Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Fullt tryck på hjärtklinikerna i München och Madrid?

Resultatet är alltid nummer ett i fotboll, och även om Chelsea inte bjöd till i tisdags så var det grymt imponerande insats av laget och man är välförtjänt i final, men semifinalen Real Madrid-Bayern München var något helt annat. De första 45 minuterna var det värsta jag sett i öppen fotboll i en sådan avgörande match.

Man kastade försvarsspelet över bord och bara beordrade alla man framåt i attack. Så häftigt att se hur det bara smällde runt målen. Lite NHL-hockey där man inte funderade på vad som hände bakåt utan att man var övertygad om att ens offensiv skulle ge en plats i finalen. Chanserna bara avlöste varandra och vi var nog många som önskade att det ALDRIG skulle ta slut.

Blir lite förbryllad av skottstatistiken, 15-20 och Real hade sex på mål precis som Bayern. Kan det ha varit så att statistiknissen inte kunde sluta kolla? För visst sköt de mer? Eller så blev jag också förtrollad av en match som innehöll mycket, mycket mer än ett EXTRA ALLT MEAL på någon av burgarkedjorna.

Det blev ett drama på drygt 120 minuter på Santiago Bernabeu och där Ronaldos två tidiga mål – straffen var minst sagt tveksam – satte Real i finalen och det var lite emot den spelmässiga trenden i semifinalen. Vad brydde sig Bayern om det? Inte ett skit, utan man bara öste på framåt i en säker förvissning om att målen skulle komma till slut och den så kritiserade Arjen Robben fixade reduceringen och läge för förlängning.

Även om man skruvade ner intensiteten något efter pausen så saknade varken Real eller Bayern möjligheter att avsluta och avgöra, men det gick till 30 minuter extra. Till slut blev det även straffar och där först Manuel Neuer satte det tyska storlaget i finalen med ett par parader, inte minst på Ronaldo, men Iker Casillas klev in och jag fattar om det blev extra tryck på hjärtklinikerna i både Madrid och München.

Sergio Ramos var den som till slut skickade i väg Madrids, Spaniens, José Mourinhos och Reals hopp om en final långt långt bort med en straff som liknade en poäng i NFL. Och så kunde Bastian Schweinsteiger försätta alla fans till det tyska laget i trans med en avgörande straff, och twitter kokade över av Gary Linekers gamla citat: “Football is a simple game; 22 men chase a ball for 90 minutes and at the end, the Germans win.

Vi är många som haft Bayern som en outsider att nå Champions League-finalen, men ändå har de flesta trott på Real-Barcelona i den avslutande matchen. Man har talat om den spanska dominansen och så vidare. I slutändan blev det Chelsea-Bayern München och det är naturligtvis sådant som gör att vi är många som älskar fotboll.

Betyder det nu att La Ligas toppduo är sämre än man snackat om och att Bundesliga äger? Nej, det är naturligtvis så att Bayern är ett starkt lag och att Chelsea överträffat sig självt, men att Real och Barcelona är två av Europas absolut bästa lag men ingen kan ju vinna allt. Inte ens om man har planetens två bästa spelare i form av Ronaldo och Messi. Det är tillfälligheter som styr på den nivån, även om vi inte gillar att höra just det.

***

Delvis ägnat de senaste dagarna åt att serva och köra bilen till besiktningen på Svensk Bilprovning. Finns inget ogillar mer än känslan av att de letar upp fel som bara kostar pengar. De vill bara jävlas med en och/eller plocka en på stålar. Och så blir jag underkänd för att något pucko på en bensinmack förstört lampan när han “installerat” den.

Dessutom tog puckot betalt. I mitt nästa liv ska jag antingen bli bilmekaniker så jag kan lösa allt själv och tycker att det är kul eller bli så framgångsrik så jag antingen kan köpa ny bil hela tiden eller får en tjänstebil. Är det något Mino Raiola kan hjälpa mig med?

***

Många journalister i England drar paralleller med dagens Chelsea och Leeds United 1974-75. Det dåvarande Leeds hade likt Chelsea varit med i Englands och Europas toppskikt under ett antal år, men spelarna började bli gamla och man hade satsat på en ny, ung manager i form avBrian Clough när Don Revie, som skapat laget likt Chelsea gick på André Villas-Boas.

Likheterna mellan Revie och José Mourinho, som ju haft stort inflytande även på dagens Chelsea, finns där definitivt, och bägge managers skapade lag och klubbar som blev hatade av delar av omvärlden och man utnyttjade det till att svetsa samman gruppen av spelare, och tvekade inte heller att bråka med andra.

Jobbet tog slut ännu snabbare för Clough än för Villas-Boas – ni kan se storyn om det i den briljanta filmen “Damned United” – och in komJimmy Armfield som hade svårt att få fason på ligaspelet men tog Leeds till final i Europacupen efter att ha slagit ut en spansk storhet,Barcelona, och där sista matchen gick på bortaplan (Camp Nou), och i final väntade Bayern München.

Om Chelsea ska fortsätta följa manus så blir det inte roligt, för finalen på Parc de Prince är en kanske ett av det förra århundradets största rån på en fotbollsplan, vi snackar ALLA MODERS BLÅSNINGAR och Bayern vann pokalen. Om twitter hade funnits 1975 hade det exploderat… Franz Beckenbauer borde fått ett par straffar emot sig och när Peter Lorimer gjorde mål för Leeds så blåste domaren för mål, men Kaizer Franz övertygade linjemannen om att ändra domslutet.

[youtubeplay id=”7-zB6xIx3qg” size=”large”]

Leeds-fansen spårade ur på läktaren efter matchen och klubben blev först avstängd från Europaspel i fyra år av Uefa, men efter överklagan blev det sänkt till två år, och även om man gjorde ett kort gästspel i Europa hösten 1979 (tack vare Nottinghams seger mot Malmö FF, om ni nu undrar vem jag höll på då) så dröjde det innan man var en kraft i Europa igen.

För Leeds-fansen sitter den här bittra förlusten kvar och det är därför man fortfarande sjunger: “We are the champions, champions of Europe” och även gjorde så när man spelade i League 1. Marching on together.

***

Tänk att Svenska fotbollsförbundets representanter inte drar sig för att blåljuga för sina egna medlemmar, apropå 35-miljonersavtalet med Svenska Spel. Pinsamt, och än mer pinsamt att inte nye SvFF-basen Karl-Erik Nilsson inte reagerar på det utan hellre talar om att värna spelmonopolet. Se inslaget nedan:

Här har ni hela granskningen som Tv4-Sporten och fotbollskanalen.se gjort de senaste dagarna:

Här är beviset på SvFF:s lögn:
Avtalet som är hemligt visar att SvFF får 35 millar om året av Svenska Spel och det står inget i avtalet om att klubbar inte får arbeta med andra parter:
Krönika: 35 miljoner skäl att mörka för SvFF
Div-3-klubben sågar SvFF för att man inte får bidrag till talangutveckling:
De allsvenska klubbarna kan bilda eget spelbolag:

***

SUPERLIVE-säsongen är över. Kanske kommer vi tillbaka nästa säsong, det vet man aldrig? Åtminstone vet inte jag det. Däremot kör vi semifinalerna i Europa League i kväll med start 20:30 i TV4-Sport. Valencia-Atletico Madrid går i TV4-Sport och Athletic Bilbao-Sporting i Canal Plus Sport 1.

***

Elfsborg-Gais och Gefle-AIK är en aptitretare inför Europa League. Avspark 18:30 och känslan är 1:a i Borås och X på Strömvallen.

***

En stor skillnad från Europacupen 1974-75 och säsongens Champions League var att svenska mästarna Åtvidaberg gick till kvartsfinal, där Barcelona vann med 5-0 sammanlagt.

***

Allt snack om att flytta finalen i Champions League NU är löjligt. Ingen hemlighet att man ska spela den där. Liverpool vann mot Roma i Rom 1984 och det finns säkert fler exempel.

Publicerad 2012-04-26 kl 11:04

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons