Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Avslagen silly, men glöm att festen är över

Så kan man också protestera mot att ens dotter inte får jobb på Ryan Air:

Själv vill jag kedja mig vid Leeds-ägaren Ken Bates drinkvagn.

***

Nej, det sista dygnet av transfers på de flesta marknader nådde inte samma galna höjder som för ett år sedan då Fernando Torres stack till London och Liverpool vevade in Luis Suarez och Andy Carroll och bara klubbarna i Premier League eldade upp närmare två och en halv miljarder kronor på nya spelare.

Under gårdagen höll Premier League i lädret och det stannade av på runt 700 miljoner kronor. Även storklubbarna i serie A och La Liga bromsade och det handlade mer om lån eller inga affärer alls. Ja, ja, det är kanske Uefa:s nya regler med en slags elitlicens som sätter in, men den borde satt in för länge sedan i så fall eftersom alla värvningar efter juni 2010 räknas.

I går blev det ingen flytt för Carlos Tevez utan han får gnugga på i Manchester om han inte vill flytta till Ryssland vars fönster är öppet till 28 februari – så Arsenal-fansen som vill bli av med Andrej Arsjavin behöver inte ge upp. Anzhi Makhachkala har tid på sig att köpa ryssen.

Fast jag tror inte att köpfesten är över bara för att det blev en dipp 2012. Glöm inte att i januari 2010 handlade man bara för 320 miljoner kronor och det hette att galenskaperna var över eftersom fram till juni 2010 kunde man köra på som om det inte fanns en morgondag, men marknaden slog nya rekord ett år sedan och bara i England gick sju spelare för över 175 miljoner kronor.

Naturligtvis tvingar Michel Platinis nya regelverk klubbarna att fundera ett varv extra hur man ska generera intäkter för att klara sig undan att man inte får backa hur mycket som helst framöver, men glöm inte att Manchester City redan hittat vägar att få till sponsring av arenan och det kommer fler.

Chelsea redovisade att man hade minskat sin förlust för 2010-11 till drygt 700 miljoner kronor jämfört med 770 miljoner året före, och det på en omsättning på 2,4 miljarder kronor. Ja, ni läste rätt, klubben backar alltså med nästan en tredjedel av sin omsättning. Sjukt, var ordet.

Under de första tre åren (2012-14) får klubbarna backa en halv miljard, de tre följande åren handlar det om totalt 300 miljoner. Ja, det är en begräsning jämfört med hur många klubbar kört på, men i England räknar Premier League med att höja tv-intäkterna med 60 procent den närmaste treårsperioden, och då tog man in 35 miljarder kronor 2010-13.

Dessutom har vi inte sett hur Uefa ska hantera reglerna. Vem vill se ett Champions League utan de stora klubbarna och de stora stjärnorna? Lätt för Platini att vara tuff i förväg men det är lång väg att vandra innan det är slut på köpfesterna. Fotbollen är galen och lär så förbli inom överskådlig framtid.

***

Lee Bowyer är mest varnad sedan Premier League drog i gång. 99 gula kort. Stort.

***

Undrar om inte Harry Redknapp åker in med tanke på miljonerna i Monaco? För även om han knappt är läs och skrivkunnig verkar han ha svårt att ta sig ur den härvan.

***

SEF:s nye vd Mats Enquist kommer från golfvärlden och ska nu driva igenom förändringarna som svensk elitfotboll behöver. Fast han kunde behövt en bättre start än att SEF:s ordförande Bosse Johansson hoppade av hastigt och mindre lustigt.

Om inte Johansson kan dra i trådarna rätt ordentligt är SEF alldeles för splittrat och det är en sak att enas om en vision på papper, en helt annan att verkligen driva igenom förändringarna och se till att de får effekt. Är rädd att Enquist knappt hinner sätta sig in i verkligheten innan det är över.

Många tror fortfarande på att förre Uefa-vd:n Lars-Christer Olsson, som arbetat med visionen, kan kliva in som oberoende ordförande i SEF och därmed ge kraft till förändringsprocessen. Jag tror att det hade varit ett bra alternativ men är osäker på om Olsson verkligen nöjer sig med “second-best” efter att Karl-Erik Nilsson vunnit SvFF-striden.

***

En del kritiserar Henrik Larsson för att han tyckte att John Guidetti kanske skulle fokusera på att ligga lågt och dunka in mål. Förstår inte det, Larsson gör ju bara en Guidetti och svarar ärligt vad han tror är bäst. I det fallet är det fel, men i Guidettis är det rätt. Eller?

***

Niklas Bärkroth till Benfica. Även om han hamnar i Lieira. Onekligen i klass med Marcus Olsson till Blackburn. Fast det är en sak att gå till klubbar, en helt annan att lyckas och få speltid. Naturligtvis fattar jag att de tar chansen, men det är långt i från hemma.

Sedan fattar jag inte upplägget när Parma värvar David ”Löken” Löfquist och lånar ut honom direkt till Gubbio i serie B. Något skeptisk till den typen av Hallenius-affärer och man undrar vad som driver dem?

För det är tydligt att Parma inte tagit in Bosmanfallet Löfquist för att satsa på honom utan det handlar om handel. Knappast det optimala för en spelare som vill framåt och uppåt, men kanske bra för alla som handlar.

***

Ken Bates? Vad har jag och alla Leeds-fans gjort för att förtjäna den dåren? Nu under 20 000 på Elland Road och så sänker en serbisk jätte Yorkshires stolthet.

[youtubeplay id=”N_EAraEC67Y” size=”large”]

 

Publicerad 2012-02-01 kl 11:17

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons