Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

The show mustn’t go on

Lundhs blogg

Tragedin med en ihopsegnad Fabrice Muamba lamslog White Hart Lane och alla som följde matchen mellan Tottenham och Bolton i lördags kväll, men när det var kris så agerade domare, medspelare, motståndare, räddningspersonal och fans så rätt och riktigt.

Även om det givetvis är omöjligt att se några ljuspunkter när hjärtat lägger av på en snart 24-årig ung man, och han nu kämpar för sitt liv The London Chest Hospital, så går det inte att komma i från att det är skönt när fotbollen visar sig mänsklig i kris.

Som att man bröt FA-cupmatchen och tog av spelarna från planen, och att fansen hyllade Muamba innan de lugnt lämnade arenan, att spelare världen över på olika sätt visar sitt stöd och att man visar sans när man ställer in Boltons ligamatch på tisdag mot Aston Villa.

The show mustn’t go on. Livet kan vara viktigare.

Tragedierna har tyvärr drabbat spelare som Marc-Vivien Foé, Miklos Feher, Dani Jarque och Antonio Puerta och det var alltid så svårt att greppa hur hjärtat på elitidrottare i full aktion bara kan sluta slå, men det händer gång på gång, och då visar fotbollen sig mänsklig, och man kan bara hoppas att det blir mer och mer bestående.

Annons

Fabrice Muamaba är ett på många sätt osannolikt öde i den penningstinna Premier League där det ofta handlar om unga spelare med en deppig mix av för lite intellekt och för mycket stålar vilket inte sällan ger en tomhet utanför planen och handlingar som inte alltid gör en stolt.

Annat med Muamba som ihop med sin familj flydde från det man i dag kallar Demokratiska Republiken Kongo (då Zaire) 1999 och där pappan lämnat landet redan 1994 efter att ha hamnat på fel sida av de styrande i landet. Där och då var det knappast en framtida PL-spelare man såg.

För Fabrice Muamba blev det en tuff omställning att som elvaåring komma till London och utan att kunna engelska. Ändå såg han till att excellera i skolan och visa att han kunde knipa några examina, och även hade tid att vara vass inom fotbollen och det blev Arsenal som snappade upp talangen.

Annons

Mittfältaren fostrades ihop med Sebastian Larsson och de gick bägge till Birmingham när de inte nådde hela vägen fram till Arsène Wengers A-lag, och Muamba har även representerat England på alla nivåer utom i A-landslaget och gjort 33 U21-landskamper, och det blev Bolton som betalade nästan 60 miljoner kronor för Muamba när han ville vidare.

Så sent som för ett drygt år sedan skrev han nytt fyraårskontrakt med Premier League-klubben och blev utsedd till årets spelare i klubben. Den lille killen som kom som flykting till London har uppnått oerhört mycket under de 13 år han befunnit sig i England, men inget kunde förbereda honom för sitt livs kamp som han utkämpar nu.

Publicerad 2012-03-18 15:19

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto