Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Är Premier League snett på det?

Lundhs blogg

Förlåt, men det är min humor när Sir Alex åker på “the revenge of Fergie Time“:

Europa%20League:%20Se%20SUPERLIVE%20n%C3%A4r%20Sir%20Alex%20g%C3%B6r%20sig%20illa%20p%C3%A5%20domarskylten

Värsta smällen den kvällen fick Ferguson på planen där Marcelo Bielsas Atlethic Club från Bilbao bjöd på en sprakande fotbollsuppvisning. Även om United förlorat förr på Old Trafford kan jag inte minnas en sådan utspelning och 2-3 var smickrande för United och till stor del tack vare De Gea som gjorde ett flertal parader.

Dessutom var det inget B-lag som Ferguson skickade ut mot Llorente, Muniain och Javi Martinez utan det var en stark uppställning även om Rio Ferdinand vilade så är han en bit från sin toppform. Ändå var det en rörlig, tempostark och bollskicklig offensiv som pressade tillbaka United och man skapade chans på chans.

Annons

Även om man aldrig ska räkna ut Manchester United har man svårt att se en seger med 2-0 eller 3-1 i Bilbao, men det är klart att läget är annat när trycket plötsligt hamnar på hemmalaget. Fast sett till det spel man visade upp på Old Trafford så borde det inte skrämma Bielsa o Co.

Onekligen lever matchen precis som de andra åttondelarna i Europa League även om jag har svårt att se PSV Eindhovens försvar klara nollan mot Valencia.

***

Telia är bra på att ta betalt, sämre på att leverera en tjänst i form av tv. Också en affärsidé.

***

Mycket liv kring Djurgårdens hanterande av Jani Lyyski och Kennedy Igboananike som hotats med att placeras i U19-laget eller blivit placerad där. Magnus Pehrsson kör hårda tag mot spelare han inte värvat och som han absolut inte vill ha kvar, och det är svårt att vet hur de uppträtt på sin arbetsplats vilket kanske bidragit.

Annons

Däremot fattar inte jag att man sänker marknadsvärdet på dem, och även irriterar spelarna, istället för att försöka jobba ihop med dem i jakten på nya klubbar. Elitfotboll skiljer sig inte från andra arbetsplatser sett till att vissa är chefens favorit, andra får ta mindre roliga jobb och pass, och det oavsett hur vass man än upplever sig vara.

Det svåra i fotbollsvärlden är kontrakt som är värda en hel del för spelare och att klubbarna även investerat pengar i dem. Värden kan förstöra och låsa in spelare, vilket är mindre vanligt i den vanliga arbetsvärlden. Prince Ikpe Ekong satt bara kvar i väntan på att bli utköpt likt en Winston Bogarde och den risken tar man alltid som klubb.

Däremot är det löjligt att påstå att det här bara förekommer i Djurgården, det sker i mer eller mindre alla klubbar. Kolla bara Blåvitt som gjorde likadant med Andreas Drugge, Kalle Svensson och Elmar Bjarnason som alla fick raka besked om att de inte var önskvärda, och det av en sportslig ledning som värvat dem.

Annons

Tror knappast att Dif får svårt att värva spelare på grund av denna hantering. Däremot kanske Vasalund, som äger 50 procent av Kennedy, har svårt att se nyttan i hur Magnus Pehrsson hanterar deras investering? Hur sugen blir klubben på att i framtiden placera talanger i Dif? Inte så särskilt. Kanske även andra småklubbar blir?

***

West Bromwich mot Manchester United och Bladets Peter Wennman har intervjuat Roy Hodgson och i den gav den gamleMFF-tränaren en väl hård passning till Thomas Ravelli, om att svenskarna ville att han skulle få sina 120 landskamper, och därför fick han stå istället för Janne Möller.

***

Om tre veckor är det allsvensk premiär. Känns inte så.

***

Premier League riskerar nu att vara utan ett enda lag i kvartsfinalerna i Champions League om Chelsea åker mot Napoli och det för första gången på 17 år, och kanske är det bara Manchester City som kan ta sig vidare i Europa League. Tänk att 2009 var tre av fyra lag i semi från Premier League och 2008 var det en ren PL-final.

Annons

Naturligtvis är detta inget som skett över en natt, men klart är att Premier League tappat i styrka och det är kanske inte så konstigt, även om förklaringarna är flera och komplicerade. Dels har pundet tappat i styrka och mer än euron, dels har skattesatserna för höginkomsttagare åkt upp i England.

Lägg till att storklubben Liverpool blivit lidande av försäljning och ägarbyten och att United fått se sig tömd på kapital av amerikanska ägare som drivs av andra värden än titlar. Motvikten finns iChelsea och Manchester City som fått inpumpat enorma mängder kapital och på så sätt vägt upp en del.

Arsenal har bekostat en ny arena och det har betytt mindre stålar till spelare, vilket lett till svagare resultat och att storspelare vill flytta och så har den negativa spiralen fortsatt även om Tottenham tagit kliv åt andra hållet via smarta värvningar. Samtidigt har en del av klubbarna under toppskiktet som Everton, Newcastle haft ekonomiska problem.

Annons

På det stora hela har ända den kraft som Premier League hade för sju, åtta år sedan ekonomiskt blivit uppätet av flera faktorer och det gör att skiftet går mot att den engelska högstaligan tappar i kraft även om inget säger att pendeln inte svänger om några år.

Lägg till att engelsmännen inte fått ordning på talangutvecklingen som ju en del andra länder fått, inte minst Tyskland som kopierade den franska modellen efter EM-fiaskot 2000, och därför får man inte fram vassa spelare nog för att fylla på och priset på de få bra engelska spelarna fortsätter att gå upp. Det borde vara mer oroande för de engelsmän som bryr sig.

Samtidigt är det ju inte så att den dominerande spanska ligan saknar problem. För det räcker att stirra ner i den avgrund av dålig ekonomi i de klubbarna för att inse att Real Madrid och Barcelona är rätt ensamma på toppen även om en del klubbar blixtrar till i Europa, och sett till hur hela ekonomin är i södra Europa så är det inte säkert att det varar.

Annons

Inte heller i Italien och serie A är det hundra ekonomiskt och frågan är hur Financial Fair Play kommer att påverka storklubbarna som inte sällan likt Chelsea och City levt på injektioner av cash från rika backare som har annat än affärsmässigt tänk när det gäller avkastning. För de metoderna kommer inte att funka i längden, om Platini håller vad han lovat.

***

APOEL Nicoasia är klart för kvartsfinal i Champions League efter straffdramat mot Lyon och det är fascinerande att det cypriotiska laget gick in i andra kvalomgången precis som Malmö FF, och när Norling o Co slog ut Torshavn så skickade APOEL ut albanska Skenderbeu Korce med klara 6-0 sammanlagt.

Därefter slog APOEL ut först Slovan Bratislava och Wisla Krakow och det är tydligt att Michel Platinis idé om att fler lag från andra, mindre länder skulle få en möjlighet att gå långt har blivit verklighet via den franske Uefa-presidentens ändring av upplägget som gör att mästarlag från små länder slipper tredje- och fjärdeplacerade lag från de stora ligorna.

Annons

Apropå APOEL så är känslan kring Lyon att den franska storklubben håller på att säcka ihop. Kim Källström valde bort ett välbetalt äventyr i ryska Rubin Kazan för tre cupmöjligheter under våren. En dörr är nu stängd och det väntar Ligacupfinal och cupkvart i den franska cupen, men det troliga är att han drar österut till nästa säsong.

***

Erik Friberg och Simon Thern blir ett intressant par på mittfältet i Malmö. Hör mycket gott om dem.

***

SUPERLIVE och Europa League engagerar.

En del är glada:

Swirly Dev ‏ @swirlydev @oloflundh Jag såg #SUPERLIVE för första gången igår. Det blir det till att göra fler gånger! 🙂

Adam Christiansson ‏ @AChristiansson @MartinAslund @oloflundh @Ekwall fantastiskt högt underhållningsvärde på #SUPERLIVE i vanlig ordning. Briljant grabbar! Keep it up!

Martin Viberg ‏ @MartinViberg Gyllene trion @Ekwall@MartinAslund o långe @oloflundhlevererade ännu en gång! Grymt #SUPERLIVE som en perfekt avslutning på födelsedagen!

Annons

Niclas Edman ‏ @NiclasEdman Kvalitetstugg i #SUPERLIVE. En gudagåva till varje fotbollsnörd.

Deniz Jr Yesilbag ‏ @denizyesilbag #superlive med @oloflundh och @Ekwall kan vara bland det bästa som funnits på svensk “tv” över hela historien..

Andra är arga, som Christer Andersson med mejlsignaturen ericcantona7@XXXX.com:

Hur fan kan ni sitta i er äckliga studio och säga att hela Premier League
är på väg neråt. Har aldrig hört er dissa ett lag så mycket som ni dissa
United ikväll. Bara för att dom förlorar några matcher så är det ju inte
slutet för klubben som ni får det att låta.
Jävla amatörer. Dra åt helvete! Kommer aldrig titta på er igen!!!!
Skadeglada jävla idioter är vad ni är.
Aldrig mera tv4….
Publicerad 2012-03-10 11:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto