POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Elfsborgs-basen gör en quick-step om ekonomin

Elfsborg backar med 6,5 miljoner kronor för 2011 trots att publiksnittet ökade med 20 procent och nådde 10 000 på Borås Arena. Det är inget konstigt att en allsvensk förening gör ett minusresultat, det är snarare regel än undantag i den högsta svenska serien.

Fast att Elfsborg gör det är förvånande för man har även höjt sina intäkter på marknadssidan och propagerat för att det viktiga är att klara den ekonomiska driften. Det vill säga att klubbens dagliga verksamhet ska kunna snurras på det man drar in under året.

Och det anmärkningsvärda är Bosse Johanssons quick-step. Elfsborgs-basen har tidigare alltid lyft fram att klubben är just vass på att hålla koll på driften och så sent som på sommaren 2010 varnade han för att bygga ekonomin på försäljningar i Aftonbladet:

“Att föreningarna går back på driften är ett av huvudproblemen för allsvenskan. Det är en fara att förlita sig på spelarförsäljningar.”

I dagens Borås Tidning låter det annorlunda, och som vanligt pekar Johansson på klubbens egna kapital (nu 28 miljoner och det har krympt jämfört med tidigare år) och sedan lutar han sig mot framtida spelarförsäljningar efter att ha påpekat att man kunde gått med vinst:

“Noterbart är att vi också bokfört våra tre unga landslagsmän (Niklas Hult, Viktor Claesson och Oscar Hiljemark) väldigt lågt. Och vi äger alla spelare själva. Många föreningar har valt ett delat ägandeskap med riskkapitalbolag. Då ökar förstås risken för påtvingade affärer – samtidigt som chansen till rejäla klipp minskar.”

Självklart är det så att man har en reserv i form av den trion men David Elm, Jon Jönsson och Aamdou Jawo har också kostat pengar och i dem finns i dagsläget inte riktigt samma värde. Säljer Elfsborg Hiljemark för 20-25 miljoner i sommar är det lugnt, men det kan hända mycket i fotboll, formfall, skada och så vidare.

Det är väl därför Elfsborgs-basen tidigare varnat för att basera sin ekonomi på spelarförsäljningar, men när klubben nu är en aning mer pressad då gjorde han en quick-step. Vilket förvånar. Sedan är Bosse Johansson inte lika noga med att påpeka en sak som han lyfte fram för ett år sedan:

“Däremot sålde vi Denni Avdic efter nyår och ingår alltså inte i det här bokslutet, utan kommer bokföras först i år vilket vi är noga med att påpeka.” Trots det gick man alltså back 2011.

Innan alla Elfsborg-fans mejlar argt, ja, jag vet att andra klubbar har det sämre ekonomiskt, men två fel har aldrig inneburit ett rätt. Klart att ekonomin är pressad för en mängd klubbar och att Bosse Johansson sitter någorlunda tryggt, men det kan gå snabbt när kapitalet försvinner.

***

Katten stal rubrikerna på Anfield:

[youtubeplay id=”keOEmSCiPI8″ size=”large”]

Och katten finns nu på twitter: @Anfieldcat

Annars var det ingen stormatch direkt. Visst, tempo, kamp och hårda tag. En del filmande från Bale o Co men tacklingen från Skrtel och sparken från Suarez hade passat mer i Championship än i Premier League.

***

Inte så konstigt att Jörgen Lennartsson hakade på “Real Göteborg“-spåret.

***

Tänk att Ldb Malmö är en månad från konkurs, enligt Expressens nyhet. Damfotbollen har det inte lätt. Den amerikanska proffsligan fick vika ner isg och som det är nu verkar bara Tyresö och en del ryska klubbar ha pengar. Att Ldb gör något som alla applåderar, enligt ordförande Cecilia Tholse, men inte någon vill betala för leder till avveckling. Tråkigt men sant.

***

Vill ni ha en lägesrapport i Leeds får ni det här:

Publicerad 2012-02-07 kl 10:41

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto