POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Hur kan Liverpool och United låta spelarna förstöra?

Tänk om bara Patrice Evra och Luis Suarez bara kunde ha tillhört dem som skötte sig på Old Trafford och åtminstone försökt att hålla sina känslor under kontroll.

Då hade läget varit annorlunda dagen efter att Manchester United slagit Liverpool 2-1 och det hade kanske handlat om Rooneys två mål eller om hur Paul Scholes fortfarande har en hel del fotboll i sig.

Istället handlar det om allt annat än fotboll, och där Unitedfansens fanzine Red Issue satte ribban för dagen med en Ku Klux Klan-signal till Luis Suarez och Liverpool:

En del tycker med eftertänksamhet att det är förståeligt att Evra firade efter segern efter allt han har gått igenom.

Andra menar att Suarez naturligtvis kan vägra skaka hand med en spelare som anklagat honom för att vara rasist och därmed sänkt honom och dömt honom.

Jag tycker det är bedrövligt att spelarna inte kan ta ansvar fullt ut. Trots allt är de välbetalada idrottare som representerar klubbar som står för vissa saker, och som det är nu gör de sig större än klubbarna.

Visst, jag fattar rivaliteten mellan United och Liverpool och att den ligger som en grund där explosiviteten ständigt är närvarande, och att en del på läktarna och i medierna spelar på det. Och jag fattar enögdheten som kommer från en del fans (absolut inte alla).

Ändå är det sorgligt att det inte går att fånga in en sådan här situation, och gå vidare, utan att spelarna nu kunde bygga vidare på bråket som ju inte bara handlade om handskakningen och firandet utan även om bråk i spelartunneln och tjafs på planen.

Om nu inte spelarna klarar av det, så måste klubbarna agera och signalera att vi inte accepterar det här. Kenny Dalglish var bara sorglig att se och höra efter matchen, vilken loser han framstod som, Liverpools egen Badgad-Bob (lasso!).

Sir Alex Ferguson var bättre och kunde sträcka sig till att ifrågasätta Evras firande. Det handlar om att ledarna måste höja blicken och inse att det har gått för långt även på deras egen sida och agera för att stoppa det.

Att försöka att gå in och reda i turerna i den här infekterade affären…ja, det börjar närma sig komplexiteten i konflikter som handlar om betydligt allvarligare saker, ja det är inte lätt och de olika sidorna är lika balanserade som fanatiker.

Det viktiga nu är att slå fast att det inte är okej att spelarna får ta över huvudrollen och dra med sig klubbarna ner i ett träsk av beskyllningar, hat och våld, för då kommer det snart att följa på läktarna.

Helst av allt hade jag velat se att Liverpool och Manchester United gemensamt kallade till en presskonferens och manifesterade att detta inte är okej, utan att de ska hamna i diskussioner om vem som gjorde vad och hur och när.

I bästa fall med Suarez och Evra som får visa att de kan gå vidare. Kan länder som har varit i krig med varandra mötas på planen utan fullt kaos mellan spelarna (Serbien och Kroatien senast i handbolls-EM) så måste de här två herrarna kunna göra det.

***

Fotbollskanalen EuropaTV4 vid 23:15.

***

Undrar vad Zlatan kände när Milan låg under och spelade knackigt borta mot Udinese? Fast Maxi Lopez vände på det hela och visade att han kanske blir ett nyttigt förvärv trots allt.

***

Gillar när de nordamerikanska lagen hyllar gamla hjältar. Som när Toronto Maple Leafs hissade Mats Sundins tröja i taket, och när New York Islanders hyllade Kenny Jönsson.

Var korrespondent i New York åt Expressen 2002-04 och täckte då min beskärda del av NHL-hockey och utan tvekan var det häftigt att åka till Toronto och göra jobb på “Sudden” som då var Maple Leafs kapten.

Han var sjukt stor , lite som Zlatan i Milan och Italien, med den skillnaden att det gick att intervjua honom dag efter dag. Efter varje träning och efter varje match var tv, radio och tdiningar där och ville ha kommentarer om ALLT.

Och i ett hockeyfäste som Toronto är passionen kring hockeyn jämförbar med hur det är med fotbollen i en hel del städer i England, Italien, Tyskland och Spanien, och därför bli allt så gigantiskt kring den.

***

Thierry Henry!

***

Omdiskuterat eller ej, Daniel Majstorovic behövde inte det röda kortet första gången han var tillbaka från start efter käkskadan. En avstängning lär följa så när han kommer till Kroatien för landskamp har han inte spelat många matcher.

Osäkerheten kring mittbacken blir inte mindre sett till att Guardian i sin matchrapport skriver följande om “Maestro”: “The Swede routinely appears to cause panic in team-mates around him.”

Ihop med Olof Mellberg bildade Majstorovic ett grymt mittbackspar när Sverige kvalade till VM 2010, men under EM-kvalet svajade Celtic-backens insatser betänkligt och han hade behövt kontinuerlig speltid, och det NU.

Detsamma gäller Mikael Lustig som kämpar för att komma tillbaka efter en skada och att slå sig in i ett Celtic som just nu stormar fram på flera fronter och bara vinner och vinner. Risken är överhängande att han inte spelar så många matcher i vår.

Kollar man in Celtics spelprogram så är det ett drygt dussin matcher kvar ihop med några cupmatcher. Sett till att Lustig inte spelat alls sedan i november med Rosenborg så får han svårt att få till speltid när Adam Matthews och Cha Du-Ri går före.

***

Maktkampen i svensk fotboll går vidare i nästa vecka och då lär det klarna vilka kandidater som slåss om att bli ny SEF-ordförande efter Bosse Johansson. Vi lär även få veta vem som tar Susanne Erlandssons plats i styrelsen.

När det gäller Erlandsson så satt hon i SvFF:s styrelse på Elitföreningen Damfotbolls mandat eftersom hon var ordförande där sedan 1999, men när hon kandiderade att ta över efter Lagrell så hade EFD en helt annan kandidat…så iskall var hon.

***

John Guidetti är i gång 16:30 i eftermiddag och ni kan se Feyenoords match genom att bli medlem i TV4 Play Premium.

***

Älskar när träningsmatcherna inför allsvenskan och superettan går i gång och man kan studera startelvor och läsa in tendenser och se effekter. Elfsborg har fortfarande svårt att hålla rent bakåt. AIK:s Celso Borges som skulle börja träna i februari enligt Andreas Alm nu får vänta till i mars.

Eller som att Kalmar FF smyger med och gör fina resultat. Eller att Bajen-Gregg verkar ha fått in lite “jävlar-anamma” i laget och att Henrik Larssons Landskrona verkar släppa 4-3-3 och gå över till 4-4-1-1. Och att Jönköping kanske hittat rätt, seger mot HBK? Eller att ÄFF dansat klart, 1-4 mot TFF?

***

En del har velat se Joel Ekstrand på prov som högerback i landslaget, men den förre HIF:aren har fallit i ranking i Udinese och under 2012 har det bara blivit en match från start och fler på läktaren, senast mot Milan.

Däremot går Andreas Granqvist starkt i Genoa och mittbacken har verkligen ryckt åt sig en plats i startelvan. Kan han spela högerback?

Publicerad 2012-02-12 kl 10:51

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto