Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Vad Pep är cool som lägger av

I en era där både spelare och ledare gärna vill skriva långa och pengastinna kontrakt har FC Barcelonas tränare Pep Guardiola bara velat ta ett år i taget. Han har gjort valet varje säsong: ska jag stanna eller inte, och samtidigt också gett klubben möjligheten att med lätthet byta ut honom.

En integritet och en tro på sin sak som jag beundrar. Det är också så coolt att han kör på sitt vis och inte jagar allt det andra som de flesta jagar efter. Visst, han sitter säkert bra till efter en lång karriär som spelare och nu fyra år som tränare, men en del slutar aldrig att jaga pengar oavsett hur rika de är, behöver bara gå till Torsby för att hitta ett exempel.

ANNONS

Pep Guardiola kliver alltså av jobbet i Barcelona och det är kanske inte så förvånande besked sett till att han inte förlängt under året och dessutom gjort allt för att ducka frågan. Energin är slut efter en “evighet” som tränare i Barcelona, och nu väntar ett sabbatsår och det handlar inte om att rusa i väg till nästa jobb, även om han inte saknar anbud.

Att bara kunna sluta av egen kraft och strunta i vad alla tyckare och tänkare i och utanför klubben anser visar på en enorm styrka. Att bara inse att det här inte är bra varken för mig, spelarna eller klubben. Inte bara coolt utan även riktigt starkt ledarskap att våga kliva av.

Frågan är vad det betyder för Barcelona? Kanske tidernas lag som vunnit 13 av 16 möjliga titlar under Guardiola och som efter den här säsongen har chansen att landa på 14 utav 19 möjliga under hans tid. Ja, det är sjuka framgångar men han var oprövad som tränare när han kom in efter att bara haft hand om Barcelona B.

ANNONS

Det Barcelona han tog över hamnade säsongen före 18 poäng efter Real Madrid och var tvungen att hedra de nykorade ligamästarna genom att ställa upp på led på Santiago Bernabéu. Det var ett förnedrat lag som Guardiola tog över och där många av de tongivande spelarna hade gått ner sig, och han skickade direkt i väg Ronaldinho.

Efter det började omstöpningen och skapandet av det som blivit ett av fotbollshistoriens bästa lag. Ledda av Xavi, Iniesta, Puyol och den framväxande Lionel Messi började man erövra titel på titel, och även om man värvade en del dyrt och fel (läs: Zlatan) så har man släppt fram en radda egna talanger som tagit klivet.

Guardiola har gjort det hela på sitt sätt, bland annat slutade han helt att ge egna intervjuer och istället har han lagt tiden och kraften på detaljer kring sitt jobb och att göra sitt yttersta för att förverkliga sitt projekt. Kanske inte konstigt att energin tog slut, och oavsett smällarna mot Real och Chelsea så hade han säkert lagt av ändå.

ANNONS

Största överraskningen på dagens presskonferens var att assistenten FrancescTito” Vilanova tar över. Mest känd för att ha bråkat med José Mourinho men Guardiolas assistent har haft nära kontakt med spelarna och hade Messi, Piqué och en del andra när de tillhörde Barcelonas ungdomar.

Utifrån sett är Vilanova oprövad och han är inget namn som Laurent Blanc och de andra som det ryktats om, och lika mycket som det innebär slutet på en era så är det början på en helt annan era och om den blir framgångsrik eller ej år svårt att sia om för det återstår att hur han ändrar på truppen.

Klart är att Vilanova är tajt med Guardiola sedan de lärde känna varandra som ungdomsspelare på Barcelonas kända akademi La Masia och även om portugisen bara nådde La Liga i Celta Vigo och sedan spelade i mindre klubbar höll de kontakten och när Guardiola tog över Barcelona B så tog han hjälp av Vilanova och de fick snabbt framgångar med B-laget och hamnade sedan i A-laget.

ANNONS

Nu får Vilanova en minst sagt mäktig uppgift, och sett till vad Guardiola uträttat är det en hyfsad uppförsbacke från start och fansen kommer inte att vara nöjda med något sämre. Samtidigt har Vilanova en fördel av att känna både klubben och filosofin innan och utan – och det kan räcka långt.

***

Efter TV4-Sportens och fotbollskanalens avslöjande om att Svenska Fotbollsförbundet blåst småklubbarna kring 35-miljonersavtalet med Svenska Spel så stämmer BK Olympic förbundet för att man förlorat stålar. Helt rätt att gå efter förbundet som lurar sina egna medlemmar.

***

Förutom att ni kan vinna en resa och biljett till en av Sveriges matcher i EM i sommar så får ni träffa Sebastian Larsson i hans egen box på Stadium of Light och han ger sin syn på allt från Zlatans roll i landslaget till hur det är att kriga i ett brunkargäng i Premier League – missa inte senaste Ekwall vs Lundh on Tour:

ANNONS

Publicerad 2012-04-27 kl 16:33

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto