POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Inte snyggaste landslagströjan direkt

FOTO: Erik Sandberg, Twitter

I morgon släpper Umbro en ny matchtröja som Sverige ska köra med i EM i Ukraina och redan i går tipsade en twittrare om tröjan som kommit in på Soccer Scene i London – där jag shoppat mycket genom åren – och jag hade svårt att tro att det var sant.

Fast nu har flera personer bekräftat att det är rätt tröja. En retropjäs och inte helt olik en av alla gamla Leeds-tröjor som jag köpte tidigt 80-tal och de var inte ens snygga då.

Är det den fulaste någonsin? Nja, det kan det kanske inte vara men inte långt därifrån. EM-tröjan från 2000 var inte direkt så vass och inte heller de med snöring var något kul.

Måste säga att jag kommer att sakna den senaste gula hemmatröjan som var ren, snygg och utan några konstiga detaljer, och var vass ihop med snygga byxor och strumpor.

Får via HD:s Torbjörn Dencker höra vad Henrik Larsson sa när han såg tröjan: “Tur man slutat i landslaget.” Han är ändå gammal Umbro-ambassadör, om än för länge sedan.

Ja, ja, vi får väl se när förbundet byter leverantör till Adidas som är närmast att knyta upp alla svenska landslag och man håller nu på att slutförhandla. Ett avtal på över 100 miljoner kronor över många år.

Adidas är svensk fotbolls klassiska partner men den tyska sportjätten blev för bekväm och förbundet bytte ut företaget mot Umbro efter VM 2002 och därefter har man kört två femårsavtal med det engelska företaget som i dag ägs av Nike.

Helst hade jag kanske sett Puma eller Kappa eller något nytt och coolt som Under Armour för att få till något mer sprakande. Får väl glädja mig att SvFF inte tog Macron som helt förstört Leeds Uniteds dräkter.

***

SUPERLIVE är i gång på fotbollskanalen.se på torsdag 18:30 och där får ni ALLA målen när det händer i Europa Leagues 16-delsfinaler, och där TV4 Sport visar Valencia-Stoke 19:00 och Manchester United-Ajax 21:05.

***

Svårt att inte glädjas med Pontus Wernbloom efter hans succédebut för CSKA Moskva. Okej för att en del rackar ner på hans spelstil men det jag såg bådade gott för honom, och det är en skjuts som gör att han kan komma till EM med ett uppumpat självförtroende. Erik Hamrén får tuffare och tuffare, och det är ju bara bra för förbundskaptenen även om det blir svåra beslut.

***

Har Tyresö uthållighet i sin satsning? Efter VM-hjältarna Caroline Seger och Lisa Dahlkvist så är det klart med superbrassan Marta. Cool värvning och laget kan väl promenera hem guldet och det lyfter allsvenskan.

Även om det naturligtvis inte är en miljon dollar till Marta, det finns ju knappt någon konkurrens nu när jänkornas liga lagt ner och LdB lever på kommunpengar, så är det “all in” från Tyresö och man undrar hur det ska gå?

För spåren efter Umeås haveri efter en högkunjunktur och LdB:s räddning av kommunala stålar och den amerikanska proffsligans andra ihoppackning de senaste åren förskräcker.

***

Visst förstår jag att folk blir irriterade över att behöva betala för ytterligare en tv-kanal för att få se fotboll, och mycket annat, och i det här fallet handlar det framför allt om serie A med Milan och Zlatan Ibrahimovic, och det är bara att tugga i sig för oss på TV4.

Jag ska inte heller hymla om att TV4-gruppen är ett kommersiellt företag som vill tjäna mycket pengar till sina ägare, familjen Bonnier, och där skiljer man sig inte från alla andra kommersiella företag eller andra ägare, och många i Sverige jobbar åt sådana ägare.

Ovanpå det ska vi som jobbar på TV4 ha lön och det är klart att det måste bli något över på de investeringar man gör, oavsett om det är i fotboll, Idol, X-Factor, Solsidan, Nyheterna och så vidare.

Det är helt okej att kritisera det, men när det väller in åsikter med en rad felaktigheter – Bladets patetiska rubrik om att “TV4 låser in EM i fotboll” var bottennappet – och ingen vill ta reda på vad TV4 Sport Xtra verkligen ska vara så är det bara löjligt.

När det gäller EM i fotboll så är det så att TV4 och SVT har EM ihop och 27 av 31 matcher går på Sveriges två största tv-kanaler och i TV4 betalar reklamen för kalaset och i SVT går licenspengen på 2000 kronor in och täcker kostnaden för matcherna.

Länge var det så att Canal Digital ägde sju EM-matcher men i december köpte TV4 och SVT loss matcherna och de fyra gruppspelsmatcher som går parallellt med andra matcher i sista omgången går alltså på TV4 Sport Xtra.

Så sanningen är att samtidigt som det går fyra EM-matcher (två i SVT och två i TV4), en om dagen den 16, 17, 18 och 19 juni med avspark 20:45 – och då sannolikt de hetaste matcherna och garanterat Sverige-Frankrike – så kommer de fyra matcherna som går parallellt med dem att gå i TV4 Sport Xtra.

Det handlar om en ny betalkanal och det kommer inte att vara reklam som det är i TV4-Sport.Alla som klagar på innehållet i TV4-Sport och anser att man skulle hålla rättigheterna där för att det borde vara bättre för kanalen så är verkligheten sådan att reklam-tv inte längre klarar av att betala för de tunga fotbollsrättigheterna.

Det är ingen tillfällighet att Champions League, Premier League, la Liga, allsvenskan, Elitserien i hockey och nu även serie A finns på olika betalkanaler. För det är ett måste för att möta ligornas krav på mer och mer intäkter, då räcker inte reklamkronorna.

Som ni ser i artikeln om serie A:s tv-rättigheter utanför Italien så var det kamp om dem när de såldes till en agent och ligan ökade intäkterna med 30 procent. Den agenten har sedan sålt rättigheterna vidare och TV4-Gruppen köpte tre nya år till Sverige och priset hade gått upp.

Så alla som talar om att värna serie A och samtidigt hackar på TV4 borde fundera på ligans roll i det hela. För det är inte TV4-gruppen som skruvar upp rättigheterna frivilligt, utan det klarar ligor och förbund bra på egen hand. Utvecklingen går dessutom inte i rätt riktning på rättigheter.

Tittar man internationellt är sport något som många tittare vill betala för och då slåss tv-bolagen om de rättigheterna, och ligor och förbund eldar gärna på utvecklingen för att klubbarna skriker efter pengar.

Under 2012 kommer bland annat tv-rättigheterna till VM 2018 och 2022 ut på marknaden ihop med EM 2016 och Premier League 2013-16 och den engelska högstaligan har precis som Fifa och Uefa aviserat att man vill ha mycket mer pengar för dem.

Så när kostnaden för de fotbollsmatcherna i tv ska betalas så stannar inte notan hos MTG, TV4-Gruppen eller SVT utan den letar sig ner till tv-tittarna på ett eller annat sätt, och det är svårt att göra något åt, även om man givetvis har rätt att bli sur och/eller förbannad för det.

Publicerad 2012-02-22 kl 17:56

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto