Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Jingblad eller Svennis över Stahres Blåvitt?

I dessa tider där en del som lyft eller ifrågasatt IFK Göteborg drar hårt på förlusten mot Syrianska kan det vara värt att påminna om Sven-Göran Erikssons tid i klubben. Inför säsongen 1981 hade man värvat tungt (Håkan Sandberg, Thomas Wernerson och Stig Fredriksson) och inledde säsongen med tre raka förluster.

Svennis erbjöd sig att avgå men fick stöd inom spelartruppen och byggde vidare. Även om Blåvitt inte vann SM-guld under 1981 så blev man tvåa och inledde vandringen mot Uefa-cupguldet våren 1982 och en trio SM-guld: 1982, 1983 och 1984 samt två cupguld: 1981-82 och 1982-83.

Även 1990 då tidigare juniortränaren Roger Gustafsson tagit över var Blåvitt ifrågsatt efter att Norrköping slagit laget med 6-0 i den allsvenskan premiären, men snackat tystnade ganska fort när IFK slog AIK med 5-0 och sedan spurtade i från och vann det första av fem SM-guld under sex år. Lägg till Champions League-succéerna.

Inte så att det är säkert att Mikael Stahres IFK Göteborg kommer att uppnå något som ens är nära. Räcker att tänka på Mats Jingblad som förvisso tog ett SM-guld under sin första säsong men sedan hade del i jättesatsningen med Joakim Persson, Christian Karlsson, Dick Last, Stefan Bärlin, Andreas Hermansson och som följdes av Håkan Mild och Bengt Andersson och utan att det lyfte.

Håller med Stahre om att det bara är att lyfta på hatten för Syrianska som spelade kvickt och effektivt efter att ha varit nära nog uträknat efter 0-1 och ett par IFK-lägen som hade kunnat döda matchen. Sedan var det en del missar från Blåvitts backlinje som bjöd på målen, men det spelar ingen roll för det var Södertälje som överträffade de flestas förväntningar.

Det är för tidigt att bedöma IFK Göteborg till fullo för med en sådan kraftig omsättning av spelare och dessutom en ny tränare och i viss mån en ny filosofi så kommer det att ta tid för Stahre att spela ihop laget. Också därför jag inte tror på Blåvitt som guldvinnare, åtminstone inte i år.

Här är mina allsvenska tips för:

Elfsborg, Gefle, HIF och Kalmar.

AIK, Häcken, Åtvidaberg, Örebro.

Djurgården, Gais, Norrköping, Syrianska.

Göteborg, Malmö, Mjällby, Sundsvall.

***

Vid 23:00 är Fotbollsmåndag tillbaka i TV4. Ska bli kul eftersom allsvenskan är så rolig att jobba med.

***

Inget bollsinne alls från Svenska Spels sida att agera för att stoppa Åtvidabergs skämtlåt. För även om det gynnar ett annat spelbolag så lyfte ÅFF:s låt allsvenskan och därmed spiller det tillbaka på allsvenskan i stort och det gynnar ju även statens ena spelbolag.

***

Senaste Fotbollskanalen Europa där vi kollade på Liverpools och Newcastles transferstrategier samt Milans ilska över ett nytt bortdömt mål, Valencias fria fall samt ännu ett mål av Freddy Borg:

Fotbollskanalen%20Europa%201/4%20-%20del%201

Fotbollskanalen%20Europa%201/4%20-%20del%202

***

Tog det Erik Lund så hårt att vara med i ÅFF-låten?

***

Ryktas om att SEF:s tidigare höjdare Tommy Theorin är på väg till ett nytt jobb i mediabranschen.

***

Imponerad av Djurgårdens insats i Borås men det måste bli poäng. Frågan är vem som ska göra målen?

***

TV4 och SVT köpte in ett rejält VM-paket från Fifa i fredags och de två tv-bolagen har nu rättigheterna till alla VM för damer och herrar från Brasilien 2014 fram till Qatar 2022. Onekligen häftigt att man rodde det i land och därmed säkrade de största mästerskapen.

EM 2016 i Frankrike ska också vara på väg ut på marknaden och även Premier League för en treårsperiod med start 2013 och fram till 2016 är på väg ut. Vilket naturligtvis intresserar MTG/Viasat och bör intressera TV4-Gruppen. Om nu inte den högsta engelska ligan bestämmer sig för att sälja rättigheterna i ett stycke för hela Europa?

Konkurrensen om de hetaste rättigheterna är stenhård, och man kan onekligen undra hur allsvenskan och superettan ska göra för att få ut ännu mer pengar för sina matcher och därmed närma sig ligorna i Danmark och Norge, och kanske även Elitserien i hockey.  Ett jobb för Lars-Christer Olsson.

Ingen prislapp har offentliggjorts för SVT-TV4:s köp av VM-rättigheterna, men i USA lyckades Fifa få upp priset med 140 procent för ett likadant paket med både herr och damrättigheter. Det är inte troligt att det handlar om en lika stor höjning procentuellt i Skandinavien, men det är klart att priset gått upp – och det rejält.

Kostnaderna går upp för tv-rättigheter och i slutändan hamnar prislappen hos konsumenterna. Jag valde ett extra stort paket hos Telia för att få  ESPN men sedan visar det sig att Telia och/eller ESPN bara sett till att de amerikanska sportkanalerna är utlyfta ur mitt dyra och långa paket…

***

Bladet/Viasat-Niva listade Leeds United som tvåa på listan över klubbar vars fans lider. Varför inte etta? Senaste insatsen mot Watford…ja, jag saknar ord.

***

Förstår att även AIK-spelarna undrar om vem som ska göra målen? Riktigt trött match mot Mjällby och bara klacken imponerade.

Publicerad 2012-04-02 kl 12:46

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons