Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tänk att en serie A-boss vill köra NHL-stuk med stängd liga

Lundhs blogg

Inte sällan talar vi i Europa illa om nordamerikansk proffsidrott som NHL, NFL och NBA. Där stängda ligor tar bort tjusningen av spelet, och det blir mest business kvar. Så fort någon talar om stängda ligor i Europa så blir det liv.

Givetvis med rätta, för även om det finns delar av den nordamerikanska idrotten där man via draftsystem jämnar ut mellan svaga och starka lag och dessutom ser till att lägga ett tak på lönerna, så vill jag givetvis att man ska spela om det.

Vad vore fotbollen utan det momentet? Ja, inte alls samma sak.

Måste säga att jag hoppade till när jag läste Napoli-basen Aurelio De Laurentiis förslag om att dra ner serie A till tolv eller 14 lag och sedan stänga ligan för dem. Motivet är investerarna.

“Det är absurt att du investerar en massa pengar och ändå riskerar att åkaner i andraligan, sa han till Bloombergs i London inför mötet med Chelsea. “Det andra problemet är att man spelar för många matcher. Man kan inte spela tre gånger i veckan.”

Annons

Matcherna är sin sak och det tror jag inte man kommer åt för det behövs intäkter för att snurra maskineriet, och jag har svårt att se hur De Laurentiis får med sig tillräckligt många på förslaget att minska och stänga ligan, åtminstone i dag.

Även om De Laurentiis inte kommer från fotbollsvärlden utan klev in från filmvärlden när han räddade Napoli och gjort ett fantastiskt arbete – trots respass under gårdagen sitter klubben starkt – så förvånar det mig att han inte har bättre känsla.

Visst, jag kan förstå att rika amerikanska investerare kan ha drömmar om att vilja stänga ligorna i Europa för att dels säkra intäkter och på sätt även kunna kontrollera spelarnas ersättningar på ett bättre sätt, men att det skulle komma från en italienare förvånar.

***

Jag undrar hur Michel Platinis Financial Fair Play ska hantera att de spanska fotbollsklubbarna har 752 miljoner euro i skatteskulder? Eftersom många andra klubbar även har skulder till spelare, banker och så vidare så är det en fråga för FFP.

Annons

Real Madrid säger sig vara skuldfritt när det gäller skatter, men många av de andra klubbarna har enorma skulder bara i obetald skatt och det är få politiker som ser till att kräva in det. Kanske inte det som ger mest röster i nästa val direkt.

Fast det är onekligen orättvist mot de klubbar i andra länder som sköter betalningar av skatter, löner och så vidare. Känns som att Platini måste hitta en lösning så att det är rättvist, annars är det meningslöst med ett regelverk.

***

SUPERLIVE med avspark 18:30 på fotbollskanalen.se. Kan United göra en Chelsea och vända mot Athletic?

***

Premier Leagues ordförande Sir Dave Richards är ökänd i England för sina gammaldags värderingar och brist på bollkänsla. Vi snackar den typen av man som lever kvar i tron att solen aldrig går ner på Imperiets flagga.

Under en konferens i DohaQatar körde Richards det som nu blivit en klassiker, han anklagade Fifa och Uefa för att ha stulit “our game”, fotbollen som engelsmännen anser sig ha hittat på, utvecklat och ha rätt till.

Annons

England gave the world football. Then, 50 years later, some guy came along and said, you’re liars, and they actually stole it. It was called Fifa…Fifty years later, another gang came along called Uefa and stole a bit more.

It started in Sheffield 150 years ago…The Chinese may say they own it but the British own it and we gave it to the rest of the world.

Ja, det var ingen hejd på attackerna, och bitterheten bottnar givetvis i att England inte fick VM 2018 utan lade ut ett par hundra miljoner kronor på en kampanj som gav en röst i Fifas exekutivkommitté. Man kan naturligtvis ha åsikter om Fifa och Uefa men det kanske är inte är rätt stuk att hänga dem offentligt.

Ovanpå det drog Richards en rejäl lans för att Qatar måste fatta att engelsmän och tyskar vill ha en eller två bärs när de går på fotboll, och det måste ändras till VM 2022 oavsett deras kultur av icke-drickande för annars blir det bojkott:

Annons

PL-basens uttalanden spreds snabbt över världen, och varken Fifa eller Uefa uppskattade stämplarna som tjuvar, och det finns ju faktiskt de som menar att kineserna uppfann fotbollen. FA och Premier League var snabbt ute och markerade att Sir Dave Richards var där som en privaperson…hur det nu är möjligt?

Den då pressade Richards skickade senare ut ett pressmeddelande där han bad om ursäkt, allt var menat som ett skämt men det blev fel. Men inte nog med det, till de brittiska journalisterna hade han klagat över att hans hotell var torrlagt.

Fast på en officiell fest senare på kvällen såg han till att slippa vara torrlagd:

[youtubeplay id=”DSP4YPe3bmo” size=”large”]

Kanske är det en del Sheffield W-fans som garvar åt att Dave Richards trampar snett? Han var tidigare ordförande i klubben men lämnade för Premier League när man var på väg utför och man har aldrig kommit igen.

Annons

Och det där med att fotbollen började i Sheffield? Det var väl ändå i Leeds...

Publicerad 2012-03-15 11:41

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto