Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Vad har Håkan Mild käkat?

Pontus Farnerud är nu klar och Real Göteborg är verklighet. Mittfältaren valde bort AIK, Nordsjälland, Rosenborg och Club Brügge och AS Monaco för att spela allsvenskt. Sett till att han lämnade svensk fotboll utan att ha spelat mer än allsvenskt kval (Landskrona förlorade mot Trelleborg 1998 och då nobbade han Blåvitt för Monaco) så lockade allsvenskan.

Alla fattar nog att det inte är pengarna som lockar honom till Real Göteborg, eller åtminstone inte bara, utan det är suget att spela i allsvenskan. Att han sedan går till en klubb som rustar för SM-guld bidrar garanterat. Sedan är det hyfsat nära Landskrona där en del släkt bor.

Här kan ni se prov på Farnerud – eller den som Jörgen Lennartsson kallade Nordens Iniesta – från norska ligan:

[youtubeplay id=”OCj0nz-h70Y” size=”large”]

Onekligen blir det trångt på Real Göteborgs mittfält och även om jag aldrig fattade värvningen av Daniel Sobralense så har man kvalitet för att inte bara jogga hem SM-guldet utan man kan även stanna och pausa på vägen. Det är hög klass om man ser till truppen på papper.

Men man ska ju spela om det också och jag jobbade på Göteborgs-Posten 1997 när Thomas Wernerson agerade som Håkan Mild gör i dag. Då man köpte in Joakim Persson, Christian Karlsson, Andreas Hermansson o Co och bara skulle ha hem SM-guldet till Kamratgården.

Inte nog med att det försöket havererade, klubben gick närmast under ekonomiskt åren efter när kostnaderna skulle betalas. Jag fattar att många Blåvitt-fans är taggade eftersom värvningarna inte bara symboliserar en satsning utan ett sätt att spela som är mer underhållande än Jonas Olssons bygge.

Inget är klart än, men Real Göteborg har skaffat sig ett favorittryck som Mikael Stahre får hantera. Och man vill först se hur Gerzic klarar ett liv utanför Örebro och att Sobralense inte bara har fokus på ett kontrakt och att John Alvbåge hanterar senaste svängen i Göteborg som slutade illa.

Oavsett hur det slutar – kul att allsvenskan lever.

Däremot är det förvånande att IFK Göteborg gått från en Barcelona-modell som tog SM-1997 med en bas av unga spelare som delvis fostrats i klubbens akademi till en Real Madrid-modell med många färdiga och etablerade spelare som är redo för statelvan. Hur går det då med talangerna?

Och pengarna kommer inte från riskkapital utan från vad man skrapat ihop via försäljningar de senaste åren, och sett till vilka lönekostnader man drar på sig. Real Göteborg måste börja vinna och det direkt för att det här tåget ska kuna hålla farten framåt.

***

Var tog diskussionen om Prioritet Finans vägen.

***

Håkan Mild och Pontus Farnerud har ett förflutet, den senare ersatte Blåvitts sportchef i VM-truppen 2002 då Mild blivit skadad. No hard feelings, uppenbarligen.

Publicerad 2012-02-03 kl 12:22

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons