats och han är fortsatt viktig och MFF och Norling måste få honom att tagga till för ett sista år. Inget snack om att MFF har ett riktigt vasst lag över hela planen, från Johan Dahlin till Mathias Ranégie. Allt annat än toppstrid är ett fiasko.

4 AIK

Även om Banguras är borta så har AIK klarat silly season väl och bakåt är man starkt. Sedan hänger det på att  Celso Borges är ett så starkt nyförvärv som många tippar, och inget talar för att klubben inte slår till med ännu ett nyförvärv innan fönstret går igen.

ANNONS

5 Helsingborg

Dubbelvinnarna är en bit i från fjolårets trupp och Jesper Jansson har inte haft det rätta flytet i värvandet. Lägg till stöket mellan tränarna och både spelare och sportslig ledning. För inte kan HIF återigen trotsa naturlagarna och bara sälja och sälja och fylla hålen. Jag tror inte det går, och man måste minst ha in en stark mittback, och helst en anfallare till.

6 Gais

Wanderson blev inte såld till det pris klubben krävde och nu får man låna upp tre miljoner kronor till för att han ska stanna. Dessutom har man kryddat med en del udda värvningar som Peter Ijeh. Sett till vad Alexander Axén och Mats Persson fick ut av ett rätt udda manskap i fjol så kan det blir bra, men kanske inte riktigt lika bra när flera konkurrenter vässat laget.

7 Kalmar FF

Nanne Bergstrand och Kalmar visar nu en större vilja och ambition när man bjuder på David Elm. Med kassan förstärkt av AZ-miljoner (Mathias Johansson) så kan det bli ny framstöt för att vässa laget. Basen finns där sedan tidigare, det handlar om att hitta rätt spetsar och man har shoppat både i utlandet och i Ängelholm, och det kan räcka en bit, men ska man nå 2008-höjder måste man hitta en riktig poängspelare.

ANNONS

8 IFK Norrköping

Ex-HBK:aren Andreas Johansson kan mycket väl vara årets värvning. Nej, det är ingen spektakulär spelare men precis den stabiliteten som Norrköping saknade under fjolåret då man gick som en berg-och-dal-bana i allsvenskan. Även om man fortfarande hade behövt få in en vassare målvakt så ger IFK redan ett stabilare intryck.

9 BK Häcken

Hade ett tungt augusti när man sålde Ranégie och Chibuike även om det trillade in många miljoner och man ändå hängde med fram till en femteplats. Visst är Andreas Drugge en klassvärvning för klubben men det är inget snack om att man hade behövt få in fler offensiva krafter för att kunna hota högre upp i tabellen, vilket väl är målet.

10 Gefle IF

Per Olsson är inget annat än en allsvensk Midas där allt han rör plötsligt håller allsvensk klass. Ta bara Olof Mård eller Jakob Orlov och sedan en hel rad andra spelare innan dem. Varje år tror man att Olsson tappat förmågan, varje år visar det sig att han har den kvar. Även om man tappat en del ryggrad (Theorin och Chibsah) så kanske det är Alexander Faltsetas som är nästa fynd.

ANNONS

11 Örebro SK

Ännu så länge är Nordin Gerzic kvar i ÖSK men det senaste året har klubben åderlåtits hårt och ersättarna har inte hållit riktigt samma nivå. Jag förstår de ÖSK-fans som både är oroade och irriterade men har också förståelse för en klubbledning som inte vågar riskera klubbens ekonomi. Sixten Boström har en styv uppgift framför sig.

12 Djurgården 

Magnus Pehrsson har mest fått nej under silly season och har fått förlita sig på en del spelare som blivit över i andra klubbar (Ricardo Santos, James Keene, Andreas Dahlén). Behöver inte vara fel om han får ihop dem till en enhet som vill visa vad de kan, men 08-klubben ser inte ut som ett blivande topplag vid första anblicken.

13 Mjällby AIF

Peter Swärdh har det inte lätt. Efter två år i allsvenskan så har man blivit av med många tongivande spelare. David Löfquist och Jesper Westerberg är försvunna och Tobias Grahn och Patrick Osiako lär gå samma väg. Mer måste ske för att Mjällby inte ska behöva slåss för att överleva.

ANNONS

14 GIF Sundsvall

Rejäla omstöpningar har gett Sören Åkeby mer makt. Ännu har han inte fått den riktiga kraften till nyförvärv som kan lyfta klubben för man tappade ju Engblom, men det finns tid för Giffarna att ladda på mer – vilket man behöver.

15 Åtvidaberg

En stark säsong i superettan gav nytt besök i allsvenskan. Ännu så länge har man kunnat behålla majoriteten av spelarna, bland annat skyttekungen Magnus Eriksson, men Kristian Bergström blir inte yngre och även om Andreas Thomson är skicklig är det tveksamt om laget räcker.

16 Syrianska

En bragd i fjol när klubben hängde kvar men sett till hur man förlorat spelare och brottas ekonomiskt så får man svårt att upprepa den. Det är rejäl uppförsbacke när så många spelare ska ersättas – och dessutom spelas in. Vore nästan en ännu större bragd att hänga kvar även 2012.

ANNONS
Publicerad 2012-01-27 kl 16:42

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto