Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hur svettigt är det för MFF-ledningen?

Malmö FF:s kollaps mot Häcken skakar om i allsvenskan. Inte så att det förvånar att MFF förlorar mot ett starkt motstånd, utan det är sättet det såg ut på, och att 5-0 var i underkant sett till chanserna som René Makondele och de andra missade. Okej, Daniel Larsson brände en straff men det var en ruggigt svag ljusblå insats.

Att Rikard Norling, Pontus Jansson och de andra i och kring MFF:s lag mår dåligt är förståeligt. Först 0-0 mot Gefle och sedan 0-5 mot Häcken. För min (och många andras) guldfavorit har det börjat tungt och direkt kommer önskan om att Daniel Andersson ska kliva in och stabilisera laget. Kan inte vara så uppbyggande för Filip Helander att höra lagkamrater önska sig Daniel tillbaka.

Satsar Norling på Daniel Andersson direkt så underminerar han Helander omedelebart. Svårt läge. Onekligen måste Rikard Norling tillbaka till ritbordet inför helgens dubbel: Kalmar på fredag och Djurgården på måndag. Viktigt att hitta balansen i laget.

Även om Simon Thern får mycket kritik så kryllar laget av rutinerade spelare som borde kliva fram och ta ansvar i det här läget. Upplagt för Ivo Pekalski att komma in som en frälsare, eller? Om han äntligen får bukt med skadorna som hela tiden stör eller håller honom ur spel.

Undrar vilken press Håkan Jeppsson och Per Nilsson känner? Ett år då enda vägen till ekonomisk framgång för en klubb som är minst sagt i brygga av Swedbank Stadion är en rejäl guldstrid med lappar på luckorna eller att sälja spelare så kan inte inledningen vara den man drömde om.

Det handlar om att få marginalåskådarna att bli nyfikna på Malmö FF och ta sig till Stadion och slanta för inträdet. MFF har inte velat redovisa sitt budgeterade publiksnitt, men man behöver inte vara ekonom för att inse att om spelet fortsätter krampa så kommer det inte rassla i vändkorsen – och då väntar inga värvningar i sommar utan snarare försäljningar.

***

I Fotbollsmåndag berömde jag domarna, Martin Åslund analyserade MFF och vi snackade om IFK Göteborgs svaga start, Borges succé och Andreas Thomsson:

Fotbollsm%C3%A5ndag

***

Borussia Dortmund-Bayern München är en tung veckomatch i Tyskland. Över 450 000 ansökte om att få biljett, och ändå struntade många i det för att de insåg det lönlösa. Matchen kan avgöra Bundesliga och efter Bayerns insatser på sistone kanske det är fördel för den tyska gigantklubben.

Fast Borussia har tagit rejäla kliv och att man kunde  förlänga kontraktet med Mario Götze och innan dess köpa loss Marco Reus visar att styrkan växer i klubben. Tyvärr sitter 19-åringe Götze bara på bänken mot Bayern och med tanke på hur starkt den sydtyska klubben gått på sistone kan det bli en målrik match.

Borussia leder i dagsläget ligan med tre poäng men har tuffa matcher framför sig: efter Bayern väntar derbyn mot Schalke 04 och Borussia Mönchengladbach. Blott fem omgångar återstår och det vill nog till att Borussia utsträcker sin svit av segrar mot Bayern för att hålla i, eller?

***

Två raka förluster för Leeds. Neil Warnock aviserar nu en total ombyggnad. Onekligen måste man göra något för klubben är längre från Premier League än för ett år sedan, men jag är tveksam till om Ken Bates lätta på lädret tillräckligt för att det ska ske något på allvar.

Även om klubben ekonomiskt är på fötter så är det oerhört svårt att konkurrera med de klubbar som kommer från Premier League med fallskärmar som gör att de under många år kan hålla spelartrupper som man egentligen inte skulle kunna bära i Championship.

Så den engelska högstaligan närmar sig alltmer en stängd liga sett till att man bäddar in de nedflyttade lagen och ser till att de landar mjukt. Extra trist när man är utanför, men jag förstår att klubbarna skyddar sig själva och det är bara att tugga i sig.

***

Kanske fick Martin Hansson en ny match (Häcken-Mjällby) i nästa omgång innan han blåste straff för IFK Norrköping? Klart är att Daniel Stålhammar i varje fall vilar. Om det är för att han visade ut fel spelare eller om det var planerat är oklart. Däremot borde det vara givet för domare att vila efter sådana missar, en eller två omgångar.

***

Drar till London några dagar. Ännu ingen fotboll på schemat…

***

Även om Sebastian Larsson gjort det grymt bra i Sunderland, en hel del engelska journalister lyfter fram honom som en av årets värvningar, så lider jag med honom att spela i ett så andefattigt lag. Efter att ha sett Sunderland-Tottenham i lördags var jag förvånad att en PL-match kunde vara så svag.

Tänk att publiken i Sunderland bara ville se lagen ösa på framåt. Ingen tanke, ingen tid och alldeles för ofta en bortslagen boll och full fart åt andra hållet. Bakom oss satt en gammal dam i 70-årsåldern som bara skrek att spelarna skulle stå upp och ösa på framåt.

***

Mario Balotelli ber om ursäkt. En aning sent.

***

Jag vet att det är tidigt, men Åtvidaberg och Norrköping i topp efter vars två raka segrar och Malmö FF utan gjorda mål en ynka pinne och storsatsande IFK Göteborg utan poäng. I Blåvitt fall har inte heller Mikael Stahre hittat balansen till fullo, och man får ut för litet av sitt massiva bollinnehav.

***

Är verkligen Harry Redknapp hetast som förbundskapten? Tottenham bör nog ta sig till FA-cupfinal för att han ska strama upp säsongen som spårat ut. Den tidigare givna tredjeplatsen verkar inte ens bli en fjärdeplats när framför allt Newcastle fått upp farten. Värvningen av Papiss Cissé framstår som vinters transfer.

För svensk del är det illa att Hatem Ben Arfa är så på gång i Newcastle. Fransmannens framfart gör att en plats i EM-truppen är möjlig, och det mäktiga målet mot Bolton var ruggigt, vilket sätter press på förbundskapten Laurent Blanc men även på konkurrenterna om en plats i den franska truppen.

***

Tänk att FC Barcelonas jakt på Real Madrid lever igen. Precis som Juventus vs Milan i Italien. Blir Allegri den förste tränare sedan Ronald Koeman att inte vinna ligan med Zlatan i laget?

***

Tänk att Celso Borges farsa inte bara var med och sänkte Sverige i VM 1990, utan att han faktiskt är brasse i grunden och blev medborgare i Costa Rica 1985.

***

Efter att jag tipsar David B Larsson om ännu en grej får jag höra: “Det där är faktiskt ett bra tips”…hm. Faktiskt?

Publicerad 2012-04-10 kl 12:01

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons